用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: glo000
go

DEL   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

glo000 發表於 14-8-26 09:34
忍左好耐,上黎呻下,應該好多朋友估到我地係邊個。

女兒現的幼稚園老師有愛心,但在品德教育方面比較鬆, ...
我住隔離tim啦
曾經, 我都有怨過, 點解8月要俾人睇小
曾經, 我都有怨過, 駛唔駛交叩門信去都咁巴閉(永遠記得個嬸嬸果副嘴臉), 估唔到親手交去會俾人問: 你問左佢地肯收架拿?
曾經, 我都怨自己點解唔裝備好d, 點解唔aggressive d, 點解點解, 好多點解

結果, 原來天父一直安排左最好嘅路俾我, 我小朋友無讀神校, 亦唔係叻, 但我200%感恩佢有機會在一個充滿愛嘅自由環境下成長, 我有唸返轉頭, 如果當初讀xxx, 而家會點呢? 如果果時???而家又點呢? 反覆思考左好耐, 答案就係活在當下, 做好自己, 我得唔到一d野, 但我亦比好多人幸運

學樓上話齋, 有個健康嘅小朋友已經係福氣, 我仔係sen仔, 有傷心過有down過, 但當我去到大口環見到人地不幸d小朋友, 連照顧自己都唔識, 我在佢隔離拖住個仔, 烏語花香兩母子手牽手可以有講有笑, 原來一切已經好美好

共勉之

glo000 發表於 14-8-25 22:36
我想全世界只有香港這個地方,八月出生的小朋友,由出生那日開始注定無運行(因現在九月已可做超大女, 即是 ...
根本唔會有咁多人做超大B, 做超細B既就多的是。香港社會雙職父母多, 有學校收, 當然第一時間塞入2歲班, 仲點會做超大B咁得閑。不要庸人自擾了。

我囡囡11月底細B, 自小聰明伶俐, 但考幼稚園無間收, 只有一間收咗, 當時好唔開心。到考小一時考4間又只有1間收, 當時又再唔開心過。但後來諗諗下, 一個人只需要有一個學位, 現在不是就有一個學位嗎, 而且是4間入面最適合的一間, 不是很好嗎, 有多個offer, XX vs YY, YY vs ZZ也是父母自己的自我滿足而已, 間間學校都有優缺點, 個個小朋友都唔一樣, 個個家長要求又唔一樣, 無話一間學校fit晒所有小朋友同家長的。三姑六婆(其實我想講死X婆, 但講粗話驚被人封艇)通街都係, 你理佢咁多做乜。只要努力做好咪得囉。

今年到我細女考小一了, 剛考完真道, 佢好開心同我講答得好好, 原來佢只識答一題, 佢好開心同我話「其他唔識喎, 老師話唔識答無問題的」, 佢EQ咁高, 收唔收仲有咩問題呢? 有樂觀的父母方可以有樂觀的小朋友, EQ高遠勝於IQ高。

amychan_ok    發表於 14-8-26 14:00
Jane1983    發表於 14-8-26 12:19

我囡11月尾仲要提早開刀(本來12月的),超細b拉,班都仲有2,3個細過佢,8月咋喎,有乜問題,你唸多左

我有1仔1女 ,女仔真係已比男仔佔優

其實年齡差距和學習能力差距的比例會隨着年紀越大而減少,樓主的小朋友都已經過了幼稚園面試的階段而好好多(以咁細個嚟講,就算大人想谷小朋友試多啲聽話多啲都難),嗰時幼稚園就真係好着重年紀大細。小女都係細b(11月中),一直被嬰園教道得很好,懂秩序自理。考幼稚園時以為冇問題,點知因為外來引誘就令佢嗰年全軍覆沒,只得一間有聯系的幼兒園收。一年後聽到心儀學校有人退學再試,完全係另一竟況。面試老師亦難以相信當初為何連後補都冇(佢好主動,又唔怕老師和學校陌生,對答完全冇問題,反而不停講),最後都完成了3年幼稚園生涯。我身邊都有朋友話細女會讀得辛苦,但我的宗旨係在中游位置已很好,所以過往3年問題不大,亦次次考評有進步。9月便升小一,去年亦有考私小,雖然只得原校收(我揾得3間),另外兩間,有一間是要很乖巧的學生,以小女性格,不管是大女或是細女都知道冇乜可能,純粹一試。另一間亦是好的龍校,雖然最終冇收到小女,但亦去到第二次面試(識得有些大B的小朋友連第二次都去唔到),咁我覺得其實囡囡表現已唔錯。最後,幸運地,大抽奬抽到心儀學校,我亦會担心囡囡太BB(暑期班的老師咁講),在暑假期間盡量去改變佢以往的習慣(以前不催谷,由她自由發揮)。經過一個暑假,老師們都話囡囡有進步。其實我覺得小朋友的出生日子不是問題,問題在於太多的道聽途說和家長沒有為自己的目標作好準備。學校不收細B一定有佢既原因,不管是什麼原因,其實已跟樓主的想法不一樣,勉強去想去埋怨生不逢時,不如找一些跟自己理念一樣的學校。覺得小朋友是細B(真的不算細B,囡囡幼稚園班都有好多11月細B),能力唔夠,便去武裝小朋友,不要一邊說是細B和任由發展,另一邊埋怨學校不肯收細B,好多時學校唔收細B係因為能力唔夠和紀律唔得,若學校真的咁着重年紀的話就已經不合樓主。

醒目開學勳章

我個都細仔B, 佢的表現同佢D 大女B, 真係好遠好遠.
當然行為尊注力等同D 女同學真係 有距離, 但其實佢已經有好大的進步.
在學術上已經追到D 同學.
I always remind myself that this is the real life story of Tortoise and the Hare.

little_yolky  我覺得係男仔女仔既分別。   發表於 14-8-26 11:20

回覆:我最錯在八月生下女兒

回覆:我最錯在八月生下女兒

睇完大家分享已經好好多。

引用:對,+有個健康的小朋友,+已經係上天對你好大

原帖由 Charlotte_mom 於 14-08-25 發表
對, 有個健康的小朋友, 已經係上天對你好大的恩賜, 要珍惜自己擁有的

我女都係8月, 8月尾tim, 我都曾經覺 ...
很對,我感恩有兩個小朋友,健健康康已足夠。

引用:一個真正的教徒不是應該感恩上天賜了一個健

這正是我在想的問題。

引用:Quote:glo000+發表於+14-8-25+22:36+我想全

原帖由 little_yolky 於 14-08-26 發表
根本唔會有咁多人做超大B, 做超細B既就多的是。香港社會雙職父母多, 有學校收, 當然第一時間塞入2歲班, 仲 ...
講得好啱! 你細女很可愛,要繼續把她美好的EQ發揚光大啊!

我囡都係11月出世, 但係我從來都唔會話"因為佢係細B, 所以佢做唔到XXXX", 相反, 我會覺得佢比人多賺左一年,  將來如果大吉利是考唔到大學, 再考多年, 感覺都唔會好老.

年頭年尾的差異, 我覺得上左K1 下學期, 已經唔係好覺. 我女當年考四間私/直, 有兩間收, 算係唔太差吧 !

我唔係信教, 所以唔清楚你地的教義. 不過, 聽講你地的神, 好多野都已經同你地安排好, 何不順著天意, 積極面對? 小朋友已經出左世, 係改變唔到的事實.

至於果D 三姑六婆, 見面時盡量唔好同佢地講小朋友的問題,, 有時佢地咁直接叫你唔洗諗神校, 可能都係安慰說話, 唔想你期望太高啫, 唔好諗得太負面. 依家先幼稚園, 幾時負面到大學呀?

HY2007 發表於 14-8-26 10:45
AGREE!
近油麻地培X,專收9月1日起出生,8月真蝕底!
還有土瓜灣培X,把口話收到12月,去到IN,8月都話你 ...
唔好意思, 土瓜灣培X, 係唔係又名X道果間, 如果係, 我囡囡11月底出生, 升小二了, 有同學仔12月出世添。去in時, 如果老師話8月好細, 可能係話佢好細個, 好可愛, 做得好好既鼓勵意思, 唔好諗多咗。响培X又名X道, 8月都唔細了。如果我估錯學校, 就請唔好見怪。

至於油沭地培X, 係唔係又名X正果間名校? 我囡囡幼稚園時做過超大B考過, 都係唔得, 無緣就係無緣, 無話蝕唔蝕底的。佢哋相集中一批較成熟的小朋友教導, 減少差距, 方便教學, 也是無可厚非的, 始終他們有他們的傳統, 命裡有時終需有, 命裡無時莫強求。

HY2007  正是你講的第一間!  發表於 14-9-10 10:09

glo000 發表於 14-8-26 10:47
睇完大家分享已經好好多,我看到自己的問題,會努力改變自己想法。

女兒雖然係細女,但她的外表,身高和行 ...
咁你要快啲解開了, FTM最易走入死胡同, 因為世界入面只有家人, 甚至小孩, 小孩的成就就變成你的成就, 小孩的失敗就變成你的失敗咁, 小朋友上小學後多啲時間, 你試下做做義工, 接觸多啲人, 人都會EQ高啲。

Yanamami    發表於 14-8-26 15:30

glo000 發表於 14-8-26 10:47
睇完大家分享已經好好多,我看到自己的問題,會努力改變自己想法。

女兒雖然係細女,但她的外表,身高和行 …
其實你有個咁叻嘅女,真係應該感謝神﹗希望你囡囡能夠入到心儀嘅小學﹗

mimi1102 發表於 14-8-26 11:12
我囡都係11月出世, 但係我從來都唔會話"因為佢係細B, 所以佢做唔到XXXX", 相反, 我會覺得佢比人多賺左一年, ...
你真係大吉利是, 話阿囡要考多年大學。

我就阿Q啲, 囡囡都係11月底出世, 佢有咩做唔好, 我就一定賴係細B關係, 大大吓就會做到。至於佢做得出色的, 我就會覺得佢超級叻, 咁細個都做得咁好 。佢幼稚園專收大B, 全班得一兩個小朋友細過佢, K3畢業果年, 囉咗個全年進步奬, 老師校長錫到佢燶, 可能係咁佢皮膚比較黑啲, 哈哈。哎吔我好似儍瓜咁係咁讚個囡添。

little_yolky 發表於 14-8-26 11:39
你真係大吉利是, 話阿囡要考多年大學。

我就阿Q啲, 囡囡都係11月底出世, 佢有咩做唔好, 我就一定賴 ...
haha....係呀~ 由有左佢, 知道佢11月出世, 就已經係咁諗 ! 考唔到大學可以比多一年時間再考過....

Sorry to hear that!

You are so blessed to have a healthy daughter while many other parents are longing for one!

又唔洗講到甘灰

我個仔係8月尾出世, 今年小一, 都係做細B

都考到一間私小,一間直資

definitely, small B is disadvantaged when applying for K1. The % of age gap is big (say 32 vs 26 months)When applying P1, the % of age gap is 10% (71 vs 65 months). Not a big diff.

You are FTM. I would say your interaction with your kid is more than many working moms.

‹ 上一主題|下一主題