用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅好似收咗好多人
樓主: maytang_sm
go

德雅好似收咗好多人   [複製鏈接]

睇完你地嘅意見, 我對此校加強了不少的信心.
是的, 可能我唸多咗, 收呀女已經好感恩了.
之前的唸法是錯的, 睇完呢度的意見後, 將我嘅唸法重新帶回正路. 多謝你地的保貴意見呀.  

Kitty1230    發表於 12-11-21 10:32
小溱    發表於 12-11-21 10:25

still not receive letter yet

回復 queen_sze 的帖子

我係截表前十五分鐘交入學申請form .. No. 係 17xx .. 我諗唔超過1,800

Kitty1230 發表於 12-11-21 09:50
對, 德雅真是真是真是一間有良心的學校, 那幾百元的留位費都是等11月26日 "自行選校" 放榜後才要家長交錢,  ...

呢點又係要讚既, 你估德雅咁多年經驗, 唔知道自己係一隻水泡?? 但佢都願意俾一班家長等埋自行先收錢, 一個$500, 如果佢要早一星期收, 你地計下佢地收入會多左幾多?

Kitty1230    發表於 12-11-21 10:38

我已決定放棄其他offer...專心上德雅了... 自行都吾使等... 可以同阿女輕輕鬆鬆...準備上小一....

Kitty1230    發表於 12-11-21 10:34

回復 小溱 的帖子

Very Good !!

回復 maytang_sm 的帖子

我本身係超級鐘意德雅!!! 我囡囡前年考, 我當年都有交付留位費$500, 之後我大抽奬抽到舊油天, 如果我吾係有2個細佬跟尾, 我一定一定會讀德雅!!!

如果我得一粒囡, 舊油天VS德雅, 無容至疑, 我一定會送佢入德雅!!!

小溱  3個小朋友... 好勁呀你...    發表於 12-11-21 10:46

回覆:小溱 的帖子

我都放棄另一間offer, 認定德雅,聽說教得d小朋友好乖巧同踏實同英文好,我同你一樣輕輕鬆鬆巡小一
唔知我們小朋友會否同一班呢!

小溱  你個係仔仔定女女呀??  發表於 12-11-21 14:25

同學仔有6個考都收晒呀

其實我悄悄話俾你哋知我重有2個朋友既小明友到今天還未收到信架
我覺得唔係係人都收架

上個星期收到信, 開心死呀! 因interview 後, 阿女同我都好鐘意,感覺好好 :) 再見到封信收$500 留位仲要好到 03/Dec先駐冊, 好有良心嘅學校!!
只係有少少疑問 if in case 真係超收左, 會唔會变返大班 ? 呢樣係對我們非常重要, 有冇家長可指点吓 ? Thanks

Kitty1230 發表於 12-11-21 10:42
回復 maytang_sm 的帖子

我本身係超級鐘意德雅!!! 我囡囡前年考, 我當年都有交付留位費$500, 之後我大抽奬 ...

我都係依個問題, 本身好想比呀女入德雅, 但有細佬跟尾, 所以一定要睇埋自行同大抽先可以決定到.

以上年經驗, 德雅係會REJECTED 人的, 俞遲收信好大機會被REJECTED.

起呢版, 日日都見D 唔係用家, 起樹扮專家分析德雅D缺點, 咩中學係BAND2A, 升中唔列名幾多BAND 1 , 只列97%英中, 課程谷, 教深等等.

相反, 好多用家却以過來人身份分析德雅既優點, 如果要參考, 我相信一D現在/曾經有子女入讀的家長的分享是更具參考價值!  以德雅既課程, 同一系列有系統既學習方法, 縱使它每年沒列明BAND 1 人數, 但一定不比禮賢64%少.

過來人身份, 德雅重德育, 老師校長關愛, 重學術, 課程緊湊, 英文教深一年, 數學教深半年, 小班教學, 雙班主任. 小女讀了幾個月, 真的感受到其強烈的學習氣氛, 見小女學習能力既提升, 亦沒後悔當時4選1 選了德雅!

amy625  agree  發表於 12-11-21 15:54
小溱  thank you for your sharing.... 我都係4選1... 已經決心選德雅....  發表於 12-11-21 15:54

引用:以上年經驗,+德雅係會REJECTED+人的,+俞遲

原帖由 lovegirlslove 於 12-11-21 發表
以上年經驗, 德雅係會REJECTED 人的, 俞遲收信好大機會被REJECTED.

起呢版, 日日都見D 唔係用家, 起樹扮專 ...
I decided to go for TN also!

lovegirlslove 發表於 12-11-21 15:16

起呢版, 日日都見D 唔係用家, 起樹扮專 ...

係呀, 我都見到個位專家!! 差d俾佢誤導, 想深一層, 德雅係2A仲好, 我就係怕小朋友唔係BAND 1成績, 唔知佢會派左咩學校, BAND 1成績的話, 我根本唔需要替小朋友擔心!!

不過, 我都想問下, 德雅功課量如何?? 一盤寫字唔多既幼稚園生升上去, 初時會唔會好辛苦呢??

小溱  明白...  發表於 12-11-21 15:56
lovegirlslove  有心讀, 最好K3升小一個暑假操好寫字同認字..德雅D老師對小朋友字體係有要求的.  發表於 12-11-21 15:40

回復 bbforever 的帖子

就算有rejected 或 waiting list,都唔係個個會上來呢度分享嘅,你係咪諗多左?

bbforever  當然我都想我朋友考到,可以一齊返學  發表於 12-11-21 16:02
bbforever  所以前面有人講話好易入又話点,我想講我眼見嘅啫  發表於 12-11-21 15:59

回復 virgokaren 的帖子

同意你講的:"超有良心!"

LuckyYiu0517 發表於 12-11-21 15:33
回復 bbforever 的帖子

就算有rejected 或 waiting list,都唔係個個會上來呢度分享嘅,你係咪諗多左? ...

同意, 同埋都未出晒REJECTED 同WAITING 信, 個個上來當然只有報喜啦~

回復 步步驚心 的帖子

你講得好啱!!

回復 lovegirlslove 的帖子

你女係度讀緊,感受到你對呢間學校的喜愛程度.
我住油塘架,知唔知校車幾點到我呢邊?
‹ 上一主題|下一主題