用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟 vs 陳守仁
樓主: 执子之手414
go

聖方濟 vs 陳守仁   [複製鏈接]

引用:回覆+Angelakibb+的帖子 Hi+hi,+SFA老師和

原帖由 Pertra 於 13-11-25 發表
回覆 Angelakibb 的帖子

Hi hi, SFA老師和tsl 比邊個有heart?
點可能概括比較呀 。。miss A 同 miss B如果我兩個都識就話可以比較下啫
呢條問題同問邊間學生乖d一樣

老師不是倒模出來吧!

引用:陳守仁用舊生返黎幫手,其實都係舊生與學校

原帖由 silvia_ng 於 13-11-25 發表
陳守仁用舊生返黎幫手,其實都係舊生與學校的一種聯繫,佢地係好鐘意返母校的。著上中學校服回母校,別有一 ...
agree 沒有最好的學校,只有適合的

小克 發表於 13-11-26 08:38
SFA 大家都知近年超卓,預備“入神“,升中成績超強,over 80%入band 1A中學;
TSL 年年5,6千人考,收150 ...
去一次顏保鈴openday咪知囉! 上星期六人地openday有冇去呀? 我就去左, 好impressed, 我終於明白點解咁多陳守仁家長去顏保鈴。
上星期六亦係九龍華仁openday,有冇去呀? 我亦終於知道點解咁少陳守仁家長選華仁了! 我都會係其中一個放棄九龍華仁的家長啦!

I/LOVE/3T  有必要踩華仁嗎? 踩住其他學校嚟表達自己嘅選擇有幾啱?  發表於 13-11-26 09:56

SFA 大家都知近年超卓,預備“入神“,升中成績超強,over 80%入band 1A中學;

最主要是對教育理念選擇不同的現像。

其實=橙同蘋果邊個好d…

回覆:小克 的帖子

Too early to make any concluding comments yet.  Need  to further check if TSL kids can promote the grade of NPL in the coming years.

I/LOVE/3T  有必要踩華仁嗎? 踩住其他學校嚟表達自己嘅選擇有幾啱?

你會唔會諗多左?! 我話知道陳守仁家長唔選擇既原因, 冇講過九華唔好, 只係大家唔適合。顏保鈴同陳守仁教學方法/語境/設施同陳守仁相似, 自然會吸引陳守仁家長報讀。再者, 我都冇話我會考慮報顏保鈴, 因為人地覺得適合, 我兩個小朋友又未必同人夾到!

回覆 silvia_ng 的帖子

去一次顏保鈴openday咪知囉! 上星期六人地openday有冇去呀? 我就去左, 好impressed, 我終於明白點解咁多陳守仁家長去顏保鈴。
上星期六亦係九龍華仁openday,有冇去呀? 我亦終於知道點解咁少陳守仁家長選華仁了! 我都會係其中一個放棄九龍華仁的家長啦!

第一段已表達清楚,何須有第二段關於華仁。

希望我諗多咗。唔好意思,阻住你哋討論 聖方濟 vs 陳守仁。

I/LOVE/3T 發表於 13-11-26 11:46
sfa 係好多人既dream school, 同樣九華亦然。用呢個黎做比喻只係我自身上星期六得到既感覺。
係ek 多年, 我學會了唔好批評人地學校, 當然亦遇到好多踩陳守仁/顏保鈴家長啦! 陳守仁學校既野, 我係用家, 我可以答到。顏保鈴我唔係用家, 我唔識講, 只係用片面既了解而去做分享。

sfa 好定tsl 好, 呢個係無聊問題, 我不打算回應。但我只作分享自己所知所感, 樓主 / 其他有offer之人自己自有主張, 唔通自己仔女既人生大事, 會比我地一句xxx 好就決定下來嗎?!

我相信樓上所提出的, 是想突顯兩所學校之中一間較適合陳守仁的學生,而另一間較不適合! 只是匹配過程中所產生的感想和意向, 沒有對其他學校不敬之意。

TSL 有好多南亞人任就讀, 強調國際大都會+多語言環境俾小朋友....哈, 好欣賞校長幾識搞綽頭同宣傳, 搞得間學校咁有聲有息(真心欣賞的)......SFA就比較低調...其實講多無謂, 比較兩者升中成績最實際....

Ryan_baba 發表於 13-11-26 09:30
最主要是對教育理念選擇不同的現像。
最同意呢句.

I/LOVE/3T 發表於 13-11-26 11:46
查實我都睇唔到有任何踩九華之處喎...

大家只係搵合適既學校,一定有啱有唔啱,就算呢個帖樓主最終揀SFA,唔揀TSL,我又唔覺得踩TSL;或者佢揀TSL,放棄SFA,亦唔係踩SFA. 別太敏感吧.

小克 發表於 13-11-26 12:32
另一樣我又係唔明, TSL點解要狂收南亞人?
點為之狂收?  每級約有5份之一既同學係非華藉學童, 當中唔一定係南亞裔學生。再者, 肯比錢黎讀者既南亞裔唔多(又或者去國際學校讀啦), 佢地都係著緊子女學業的。呀仔一個女同學, 係菲律賓藉, 全級頭十名以內, 經常為學校做mc, 非常乖巧。難道你覺得菲律賓藉便會較差/佢呀媽係菲傭嗎?
請花少少時間, 睇一睇今年p1學生迎新日活動照片, 你會睇到係唔係真係"狂收"南亞人囉!
http://www.plkctslps.edu.hk/images/events/2013-2014/NewStudentsOrientationDay2482013/index.html

好明顯想小朋友講外語啦,成班本地學生講講下又係講返廣東話,英語語境呢方面就算自己係 SFA 用家都要比個“like“ 比TSL。

小克 發表於 13-11-26 13:09
每級有5份1人係非華藉,而大部份係南亞,以一間本土也學校來講重唔係“狂收“?点解要有收南亞人文化呢?
...
呢個係歷史遺留落黎既問題.....
‹ 上一主題|下一主題