用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?
樓主: frankie_frankie
go

St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?   [複製鏈接]

其實如果佢叫人放棄offer,首先要退回$40

我兩個小朋友都在st cat畢業,他們幾年來的老師都非常好,好有耐性又了解小朋友。當年去面試,兩個面試的老師都是黑面,感覺不好的,最後都有offer.入讀後又唔覺老師有黑面,兩個小朋友對老師的comment 都是很好的。

引用:我兩個小朋友都在st+cat畢業,他們幾年來的

原帖由 cuccw 於 15-11-08 發表
我兩個小朋友都在st cat畢業,他們幾年來的老師都非常好,好有耐性又了解小朋友。當年去面試,兩個面試的老 ...
想問下考學校或叩門成功率如何?因有朋友舊年有朋友畢業,佢話佢呢屆麻麻,無坊間傳得咁好,好多人都無offer!

JCMW 發表於 15-11-8 09:28
想問下考學校或叩門成功率如何?因有朋友舊年有朋友畢業,佢話佢呢屆麻麻,無坊間傳得咁好,好多人都無offe ...
考私校直資真的冇太大幫助,可能我個女係細女。到了放榜後叩津校門,全考地區一線,12間有10間收。

回覆:tweetyho 的帖子

我想講返句公道話,學校有名不是明星造就的。我自己當年讀學校已經看得好遠,是其中一間早起教phonics,有NET的幼兒園。我現在也是用家,小孩進步快,好快獨立起來。老師絕對不是看電影般BB聲跟小孩說話,語氣堅定但友善要小朋友做好他們每天的任務(無論那天小孩心情如何都有自己的責任,沒有例外)。老師每天能叫得出小兒的名字,校長親自接小兒跟校車小孩落校車。我覺得學校真的不錯,符合我們對小孩的期望。但對學校這做法也有點驚訝...

引用:我有去in,+亦in左kv+,+km,+Sn+,+暫時考左呢

原帖由 JCMW 於 15-11-08 發表
我有去in, 亦in左kv , km, Sn , 暫時考左呢4間,除左Sn, 3間都有答哂問題,不過St cat 同 km 老師都無咩笑 ...
請問sn是那一間呢?thanks

回覆:yee123480 的帖子

St Nicolas?

回覆:St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?

樓主唔好嬲,做得唔好就要你自己放棄,哩d思想點得呀!間學校同老師真係好有問題。

如果SC老師都係咁教學生。將來小朋友讀書、做事一遇到困難就放棄。咁就大獲。

回覆:balj 的帖子

也是...

引用:Quote:maggie_fan+發表於+15-11-7+22:07+我

原帖由 tweetyho 於 15-11-07 發表
有朋友起DH做醫生,佢話SC最多"問題"小朋友嘅referral....旭下就亂咁label小朋友有問題 ...
請問DH係?

tweetyho  Department of health  發表於 15-11-8 12:23

回覆:WingWingBee 的帖子

可能對入讀到的小朋友好,對未係其學生或將來都唔會係佢地學生就不尊重,有違做人理念,亦看出不是真心對待小朋友有愛心。相信每間學校有其可取之處,但學校和呢班老師咁樣待人處事的價值觀灌輸到俾小朋友就好大問題。教育路漫長,就算你教到小朋友成績更叻,品格修養亦很重要。

cpc608 發表於 15-11-8 09:46
我想講返句公道話,學校有名不是明星造就的。我自己當年讀學校已經看得好遠,是其中一間早起教phonics,有N ...

其實老師叫得出學生名字是應該的。佢每日都對住同一班學生。我果間係連清潔阿嬏也記得我仔個名!!

Alice1203 發表於 15-11-8 11:00
可能對入讀到的小朋友好,對未係其學生或將來都唔會係佢地學生就不尊重,有違做人理念,亦看出不是真心對待 ...

認同。這已反映了學校是怎樣處事,怎樣對待非該校學生。有教無類根本不會在這所學校見到。和歧視沒有分別,連York也比不上。起碼人地會收細b。

回覆:St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?

無報st cat,  因為舊年報n班時打過去學校問題,d態度差到極點,好bad feeling之下,無報到。 所以今年k都唔考慮想報囉。
但一間學校成功到咁多年,一定有原因嘅,覺得佢好到覺得受d 氣都唔係問題,咪報囉;唔啱心水就唔好報,唔駛努氣。

引用:其實真係有的冇乜耐性的老師,上星期我仔in

原帖由 namyatyat 於 15-11-07 發表
其實真係有的冇乜耐性的老師,上星期我仔in KV,唔答老師問題,個老師直頭問我知唔知我仔發展有冇問題

...
應該問返老師,你覺唔覺得你個樣先有問題,我個仔見親人都會主動講野傾計,係見到你先唔講!

你不如考慮下去整整個樣佢先啦!!!!!

回覆:glo000 的帖子

題外話⋯⋯請問你們面試時,老師有沒有送餅乾給小孩?

引用:題外話⋯⋯請問你們面試時,老師有沒有送餅

原帖由 LePetitBal 於 15-11-08 發表
題外話⋯⋯請問你們面試時,老師有沒有送餅乾給小孩?
有,個個都有喎

引用:Quote:原帖由+LePetitBal+於+15-11-08+發表

原帖由 maggie_fan 於 15-11-08 發表
有,個個都有喎
Thanks for reply.
因為我走時見有些小朋友沒有餅,現正我估可能小朋友自己不想要吧!

‹ 上一主題|下一主題