用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在起跑線
樓主: TGTY
go

贏在起跑線 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-10-17+發表唔好

原帖由 longlokma 於 14-10-17 發表
家長的道德價值觀正好反映在孩子的行為表現上。你認為冇問題,即管继續。難怪現今孩子越来越自我中心,不知 ...
補充   :   深度,不是靠標奇立異去突顯;深度,也不是處事率性妄為的藉口。当有人把孩子薰陶得有如此「深度」的時候,我也要加緊教導身邊的孩童,務求他們有相等的「量度」,将来可以去包容别人。

longlokma 發表於 14-10-17 00:00
貪方便書包唔拉你認為好醒目?咁以後唔好除鞋咪永遠唔駛再着羅!

書包要唔要(或者應唔應該)拉拉鍊都要討論?

引用:+本帖最後由+hoihoima+於+14-10-17+08:37+

原帖由 hoihoima 於 14-10-17 發表
我都的邏輯

Argyle 發表於 14-10-16 23:38
有聽過英華林校長講這一個故事嗎? 話說她看見有個學生每天都不將書包拉鏈拉上。佢於事好奇問學生原因,孩 ...
咁之後呢?

引用:Quote:Argyle+發表於+14-10-16+23:38+有聽

原帖由 MrBeast 於 14-10-17 發表
咁之後呢?
重点唔係啱唔啱,係嘗試理解那位小明友角度。礼貌品德係重要,但如果推到五歲攝唔攝衫,係咪尊重學校,我覺得有啲思歪

MrBeast  明白,只是好奇之後校長點講   發表於 14-10-17 09:53

longlokma 發表於 14-10-17 00:34
家長的道德價值觀正好反映在孩子的行為表現上。你認為冇問題,即管继續。難怪現今孩子越来越自我中心,不知 ...
唔好做井底之蛙,你去國際學校觀下課,老師不會理會小朋友件衫有沒攝好,小朋友要去wee wee就自己直接去,問都不用問,去完返回自己的位置,這些小朋友的家長道德是否很有問題?告訴你,這些小朋友長大了還上哈佛,劍橋呢!

回覆:Argyle 的帖子

唔好諗到咁復雜,簡單黎講係自理能力唔得,我諗係大家超學年咁追求知識同時應該攪掂自理能力!

引用:Quote:longlokma+發表於+14-10-17+00:34+家

原帖由 licpd 於 14-10-17 發表
唔好做井底之蛙,你去國際學校觀下課,老師不會理會小朋友件衫有沒攝好,小朋友要去wee wee就自己直接去, ...
想学国際学校的学生就入国際学校讀,咁简单都唔明?

引用:Quote:原帖由+licpd+於+14-10-17+發表唔好

想学国際学校的学生就入国際学校讀,咁简单都唔明?
大家对赢定義不同,你覺得五歲識攝衫叫赢,你赢哂啦。

追求學術,同自理能力高低無關;書包吾拉拉鍊、吾攝衫,吾等於無禮貌、無家教、吾尊重人...

大家傾吓傾吓,真係極端咗

agreed!

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-10-17+發表

原帖由 Argyle 於 14-10-17 發表
大人要明白小朋友的行為原因,但之後又如何?由得他?

引用:追求學術,同自理能力高低無關;書包吾拉拉

原帖由 Jane1983 於 14-10-17 發表
追求學術,同自理能力高低無關;書包吾拉拉鍊、吾攝衫,吾等於無禮貌、無家教、吾尊重人...

大家傾吓傾吓 ...

重点是背后原因。如孩子唔拉書包是忘記了,这绝無問題,如孩子唔攝衫是自理能力未夠,这绝可以体諒。
問題根本不在孩子本身。
孩子有谁不贪玩、貪吃、貪方便?5歲稚子更是天真無邪,所以更需要父母灌輸正確價值觀。
令我错谔的,是有家長表明欣賞孩子贪方便,更表示这样的思想是有深度,这,该如何正面理解呢?

Jane1983  個故事係果位校長講...  發表於 14-10-17 11:00

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-10-17+發表

原帖由 Argyle 於 14-10-17 發表
你究竟明唔明問題重点係边?

回覆 longlokma 的帖子

絕對認同你的說法. 這也是現今香港教育的反映. 只求更深學問,不求做好小朋友的基本道德教育. 說實在,我眼見太多.
係外國,好多都唔贊成過早教育,更何況教/學深1至2年?

醒目開學勳章 王國長老

咁講啦, 其實每個人對自己要求唔同, 對孩子要求/教養方法亦唔同

每個人有自己底線同看法, 我去超市, 哥仔叫我仔摸下隻田雞, 我幾乎想摸埋一份架喇, 點知隔離個阿婆叫到好似殺人咁, 話烏糟辣塌千祈唔好攪

我想小朋友explore的看法有錯嗎? 哥仔咁建議有錯嗎? 阿婆想保護小朋友的心有錯嗎?
大家都係真心想小朋友好, 不過睇法/做法唔同而已

平靜d! 每個人都想揀最適合俾小朋友, 所以咪話要了解多d lor! 每間學校provide的"產品"唔同, 只有父母衡量過至知咩係最適合; 正如每個父母點去教育/裝備小朋友, 都係一樣的, 自己知道咩係最好就得, 夾粗要揀間唔岩, 過得一排自然會頂唔順, 就會去調節, 唔駛勞氣, 和氣生財!

yuenkw    發表於 14-10-17 12:44
Jane1983    發表於 14-10-17 11:02

引用:咁講啦,+其實每個人對自己要求唔同,+對孩子

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-17 發表
咁講啦, 其實每個人對自己要求唔同, 對孩子要求/教養方法亦唔同

每個人有自己底線同看法, 我去超市, 哥仔 ...
好啱,所以咪要有得揀囉

longlokma 發表於 14-10-17 09:56
重点是背后原因。如孩子唔拉書包是忘記了,这绝無問題,如孩子唔攝衫是自理能力未夠,这绝可以体諒。
問題 ...
好奇怪, 我囡幼稚園由K1開始已經教注意儀容, 教小朋友吃飯保持面部、枱面、校服清潔; 睡醒或起床要自己攝衫梳頭; 只係無限住要小息上廁所而已。當然, 小朋友無做好, 老師唔會惡, 會提佢哋, 日日提, 提到做好為止, 做得好就會讚, 所以呢間學校小朋友學術唔掂, 但個個自理能力number 1。小朋友唔會突然大個咗識攝衫, 所有行為習慣都係慢慢培養。
至於忍wee wee, 其實小朋友自戒片開始已經學習忍尿, 只係時間長短問題。你話學校要求小朋友急急舉手去廁所方便, 定教佢忍到小息上廁所方便? 幼稚園小朋友好多未規管好自己, 賴咗出嚟又要搵工友清潔, 你估校長老師好得閑咩, 佢哋都係想教導小朋友管理好自己而已。好唔好見人見智。有啲家長三歲都未同小朋友戒片, 瞓覺仲要著住條片, 我自小朋友脊骨直到就訓練佢大大小小, 你哋可以覺得我好多餘, 但係佢哋兩個都好早戒片, 慳咗唔小片, 為地球環保出咗一分力。

引用:咁講啦,+其實每個人對自己要求唔同,+對孩子

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-17 發表

每個人有自己底線同看法, 我去超市, 哥仔 ...
無論揀什麼学校,道德培養是最重要的。試看各大中小學,哪間校训不以德行為重?家長在享受孩子追逐学術成绩的时候,别忘了教育最重要最基本的是什麼才好。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-10-17+

無論揀什麼学校,道德培養是最重要的。試看各大中小學,哪間校训不以德行為重?家長在享受孩子追逐学術成绩 ...
对! 愛國愛校最重要。五歲衫都唔攝,愛極有限,一於叮!做人,最緊要衣冠楚楚,咪失衣礼自己同學校,唔係真無品。咁好未?呢啲咪係全人教育囉,明晒!

‹ 上一主題|下一主題