用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 得15分,Net 12,請賜教
樓主: tam_bb
go

得15分,Net 12,請賜教   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
你可以睇睇其實有幾多間要求111, 根本十居其九都揀叻仔 (就算話有priority果d), 唔好因為111放棄更好機會

引用:上年St.+Paul+Catholic+是否乙一都入哂?Tha

原帖由 eaubobo 於 14-12-15 發表
上年St. Paul Catholic 是否乙一都入哂?
Thank you !!
上年乙二都有機

回覆:得15分,Net 12,請賜教

男仔乙二放咩學校較穩陣?st James 是否一定要乙一先有機?

St. James= 聖雅各?
請教:st. James 學位只125人兼男女校,若都要放乙一,為何不博st.jo呢?

引用:男仔乙二放咩學校較穩陣?st+James+是否一

原帖由 mymelody0701 於 15-01-03 發表
男仔乙二放咩學校較穩陣?st James 是否一定要乙一先有機?
St James 一定要乙一

請問乙一放軒上,是否乙二不要放軒下?

引用:男仔乙二放咩學校較穩陣?st+James+是否一

原帖由 mymelody0701 於 15-01-03 發表
St James 叩門都要乙一先有機,上年校長同主任都係咁講

catcc2000 發表於 15-1-3 10:24
St James 叩門都要乙一先有機,上年校長同主任都係咁講
St James一向都係話叩門時111優先
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問乙一放軒上,是否乙二不要放軒下?

原帖由 joeyhui622 於 15-01-03 發表
請問乙一放軒上,是否乙二不要放軒下?
軒下舊年乙二有無人入,仲係一個迷。有人話識人乙二入,有人話無可能,乙一都唔入。不過anyway,就算乙二入都要超級好彩,真係幾搏。我打算叫我親人乙二已經揀李賜豪

醒目開學勳章 王國長老

引用:你地不要自作多情111?有咩意義???邦邦

原帖由 ha8mo 於 15-01-03 發表
你地不要自作多情

111?有咩意義???
其實我同意,1咩鬼111丫間間都揀叻仔。有幾多間真正只考慮111丫

ha8mo 發表於 15-1-3 12:12
你地不要自作多情

111?有咩意義???
除咗數學人材,邦邦講明如果你唔排佢地111,咁如果有幸入到2nd In,要被到個合理解釋佢先會收你囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝你!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 15-1-3 13:51
除咗數學人材,邦邦講明如果你唔排佢地111,咁如果有幸入到2nd In,要被到個合理解釋佢先會收你囉! ...
個人意見咋: 如果校長根本唔想收非111, 又點會有機會入到第2輪去解釋呢, 肯俾人入, 咪即係揀叻仔

Charlotte_mom 發表於 15-1-3 21:33
個人意見咋: 如果校長根本唔想收非111, 又點會有機會入到第2輪去解釋呢, 肯俾人入, 咪即係揀叻仔
...
咪係...呢d遊戲規則....d校長熟過乜~~~

回覆:得15分,Net 12,請賜教

但係唔in過又點知數學叻唔叻?

引用:有大坑真小backup,可以抽獎,咩策略好?住

原帖由 tam_bb 於 14-12-11 發表
有大坑真小backup,可以抽獎,咩策略好?住Net 12,得15分,冇細佬妹。得15分如果自行瑪利曼、st Paul cath ...
我當年的case同你一樣,讀真幼,有真小offer,可以大抽獎,但我唔係Net12。正如上面JM所講,當時我只考慮灣仔3大女校,其實之前都有考慮埋本區的嘉諾撒,但嘉諾撒vs.真光,個人覺得真光稍勝,所以最後只考慮3大女校。我當時的考慮:
1. St. Paul Catholic,我唔喜歡1、3、5下午班,2、4、6上午班的編制,所以reject
2.瑪利曼,驚阿女英文底子跟唔上英文小學,所以都唔考慮
最後從一而終,自行、甲一都填St. Francis,結果全部唔中,幸好最後叩門入番St. Francis

引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+14-12-11+發表有大

原帖由 CV_mama 於 15-01-04 發表
我當年的case同你一樣,讀真幼,有真小offer,可以大抽獎,但我唔係Net12。正如上面JM所講,當時我只考慮灣 ...
請問你當時乙二擇了乜?

回覆:tabomini 的帖子

乙部只填了乙一嘉諾撒,不過就算中都會選真光。

引用:乙部只填了乙一嘉諾撒,不過就算中都會選真

原帖由 CV_mama 於 15-01-04 發表
乙部只填了乙一嘉諾撒,不過就算中都會選真光。
請問是那一年?

‹ 上一主題|下一主題