用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學有什麼壞處?
樓主: Fionyiu
go

留學有什麼壞處? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Mighty+於+16-07-28+發表唯一

原帖由 DKmum 於 16-07-29 發表
我個一年內由中碼变加大碼!
有排減肥!叧外,如病或受伤了很麻烦,因医療方法很不同,我女受伤了並没有即时妥善治疗,現在香港不停做物理治疗!

回覆:DKmum 的帖子

我個一年內由中碼变加大碼!x 2

亮燈 發表於 16-7-29 06:28
要學人地既野,梗係學好既方面,台灣華語,溫柔舒服,無論男、女都講得好溫柔,中(国)普通話,粗魯霸道、刺 ...
Fully agree

亮燈 發表於 16-7-29 06:28
要學人地既野,梗係學好既方面,台灣華語,溫柔舒服,無論男、女都講得好溫柔,中(国)普通話,粗魯霸道、刺 ...

"你睇下依家D用詞:優化、打造…呢D跟本唔係中文,優化:可用改良、改善、改進……,"

唉,香港人又話母語教學。
結果放棄了英文,中文又更差。

引用:我個一年內由中碼变加大碼!x+2 +

原帖由 WANJIN 於 16-07-29 發表
阿大就剛相反,每次去英讀書就變減磅,返香港我就要幫佢增肥。

引用:Quote:原帖由+DKmum+於+16-07-29+發表我個

有排減肥!叧外,如病或受伤了很麻烦,因医療方法很不同,我女受伤了並没有即时妥善治疗,現在香港不停做物 ...
祝你女女早日康復,仲有一個月左右,努力呀!

回覆:留學有什麼壞處?

請問在英國留學的學歷(即沒有考DSE)將來是否不能考政府工呢?我今早見到D post 是這樣說的。又話讀有關醫療的科目,在港也會一概不承認,真的嗎?

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

回覆 亮燈 的帖子

回覆:Fionyiu 的帖子

在那看?新出新聞?

引用:我個一年內由中碼变加大碼!x+2 +

原帖由 WANJIN 於 16-07-29 發表
X3! 減肥中

引用:Quote:原帖由+DKmum+於+16-07-29+發表有排

原帖由 亮燈 於 16-07-29 發表
祝你女女早日康復,仲有一個月左右,努力呀!
多谢关心小女!由於成为常客,佢宜家对物理冶痛産生兴趣,暂以此為学习目标呢!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-07-29+發表祝你女

多谢关心小女!由於成为常客,佢宜家对物理冶痛産生兴趣,暂以此為学习目标呢!

...
搵到目標就好喇!各方面都努力啊!

回覆 DKmum 的帖子

咁都得?! 我女依家喺英國遊緊學, 佢話晚晚有隻松鼠爬入佢房偷粒糖就走, 今朝一早就起身出去搵, 聽到狐狸叫,又見到刺蝟, 佢好興奮, 希望佢第日對生物學有興趣啦

做(瘦)醫

容易學識蒲吧飲酒,其實香港都會,但外國更甚,好似文化消遣一部份。
較易將來選擇外國人為配偶。

中學寄宿有人監督會好一點 , 上到大學無皇管好考兒女的定力 .  我見的負面野也不算少 , 包括 : 男女關係混亂, 吸煙(一般所有大學也不是禁煙校園, 保守估計有2-3成學生係煙民 , 成日宿舍樓下打邊爐) ;  更甚是軟性毒物 , 歐洲地區 , 大麻是相當普遍 , 兒子宿舍同層就有人於學校內吸食 , 學校都係告誡了事

當然這些也可以發生在香港

剛剛和阿仔傾壞處,他想了一陣,話有些英國人衰,很假,但他補充,全世界都有此情況,所以不算留學壞處。

上課進度和生活節奏都很慢,但反而學習深入咗。

引用:剛剛和阿仔傾壞處,他想了一陣,話有些英國

原帖由 db7mu23 於 16-07-30 發表
剛剛和阿仔傾壞處,他想了一陣,話有些英國人衰,很假,但他補充,全世界都有此情況,所以不算留學壞處。

...
請問你小朋友現在多大?在那裡留學?

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

飲食方面 : 因為濕疹關係,阿仔在港接近素食,在英國乜都食得,久不久又可以吃唐餐,遠勝香港。

引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+16-07-30+發表剛

原帖由 Fionyiu 於 16-07-30 發表
請問你小朋友現在多大?在那裡留學?
14歲10個月大往英國讀中四,讀了1年,今年9月升中五!

‹ 上一主題|下一主題