用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: pigmum2012
go

. [複製鏈接]

回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-01-18+發表我又

原帖由 Snoopyboy 於 16-01-21 發表
我仲以為每班出一至兩個?
多數每班一個,有啲班會無honour student.  有啲班會有2個。但so far 只見過一次有1班有2個小朋友拎 honour.  無honour student 就見過多幾次

KV honour student要4份評估卷(中,英,數及常識)各100分才會有證書。

five555 發表於 16-1-21 11:44
這樣形容學校很無品。
好地地傾計都好似要批鬥咁,完全無替讀緊的家長想吓 ...
Agree! 果位無品家長,真的影衰 KV.

Park88 發表於 16-1-22 00:18
Agree! 果位無品家長,真的影衰 KV.
佢唔係讀/講緊 KV,嗰位家長係講緊另一間學校。
其實KV同LH入到都開心,兩間都係好好嘅學校,但教學理念根本唔同....所以vs來vs去其實無意義。
不如根據自己小朋友性格去取捨啦。

請問LH又有無成績優異奬/honour student?

引用:請問LH又有無成績優異奬/honour+student? +

KV honour student 除了科科滿分外(呢個唔難!), 仲要操行非常好 (呢個先難!)

KV啲證書, 真係合乎資格才有, 不會濫發, 所以考小學頗有用.

ME1227 發表於 16-1-22 07:17
請問LH又有無成績優異奬/honour student?

有學業獎和操行獎,每班都有。評估報告有幾十個項目,每項等級分為一至四分(最高為四分)。全份評估報告幾十個項目全四分都不一定攞獎。

bvlswsp 發表於 16-1-21 13:26
KV 課程基本上由學校教晒,而LH課外仲有一堆materials俾家長跟; 假若兩間程度相約的話,教學能力已分高下了 ...

怎麼派教材回家玩會變成影響學校教學能力了?小朋友PN/K1時要訓練手仔小肌肉,我周圍去揾適合的教具在家練習,但係好難揾,要去唔同地方揾唔同野!無幾耐,LH就一包一包分階段的派給小朋友番屋企玩,大粒的串珠仔、串繩、夾仔等,每份都兼顧功能和趣味性。我覺得好驚喜,學校好有心,好細心。有時我地得閒係屋企同小朋友玩,有了教具輔助就效果更好了

引用:KV+honour+student+除了科科滿分外(呢個唔

原帖由 mimi222shi 於 16-01-22 發表
KV honour student 除了科科滿分外(呢個唔難!), 仲要操行非常好 (呢個先難!)

KV啲證書, 真係合乎資格才有, ...
我知評估未必一定要4x100, 差好少都ok. 但平時記憶遊戲和mental 都要很好才得。操行真是要近乎完美。

LH除了學業及紀律獎,還有音樂及體能獎,讚揚有不同才華的同學,也不算濫發,因每班每種獎項只有一位同學(好似合共5個獎,忘記了)

引用:Quote:原帖由+mimi222shi+於+16-01-22+發表

原帖由 bubuG 於 16-01-22 發表
我知評估未必一定要4x100, 差好少都ok. 但平時記憶遊戲和mental 都要很好才得。操行真是要近乎完美。

...
我就係識有人不是4科滿分而拿first place jn class . 所以咪有同學媽咪覺得不公允囉

記憶人遊戲是很好的訓練!
我識的是全部滿分,唔太難,學校對操行要求極高,好難達標。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-01-22+發表我知

原帖由 Snoopyboy 於 16-01-22 發表
我就係識有人不是4科滿分而拿first place jn class . 所以咪有同學媽咪覺得不公允囉

...
從來不是只用成績做單一標準的。

HauMiranda 發表於 16-1-22 08:58
LH除了學業及紀律獎,還有音樂及體能獎,讚揚有不同才華的同學,也不算濫發,因每班每種獎項只有一位同學( ...
还有美术奖

引用:Quote:原帖由+mimi222shi+於+16-01-22+發表

原帖由 bubuG 於 16-01-22 發表

...
大paper 要min 98 先有機比班主任提名去fight honour student.  知道有人因為其中一份得96, 老師話因為呢2分上唔到佢名去fight honour student

hppa    發表於 16-1-24 00:45

係kv拎到 honour, 一定係好乖,受教,記憶力強,成績好,寫字靚,欠一都唔會有你份

jbabe    發表於 16-1-24 00:19

引用:係kv拎到+honour,+一定係好乖,受教,記憶

原帖由 sissysze 於 16-01-22 發表
係kv拎到 honour, 一定係好乖,受教,記憶力強,成績好,寫字靚,欠一都唔會有你份

...
咁入到神校,Yw , aps kts sfa. 個d是不是大多是honor student?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-01-22+發表係

原帖由 phoebewong123 於 16-01-23 發表
咁入到神校,Yw , aps kts sfa. 個d是不是大多是honor student?
咁又唔係,入到以上學校的很多也不是honor student. 不過知道有一個honor student 八月尾收到女拔call waiting.

‹ 上一主題|下一主題