用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德 41區- 係咪弱校
樓主: Chrisksyeung
go

新華德 41區- 係咪弱校   [複製鏈接]

回覆 Yanamami 的帖子

哦, 原來都係從呢個表來推論, 謝謝

siden, Yanamami 兩位唔係我既粉絲, 佢地係有小朋友已升中既家長/較資深既家長, 佢地明白係目前香港升中制度下, 如果估錯Banding係幾咁大件事.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-8-4+09:55+編

原帖由 Yanamami 於 16-08-04 發表
我都唔會happy有人踩我間學校。

但如果踩得有道理,心裏有苦味我都唔會出聲駁。

而且一定提醒對該校有興趣家長有乜缺點要注意。

我最怕果啲被人客觀批評幾句即持刀拔劍砍人嘅jm。

回覆 siden 的帖子

踩得有道理 當然要接受, 但唔覺有道理呢?
重申我唔係用家, 只是路過, 覺得不合理, 出聲講下廢話吧

yellowtiger 發表於 16-8-4 10:18

如果你真係對新華德有興趣, 不妨去呢度睇吓吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3289605&pid=43056477&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+siden+的帖子 踩得有道理+當然要接受

原帖由 yellowtiger 於 16-08-04 發表

你心裏有鼓正氣想抱打不平係好意圖。

只是, 楼上阿数據王講嘅野,雖然唔啱聽,但絶少出錯。

如果你唔介意,嘗試看成苦口良藥。

hkpapa852  唔好咁講, 我承諾我以前錯估了聖瑪加利中學同培僑書院既實力  發表於 16-8-4 10:47

hkpapa852 發表於 16-8-4 10:40
如果你真係對新華德有興趣, 不妨去呢度睇吓吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto= ...

睇完, GET 不到什麼新見解. 謝謝

MC1128  支持你  發表於 16-8-5 15:35

epsido 發表於 16-8-4 11:16
我有家人讀其中一間,唔知係唔係同一間。壓力真係大得可怕,每隔ㄧ段時小朋友返黎話有同學死咗。
...
每隔ㄧ段時小朋友返黎話有同學死咗。

"死咗"係點解呢?

如果真係每隔一段時間同一間學校有學生係生物學角度上死咗, 應該一早上咗A1

epsido  自己google la.  發表於 16-8-4 11:49

epsido 發表於 16-8-4 11:18
我可以公開講學校既校長,老師都極有愛心,個個都好好人。
而去年亦有同學插班考入喇唦。
可惜係香港讀小學, 唔係靠自己努力就得, 更重要既係學校既前人努唔努力.

引用:Quote:奥脫福+發表於+16-8-2+14:01+對呢句

原帖由 epsido 於 16-08-04 發表
我有家人讀其中一間,唔知係唔係同一間。壓力真係大得可怕,每隔ㄧ段時小朋友返黎話有同學死咗。
...
你講到好0 2

回覆 epsido 的帖子

你好勇呀, 得罪數據神 XD

MC1128    發表於 16-8-4 15:09

epsido 發表於 16-8-4 12:14
絕無咁既意思,只係提出理據比大家自己分析啫!
但你講既"某校" 和 隔 "一段時間"就C人...見唔到理據喎

epsido  ed野我唔會開名la.討論返正題la.  發表於 16-8-4 13:13
siden  我都睇唔唔見  發表於 16-8-4 12:48

epsido 發表於 16-8-4 11:47
新華德校長,老師都極有愛心,個個都好好人,我會比100分。
而去年亦有同學插班考入喇唦。

我一路都只係話估計新華德既B1比例唔高, 同埋教學成效, 沒有批評過佢其它嘢, 如果你認為咁係抹黑, 我樂於承認我係抹黑.

校長老師有愛心, 有熱誠, 唔代表學校教學成效一樣好.

而且如你所說, 新華德教快半年, 但似乎學生既Pre-S1學績/B1比例無法反映出嚟, 咁係咪教學成效唔理想呢?

Top 10%同Bottom 10%既學生能力, 通常都不能有效反映學校既真正實力吧?

想知多D, 我希望有更多級名次屬於 30%-50% 呢個範圍既學生家長嚟分享吧!

或者簡單D, 學校馬上將升中派位資料作詳細公佈 (升讀各中學人數), 咁大家就無需要估估吓吧!

另一方面, 我諗你話某校隔一段時間有學生"死咗", 呢類指控, 應該嚴重過我話人地學校B1學生比例低吧!

epsido  ed野我唔會開名la.討論返正題la.  發表於 1 小時前

越講越神秘剌激02....開名la...俾3兩個字hints過黎大家去估下
去google search都要有關鍵字....打個"C"字search唔到呀

回覆:新華德 41區- 係咪弱校

嘩!嘩!嘩!隔一段時間就C人,開名啦!救救香港小孩!

‹ 上一主題|下一主題