用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角民生vs合一堂陳伯宏vs西灣河明我
樓主: ballj
go

北角民生vs合一堂陳伯宏vs西灣河明我 [複製鏈接]

回覆 Silver 的帖子

我女就係啦,我女現讀北角民生,佢係比較好動,成日都要跑跑跳跳,佢返左學一排後就話playtime無野玩了。其實間學校各方面都幾好,只係地方真係太細,唔夠活動空間比佢d咁好動既小朋友

Silver   中晒! 我個囡都有咁表示過! 我仲以為淨係我個囡特別麻煩奄尖無耐性, 原來你囡囡都有同感~~  發表於 14-1-8 16:21

回覆:北角民生vs合一堂陳伯宏vs西灣河明我

N班我最後choice合一,只要係因為民生太細,net 老師我女中意個個走左,其實我覺得好hea.

引用:N班我最後choice合一,只要係因為民生太細

原帖由 lileikam 於 14-01-08 發表
N班我最後choice合一,只要係因為民生太細,net 老師我女中意個個走左,其實我覺得好hea.

...
I mean q其它net老師好he a

fionapangcp 發表於 14-1-8 15:11

我女就係啦,我女現讀北角民生,佢係比較好動,成日都要跑跑跳跳,佢返左學一排後就話 ...
佢最初返學時問佢playtime玩左乜,佢都會講下玩車、玩sir滑梯、玩廚房,之後再問,佢已經話無野玩架,我話咁你playtime時做乜?佢話無做野,企係度望人.......

fionapangcp 發表於 14-1-8 18:04
佢最初返學時問佢playtime玩左乜,佢都會講下玩車、玩sir滑梯、玩廚房,之後再問,佢已經話無野玩架,我話 ...
頭先我問我囡玩sir滑梯廚房時, 有無小朋友企喺度唔玩望住佢地玩, 我囡話有, 我問個小朋友叫咩名呀, 佢話 xxx, 我估有機會係你小朋友

我大仔pn讀民生,K1轉了校,本人不太喜歡民生,地方細,衛生一般,我仔經常被蚊咬,每次十幾處蚊痕,同學校投訴多次,但無改善,行政又混亂。我細囡現讀合一堂pn,老師非常有愛心,校舍又大很多,我囡很喜歡上學,很開心,所以我會選合一堂

回覆 yybee 的帖子

明白~~ 地方細是一貫的問題, 衷心希望民生有辦法早日決定. 至於蚊叮, 我女就沒有這個問題. 學校行政方面, 我可能沒有深入去了解過, 所以無意見. 你所說合一堂的優點我都很同意, 只是我個人覺得操場的燈光有點暗, 我女在開放日及面試這兩天到合一堂玩, 都不見她很興奮. 加上有一個頗大問題就是離開學校等好耐巴士/小巴都無, 或 full 晒, 這個比較惱人. 如果講地方大, 北角衛理堂也很大, 我女就玩得好開心, 當日面完試仲玩到多個幾鐘都唔願走! 聽說合一堂跟衛理堂的課程及很多東西都很相似, 如果由我選, 我會選衛理堂. 這純屬個人意見, 以及看我女的反應, 跟大家分享一下而已~~

衞理堂跟合一堂好似,但衞理堂40人一班,而合一堂20多人一班,呢方面合一堂比較好。

Silver   咁又係~~  發表於 14-1-9 10:14

回覆 Ammeyogi 的帖子

嘩...40人一班, 几個老師負責一班啊?民生好似只得廿几人一班, 細班係唔係好D?

衛理堂我interview個日個課室好細

回覆 bckobi 的帖子

香港民生係好好! 我小朋友兩個月左右病一次, 唔知算唔算叫做成日病. 不過我很多同事的小朋友讀緊其他幼兒/幼稚園, 好多都係成日病, 搞到大人都病, 所以我覺得小朋友在剛剛開始上學, 剛剛開始群體生活, 玩具/設施你玩完我又玩, 病菌傳來傳去, 病是在所難免. 病病下就會有抵抗力, 大個少少就無咁易病~~

大家都係share自己知既野,并唔係抹黑某學校,我女返過民生playgroup 都6個月以上,同時我都叫左幾個friend一齊去,我第3個細路輪住病(每個月病2次),最後另外2個friend轉去其它學校playgroup,同時阿女palygroup同學都病得好密,我interiew個日老師都問過我問題「對於小朋友返學病得好密點睇」。當然個個細路抵抗力唔同,我都只係講我身邊發生事。我女當時都有民生offer,最後我放棄左,語言環境民生應該係唔錯,但空氣一定唔流通。

回覆 lileikam 的帖子

明白
‹ 上一主題|下一主題