用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙插班
樓主: YYbb111
go

喇沙插班 [複製鏈接]

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 請問你仔仔當年

原帖由 mianyang_99 於 16-03-30 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

請問你仔仔當年插P?我仔仔係一間一線津小讀小二......小一同小二上學期都考到級 ...
您囝仔好叻叻喎,恭喜哂!照咁嘅條件嚟睇,機會應該不淺,不過都要睇下學校嘅取向,因為一山還有一山高,而且每年平均每級有超過200人申請,所以仲要睇埋其他因素。阿仔當年讀地區二線小學成功插入P3。LSPS係一間相信神嘅好學校,而唔係神校。如果學校收得貴子弟即代表佢有能力,有尐插班生最初可能要少少時間適應改變,不過小朋友如果有良好學習條件係唔會有任何跟唔上嘅問題,放心啦!

mianyang_99  THANKS FOR YOUR REPLY  發表於 16-3-30 14:18

引用:Quote:原帖由+mianyang_99+於+16-03-30+發

原帖由 Soundervolt 於 16-03-30 發表
您囝仔好叻叻喎,恭喜哂!照咁嘅條件嚟睇,機會應該不淺,不過都要睇下學校嘅取向,因為一山還有一山高,而 ...
係信天主並非神,信神嘅係基督教學校

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 請問你仔仔當年

原帖由 mianyang_99 於 16-03-30 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

請問你仔仔當年插P?我仔仔係一間一線津小讀小二......小一同小二上學期都考到級 ...
成功插得LS都應該全级頭几,我倒想知成績一般但成功插入的有什麼條件?

引用:Quote:原帖由+mianyang_99+於+16-03-30+發

原帖由 劉七華 於 16-04-01 發表
成功插得LS都應該全级頭几,我倒想知成績一般但成功插入的有什麼條件?

...
成績一般就插唔入

回覆 靚螺頭 的帖子

未必嘅,特異功能亦可

karen55407 發表於 16-3-30 14:21
係信天主並非神,信神嘅係基督教學校
可否講係, 信神同信天主有咩分別?
基督教, 跟天主教應係信同一個天父吧?

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-30+14:21+係

原帖由 retriever 於 16-04-01 發表
可否講係, 信神同信天主有咩分別?
基督教, 跟天主教應係信同一個天父吧?
係字眼問題,好似天主同上帝,雅威同耶和華的分別,如果係教友的話,一聽就知係邊個派別。

karen55407 發表於 16-4-1 17:17
係字眼問題,好似天主同上帝,雅威同耶和華的分別,如果係教友的話,一聽就知係邊個派別。

...

明白.
其實呢個分別, 應唔係教義差異...

可能係用開既譯本, 思高定和合本既差異姐...

rai_fc 發表於 16-3-27 15:22
我覺得LS 仔其實比較曳或超級活潑....這是比我想像中嚴重。初小工課真的不多。 ...

有時覺得, 現代D 媽媽係常用女既角度, 去評價男仔/男校....

以前果代D 媽媽唔點理D 仔... 而家D 媽媽好多當D 仔好似女咁養, I.E. 以自己成長去理解男仔成長....

回歸正題, LS 是否特別曳, 要比較其他男校D 仔, 而不是比較男女校D 仔, 甚至同人地個女去比較..

引用:回覆+靚螺頭+的帖子 未必嘅,特異功能亦可

原帖由 pamelaywy 於 16-04-01 發表
回覆 靚螺頭 的帖子

未必嘅,特異功能亦可
小學可以有咩特異功能?除了學術成績!

劉七華 發表於 16-4-3 13:45
當然有!音樂特異、運動特異。至少小兒真的不是學術成績突圍的

回覆 retriever 的帖子

都有可能我不太了解男孩子,所以我去上堂學教仔

引用:Quote:原帖由+pamelaywy+於+16-04-01+發表

原帖由 劉七華 於 16-04-03 發表
所有學術或課外活動嘅傑出能力都可稱為「特異功能」。其實想巡體藝方便嘅「特異功能」插班比較學術「特異功能」難道更高,之前學校講過,如果想通過學術成績申請插班,申請人只要喺原校有傑出學業成績就有機會,但想通過體藝「特異功能」就要係全港頂級成績先至有機會。「一間學校 vs 全香港學界」,邊個渠道難度高尐?

醒目開學勳章 貢獻勳章

again and again
每個校長,每年嘅要求都唔同,今年唔得,出年可以再試!因為今年應該仲係現任校長揀人...

又,現任校長面見我地時講:學術成績好,有好多選擇,所以必須有個人專長。
小兒某項目响申請插班前,的確攞過多個比賽冠軍,而咁都只係後補入!
响我心目中,阿仔唔算有特異功能,佢嗰屆咁啱無人有突出天份先輪到佢... 最近先連輸俾兩個有天份嘅小二生

karen55407    發表於 16-4-4 19:32
hppa    發表於 16-4-4 00:44
恐龍家

回覆 YYbb111 的帖子

英華小學和九龍塘學校都差不多 ,反而最多可能不是這兩間.

回覆:小曳人 的帖子

可以插班入到,你仔仔真係好厲害!請教下學校比較考慮邊種「特異功能」呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

wah0401 發表於 16-4-4 00:23
可以插班入到,你仔仔真係好厲害!請教下學校比較考慮邊種「特異功能」呀?

...
現任校長多收音樂同數學人
恐龍家

引用:Quote:wah0401+發表於+16-4-4+00:23+可以插

原帖由 小曳人 於 16-04-04 發表
現任校長多收音樂同數學人
阿仔好叻啊,在LS一定是Top student

小曳人  未輪到佢!  發表於 16-4-5 21:38

pamelaywy 發表於 16-4-3 14:01
當然有!音樂特異、運動特異。至少小兒真的不是學術成績突圍的
所以佢地收好多宣道?

醒目開學勳章 貢獻勳章

sadsam 發表於 16-4-6 09:22
所以佢地收好多宣道?
我覺得... 的確收APS較多
恐龍家