用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光
樓主: Julybabe
go

大坑真光 [複製鏈接]

wanchaipapa 發表於 15-12-28 15:03
如果唔計冇小學和只收自己幼稚園spc,咁想問前輩,真光、瑪利曼、聖保祿天主教呢三間小學又會點排? ...
其實小學好難比較, 無公開統一標準去衡量 (TSA成績?), 有兩間又唔會公佈升中派位詳情.

要揀我會揀聖保祿天主教, 因為入番直屬中學機會高過另外兩間.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

引用:Quote:doggy2013+發表於+15-12-26+17:30+中

原帖由 hkpapa852 於 15-12-28 發表
其實無需要迷信於3322率, QC近4年3322率都係得8X, 咪一樣係全港男校既No. 1

3322率同入U率, 只可以話有關 ...
個人覺得入U比率有好多因素影響,包括人為既決定,可作參考,但不是一個完全客觀既數據

doggy2013 發表於 15-12-28 15:35
個人覺得入U比率有好多因素影響,包括人為既決定,可作參考,但不是一個完全客觀既數據

...
忍唔住又要舉吓呢個例子:

2014-2015年畢業生去向:

中學名稱

3322率

聯招學位

聯招學士學位

3大比例

本地副學位課程比例

本地學士課程比例

本地學位課程比例

嘉諾撒書院

87.91% (33222)

42.30%

39.60%

24.80%

60.40%

85.20%

港大同學會書院

64.30%

52.00%

48.00%

25.60%

4.00%

48.00%

52.00%

民生書院

80.80%

43.58%

40.22%

25.70%

30.73%

49.72%

80.45%

睇完之後, 真係睇唔出3322率有咩參考價值.....

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:sakbbjaijai+發表於+15-12-24+15:07+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-28 發表
港島區女校, 以近三年DSE成績計:

英華女/BPS/聖保祿(直資) > 真光/瑪利曼/聖保祿天主教 > 聖提女子/聖心/ ...
前輩,如果加埋九龍區DGS同德望又應該點排呢? (sorry, 好八掛)

sakbbjaijai 發表於 15-12-29 13:49
前輩,如果加埋九龍區DGS同德望又應該點排呢? (sorry, 好八掛)

再核對過近三年DSE成績同入U率統計後, 港九部份女子中學既排位:

1. DGS (直資) -- 過去3年升讀 local degree 平均比例: > 75%
2. St Mary / 聖保祿(直資) -- 過去3年升讀 local degree 平均比例: > 70%
3. MCS / 聖羅撒 / 英華女 / BPS -- 過去3年升讀 local degree 平均比例: ~65%
4. 真光 / 瑪利曼 / 聖保祿天主教 / 藍田聖保祿 / 上智 / 德望(直資) / 協恩(直資)  -- 過去3年升讀 local degree 平均比例: ~ 60%
5. 聖家 / 聖提女子 / 聖心 / 聖嘉勒 / 嘉諾撒   -- 過去3年升讀 local degree 平均比例: ~55%
6. 油真 / 聖芳濟各 / 聖母玫瑰  -- 過去3年升讀 local degree 平均比例: ~50%
7. 德雅  -- 過去3年升讀 local degree 平均比例: ~40%
8. 德愛 / 梁式芝
9. 九真
10. 聖母 / 培道

1-7係肯定屬於達B1級數成績既中學, 8屬於B1尾至B2頭, 9係B2頭升值中, 10係B2中至B2頭

聖傑靈沒有公佈DSE成績同入U率統計, 所以無法估計

DGS上年入3大率係71%, 恐怕無乜邊間高得過佢 (SPCC無公佈詳情, 但估計比例只係相若)

wanchaipapa  其實可出個專貼,分析女校資料和評估排名,好多人睇。  發表於 15-12-29 17:05
siden    發表於 15-12-29 14:50

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-29+14:39+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-29 發表
有冇HY data?

你唔加入去

班fans唔滿意架。

我估佢係第3

hkpapa852  係喎 加番  發表於 15-12-29 14:53

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-29+14:53+

每次有hkpapa分析既post都要cap圖收藏
btw, 估唔到藍田st Paul咁勁喎

簽名被屏蔽

hkpapa852 發表於 15-12-29 14:20
以近三年DSE成績同入U率統計後港九部份女子中學既排位:

1. DGS (直資)
Good sharing.  Thanks a lot.

maccy523 發表於 15-12-29 14:56
每次有hkpapa分析既post都要cap圖收藏
btw, 估唔到藍田st Paul咁勁喎

...
藍田st Paul過去3年3322率最低個年係88.7%, 另外兩年係90.X%

最低個年升讀local degree有59%.... 不過觀塘呢個公屋區, 係無乜人留意呢區D中學, 其實有幾間好嘢

以入U率計, 觀塘區間所謂B1B男校聖言, 過去3年分別係 52.7% 67.4% 同 70.6%, 入3大率三年都高於45%, 比港九不少名校還要出色

回覆 hkpapa852 的帖子

Tks a lot!!

引用:Quote:maccy523+發表於+15-12-29+14:56+每

藍田st Paul過去3年3322率最低個年係88.7%, 另外兩年係90.X%

最低個年升讀local degree有59%.... 不過觀塘 ...
我以前都係呢個校網,好學校拿埋一隻手都冇,我間母校仲直線插緊水,有得揀都唔想個女去返呢個網

hkpapa852  只能話, 觀塘區有出色既學校, 但無足夠既出色學校俾同區所有B1學生  發表於 15-12-29 16:25

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-29+14:54+

belilios 應該歸3,不是2。

BPS JUPAS 三大約只有35%, SMCS and SPC consistently over 50%。

再看各科5以上percentage, 同SMCS and SPC都仲有些距離。

你認為呢?

siden 發表於 15-12-29 17:01
belilios 應該歸3,不是2。

BPS JUPAS 三大約只有35%, SMCS and SPC consistently over 50%。
BPS過去3年入3大率分別係: 41.76%, 36.9%, 44.98%, 不過我再核對過, 排位有D唔同

引用:Quote:siden+發表於+15-12-29+17:01+belili

BPS過去3年入3大率分別係: 41.76%, 36.9%, 44.98%, 不過我再核對過, 排位有D唔同
我只揾到35 and 40%

你搵得到45%咁又真係好睇些

siden 發表於 15-12-29 17:09
我只揾到35 and 40%

你搵得到45%咁又真係好睇些
BPS過去3年既人均5級或以上係2.54, 2.61同2.79, 3322率係92.9%, 89.3%同96.4%, 無你講到咁差

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-29+17:06+

Wa乜SRL咁勁

你唔講都唔知

咁點解34網人人都鐘意協恩多過SRL

hkpapa852  其實真係無解, 連間幼稚園都對升小無幫助都大把人爭  發表於 15-12-29 17:16
‹ 上一主題|下一主題