用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題 ...
樓主: hkpapa852
go

學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題   [複製鏈接]

回覆:王家爸爸 的帖子

如果7%是實數,沒有空轉,水份,你是正確的!如果 Day 1 已經不是........

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-11-3+09:45+不過唔

原帖由 hkpapa852 於 15-11-03 發表
其實學校受唔受歡迎, 同學校會否令學生增值唔一定有關. 尤其係中學

教育局殺校指標一向都係比較枯淺, 只會 ...
殺校,宜鬆不宜緊。依家殺校只看收生,收生不足便要殺。學校可以上訢。全校一班都開唔到,20幾人也開不成,不該把資源用於其他學校嗎?

wangahb  20人都收唔足,咁....  發表於 15-11-6 00:13
little_yolky  唔係20幾,係20人就唔駛殺校。  發表於 15-11-3 13:41
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cheungsiumei 發表於 15-11-3 09:50
"4. 教育局以TSA成績評核學校,甚至用作殺校用途:低增值被殺校,唔好比佢哋繼續害人,好合理。"

如果我你 ...
我唔同意TSA唔達標而殺校,我覺得殺校既決定應該係睇增值能力,低(負)增值既唔應該存在。差變差無問題,好變好都唔係貢獻,但是差變好就係貢獻,好變差就係害人。

little_yolky  所以鮮魚行唔應該被殺。  發表於 15-11-3 13:38

If talking about "增值指標", quite a number of so-called elite traditional secondary schools got lower marks than others. As ANChan59 rightly pointed out, "成績越好,改善空間越細". Another factor is development stage. It's very difficult to "achieve" a "very good" "增值指標" for "Elite" Girls Secondary Schools in view of the "development difference" for boys and girls at the age of 12, the intake of so-called "elite girls schools" far exceeded other schools.

shadeslayer 發表於 15-11-3 10:00
殺校,宜鬆不宜緊。依家殺校只看收生,收生不足便要殺。學校可以上訢。全校一班都開唔到,20幾人也開不成, ...
依家殺校既準則好有問題,唔係睇增值(質),只係睇人數(量)。

cheungsiumei 發表於 15-11-3 09:33
明白一般家長見到間學校升中派位冇咁好,課程又淺,自然唔喜歡呢D學校,但唔該唔好隨便去話人地收生少係抵死。因為人地只係承擔緊一D主流學校唔願意承擔的責任。

Exactly!

其實大家有無發覺所謂TSA,係影響到好多傳統名校的影響力,不過依啲係題外話。

講返TSA本身,其實今次爭議嘅重點係小三TSA的作用和有無必要保留,而並非係要全面取消TSA。  TSA無可爭議的而且確係可以改善弱校成績,但在坐甘多位都係理性同有知識嘅家長,大家可唔可以悄悄冷靜下來,想一想小朋友在小一至小三階段最重要係咩?  真的只有中/英/數三科的成績嗎?  

我認同小三TSA需要保留,但學梁校長話齋,千萬唔好本末倒置,唔好為左在小三階段達標而一開始便要從小一起操練,每一屆小一入學學生資質都唔同,小三TSA result 應該focus在如何改善小五小六升中成績。  

wangahb  佢地幫學校將矛頭指向教育局,但就漠視學校應守教育良心及責任嘅重要性。。。   發表於 15-11-6 00:17
wangahb  咁大聲音提出取消TSA,係一群家長好肯定TSA係導致功課量大增嘅源頭...喎。  發表於 15-11-6 00:16

loveDD 發表於 15-11-3 10:20
其實大家有無發覺所謂TSA,係影響到好多傳統名校的影響力,不過依啲係題外話。

講返TSA本身,其實今次爭議 ...

其實教育局根本無沒因TSA成績而要求"殺校" (只可因收生不足, 即一級連20人都收唔夠).

所以學校TSA成績唔好其實唔會死.

所以家長最直接方法係透過家教會施壓, 要求學校停止小四以下學生作TSA操練, 甚至罷考小三TSA.

只係不停追住教育局要佢叫停TSA, 但又唔理學校後面每日繼續叫學生去操, 咁真係幫到學生?

唔好只係為反而反, 應該要做D實制而有效既工作, 如果一間學校大多數家長都齊心要求, 學校可以唔停操練咩?

士兵(小朋友)日日打緊仗, 唔要求對方將領休戰(學校停操)而只係派人走返京師等聖上決定係咪退兵(要求教育局取消TSA)? 睇怕士兵死晒都未有結果呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實大家有無發覺所謂TSA,係影響到好多傳

原帖由 loveDD 於 15-11-03 發表

講返TSA本身,其實今次爭議 ...
「所謂TSA,係影響到好多傳統名校的影響力」  点解咁覺得呢?其實好多傳统名校係唔驶操卷,而且家長亦唔会知各校TSA成绩啊

shadeslayer 發表於 15-11-3 10:00
殺校,宜鬆不宜緊。依家殺校只看收生,收生不足便要殺。學校可以上訢。全校一班都開唔到,20幾人也開不成, ...
是的, 尤其是該區其餘有足夠學額吸納該校學生時。現在已經相當寬鬆了。而且, 你看因為未來數年, 學童人口會回昇, 所以教育局以減班以減少名校的收生額, 多出來的自然要流回二線學校, 如此, 只要他們努力辦好, 捱過人口短缺期, 還是會見光明的。

回覆:學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題

如果想學校把目光聚焦返校內課程,教局又可否收集各校校內試卷及成績,自行衡量其教與學水平呢?教局本身有課程指引,要用之行衡量各校是否達标應該不難吧?

回覆 hkpapa852 的帖子

能否兩條腿走路,教育局唔好出XX指引,跟官津校長及辦學團體坐低,如何減少操練得嚟,又可以慢慢改善教學質素及成效,聽聽對家的意見,他們的意見及擔心是值得參考,他們提出嚟,會配合呱。
TSA暫時保留,但將小三TSA改作抽樣調查,看看是否有代表性,如果有,大家都有着數,不用搞到大家,皆大歡喜!凡事對着幹,政治化是於是無補!

利申:我跟考評局冇仇

Soundervolt  不如直接立例禁止針對TSA既操練喇!  發表於 15-11-3 12:08
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

扭曲了的TSA
明報教育版 王師奶 2015-07-07

TSA(全港性系統評估)原意是幫助學校分析學習困難所在,調整課程及教學策略,可是推行以來,未見其利,先見其害。學生固然被操練到嘔白泡,老師亦遵從學校指示「操靚盤數」。年前有小組檢討TSA,提議隔年舉行,王師奶其時已經鬼殺咁嘈,話小組委員偷懶,以隔年舉行交差,根本無徹底把問題解決,好似吸血殭屍本來一年一次出來吸血,依家兩年出來一次吸血,不要以為死人會少咗,吸血力度更勁,死人一樣咁多。

校長爆:教局暗裏TSA評學校

教協今年以問卷形式訪問139名小學課程發展主任及1916名老師,老師們說每周要特別為TSA補課,八成老師感受嚴重壓力。69%受訪者要每周為TSA補課兩小時,97%要學生購買補充練習,平均每人要買3.1本,73%教師認為學生有沉重壓力。王師奶聽過好多次教育局官員勸學校不要操練,何以間間學校都你有你講,佢有佢操?如此說來,學校老師唔聽話,搵苦來辛。如果人人都聽教育局講,不操練,順其自然,TSA試卷來到就考,考完就等結果,因為原汁原味,無化妝,素顏相見,歪嘴又好,豆皮又好,TSA才有意義,才有價值。有校長穿煲,教育局話就話取消發放個別學校基本達標率,但他們「口是心非」,口頭叫人不要操練,但卻向學校施壓,令辦學團體以TSA成績衡量學校水準,評定教師表現,業界因此疲於奔命。

學校爭相比併操死罷就

校長說教育局「口是心非」,王師奶不敢信其必有,也不敢信其必無,校長確實受到壓力。這壓力未必一定來自教育局,乃來自學校與學校之間的競爭。如果隔鄰學校操到街知巷聞,你學校依足教育局吩咐,扮乖乖,完全不為TSA補課,不買補充練習。家長一定話學校阿sir偷懶,校長不為學生前途着想,下學年一定招唔到學生,學校執笠,阿sir返鄉下耕田,校長一定畀校監「照肺」。此情此景,校長一定寧左勿右,操呀操,操死罷就。如此這般,可塞家長的悠悠眾口,學校還有一線生機。分析下來,校長無錯,老師無奈,家長無怨,學生無辜

催谷補課午飯僅20分鐘

王師奶上兩期寫過有標榜普教中的學校,因為要讓路給TSA,方便學生用母語易於吸收,二、三、五、六年級全是粵語教中文,普教中是口號,學校虛偽氾濫,這叫做教育?有些瘋狂催谷的「黐線」學校,連美術、音樂、體育堂都徵用,午飯只准20分鐘,唉!人間何世?小學六年時光,有四年全為TSA服務,這是什麼教育?

既然有這麼多前線工作者說出實况,教育團體又要求取消TSA,教育局是否戴眼罩,塞耳塞,詐睇唔到,詐聽唔到?王師奶烏鴉嘴預測,咁大動作的舉措,吳克儉一定無膽做。

wangahb  家長一定話學校阿sir偷懶 <<< 淨係喱句,已經道盡怪獸家長心態作崇啦   發表於 15-11-6 00:24

吳局長請拿出數據
明報教育版 王師奶 2015-07-14

上期剛寫完《扭曲TSA》,引述教協有關TSA 問卷結果, 該問卷訪問了1916 位教師及139 位課程發展主任。王師奶雖然覺得自司徒華離世及張文光退下後,教協有點大樹飄零之感,但過去根基穩厚,所作研究,仍是有根有據,值得信賴。不知吳克儉和教協有什麼深仇大恨,那邊廂調查結果一出,這邊廂急不及待說TSA 深受大部分教師歡迎,玩泥沙咩!

TSA 深受大部分教師歡迎?

堂堂一個局長,不能空口說白話,你說TSA 受大部分教師歡迎,請問數據何在?你問過幾多個老師? 「大部分」這三個字不能隨口噏,否則有辱局長尊嚴。王師奶雖然覺得TSA 為禍了中小學11 年,但從來不懷疑推行的良好動機,目的為學校定下教學對策。TSA 之所以將教育面目扭曲,乃在於學校的彼此競爭,盲目的操練。教育局官員如陳嘉琪博士確曾三番四次勸喻學校不要操練,其實只要學校之間有潛在的比較(學校排名及達標率於2014 年4 月才宣布取消),學校就唔會聽你支笛。王師奶不認為學校做得對,但同情校長和老師是被逼上梁山,家長以學校操練之頻率衡量老師之勤惰,雖然是有點盲目,但其情可憫。最後回到教育局,推行了TSA 這麼多年,(吳局長,始作俑者不是你,小婦人還你一個公道)眼看它扭曲了整個小學甚至初中的教育生態,既然無法令TSA 健康地進行,就有責任終止它的毒細胞蔓延下去。

取消與否宜徵詢全港教師

教育團體、學校、老師甚至家長並非無指出TSA 的不合理操練,即使人微言輕的王師奶亦曾數度為文揭發學校的「虐操」,有三年級學生甚至以「操到嘔」形容慘况。可能「虐感動天」,學校議會將小六TSA 隔年舉行,去年四月起不再用作學校排名及規定達標率,雖然是小修小補,但聊勝於無。這說明教育局亦知情况嚴重,才作此輕微調整。教協認為小修小補無用,建議取消,為公平計,王師奶建議徵詢全港教師意見,才作定奪。

TSA 練習銷量升豈是無壓力

TSA 始於2004 年,為禍至今,講句公道話,雖云小修小補,但也算是吳局長任內「偉大」的功績,至於是否取消,留待全港教育工作者及學者探討。局長接受訪問時竟謂TSA 受「大部分」學校老師歡迎,強調有關評估於無壓力下進行,不徒是輕率之言,講得粗俗些,是「擘大眼瀨尿」,當全香港的家長「蠢過隻豬」,當教協的教師問卷是偽造?坊間TSA 練習數十種,今年銷量上升5%,如果話無壓力,作何解釋?

吳局長,不要下巴輕輕,拿出數據來!

回覆:學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題

其實我唔反對「考」,但我反對「操」

有個比喻係TSA本來係一個body check,但家下你係操fit左嚟body check。。。

wangahb    發表於 15-11-6 00:25

冇人要圍插,宜係想講大家成日講嚟講去仲講:
-個試冇問題㗎,真正啲卷都唔難,佢操因為佢水平低
- 個試冇問題㗎,唔達標咪殺校啦,呢啲學校俾我都唔讀
- 個試冇問題㗎,唔係啲老師偷懒點算?
- 個試冇問題㗎,做多啲exercise 咪仲好
- 個試冇問題㗎,小朋友係咪都好多功課㗎啦,你唔做Tsa 咪仲有第二樣俾佢做。

再咁討論落去,到2047年都唔會有改善。

Jessy    發表於 15-11-4 00:42

引用:其實我唔反對「考」,但我反對「操」 有個

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-11-3+10:00+

原帖由 王家爸爸 於 15-11-03 發表
依家殺校既準則好有問題,唔係睇增值(質),只係睇人數(量)。
殺校,我認為可以稍鬆,增值受好多因素影響,無理由低增值便有大量學生也殺校。網友話齋,名校全校成績已好 top,零增值負增值唔出奇。相反,收唔到學生,增值幾高都無用,因為無乜學生受惠。資源唔可以亂用。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:+本帖最後由+Doray+於+15-11-3+12:44+編輯+

原帖由 Doray 於 15-11-03 發表

Kindly read through the news and be considerate from the p ...
We can help by forcing schools to do what Chairman Tsang did to his school; to critically review the delivery of the curriculum instead of simply take the easy way out and drill more TSA.

wangahb  絕對啱,但啲校長大多唔想捨易取難,咪講緊而家已好少學校仲有教學良心囉。   發表於 15-11-6 00:28
‹ 上一主題|下一主題