用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我住屯門,係九龍城聖家舊生
樓主: cookiechick
go

我住屯門,係九龍城聖家舊生 [複製鏈接]

如果只系搬去美孚或荃灣就不如唔好搬,因為坐校車或保母車,就算住市區都坐成個鐘

twinsprimary 發表於 13-8-15 13:54
如果只系搬去美孚或荃灣就不如唔好搬,因為坐校車或保母車,就算住市區都坐成個鐘 ...

係, 其實搬去校車尾站或鐵路沿線就得。

仲有, 阿仔細, 唔好睇小佢, 我阿囡係11月底細B, 都考到私小 (雖然只得一間收), 又或者, 叫阿仔做蛇年大B得唔得? 佢幾多月。爸爸間學校好唔好? 如果好, 就俾仔仔讀, 我囡囡都係大埔出九龍城讀, 聖家係好學校呢, 又合適, 當然要試試。

回覆:我住屯門,係九龍城聖家舊生

我家樓下有巴士去九龍城,但只係去到舊機場,;我家10分鐘可到西鉄,但聖家又唔近鉄路....真頭痕

回復 cookiechick 的帖子

九龍城其實吾大,由舊機場到聖家行10-15分鐘,或由樂富地鐵站行去都是10分鐘左右,不過遇到大雨或大熱天氣都辛苦架,樂富地鐵站亦有小巴,巴士落九龍城,都方便
我見今年校車有到荃灣$1160,或沙田$1160,你可考慮送囡囡到荃灣或沙田再搭校車,可能會好些

回覆:ATMW227 的帖子

謝謝你的提議,你們真的十分helpful,請問荃灣係幾點和哪裡上車?

愉景新城,萬景峰,海濱花園,荃灣廣場等等....都有站,想那裡上車可以再同校車負責人夾下,至於時間就唔知,因為我不是該區,如你需要校車負責人電話查詢,可pm我

我囡囡今年9月入讀聖家,我仔仔都係龍仔,我都係幾年後先為仔仔再想,說不定到時這個遊戲已唔同玩法了,再想,真的為仔仔擔心學位問題,可以入左聖家之後,小二,三插班去其他好的男女小學,相信都不成問題,只是我建議,希望幫到你

回覆:momama 的帖子

美孚去聖家7:05上校車,約7:35到學校,時間都可接受。放學就約4:00,可考慮搬出美孚。

聖家返8:00,放3:00,如果我在屯門坐巴士返學,6:30要出門口,而美孚校車是7:05,好像差不了多少,值得搬嗎?

carchu12  hf (kln city)好似返8:15  發表於 13-8-22 11:26

回覆:cookiechick 的帖子

我以前都住天水圍,搬出黎既選擇多好多。

嘩!天未光就起床,回家成五點,我諗都要最遲九點半瞓,咁究竟做唔做得切功課?仲要温默書、食飯、沖涼......

引用:嘩!天未光就起床,回家成五點,我諗都要最

原帖由 karen55407 於 13-08-15 發表
嘩!天未光就起床,回家成五點,我諗都要最遲九點半瞓,咁究竟做唔做得切功課?仲要温默書、食飯、沖涼.. ...
好多人認為,如有一間好學校係值得咁做,冇得講。朋友考到st paul coed好開心,有校車,每朝五點九起身,起碼四點半先返到,捱咗一年都係要搬。

回覆:cookiechick 的帖子

如果抽到,就一定搬屋就小朋友啊!住西九龍一帶,入屯門都好近,去九龍城都ok架!

比較下:

屯門小學,6:55出門,2:45回到家;

聖家小學,6:30出門,4:30回到家

我覺得個出門時間差不了多少,但遲了回家,少了休息和學野時間

引用:如果抽到,就一定搬屋就小朋友啊!住西九龍一

原帖由 skmibb 於 13-08-16 發表
如果抽到,就一定搬屋就小朋友啊!住西九龍一帶,入屯門都好近,去九龍城都ok架!

...
西九龍,d樓好貴啊

Cookchick,我都煩惱中.
我也是住屯門,c6係油天舊生,有20分,堅持要小孩出九龍讀書,我仔大女細,如果阿仔入到,阿女就可以跟入.
我都係教書,也明白好學校對小朋友的重要.但是可能我自己都係屯門成長,我覺得本區的小學也不賴.加上屯門出油麻地冇直車,校車又唔到.....諗過搬,但樓價貴到呢

回覆:大小寶貝 的帖子

其實美孚會係一個唔錯的選擇,去九龍和返屯門都方便,租同買相比其他九龍區之下會較為平一截。唯一唔好係樓齡高同無會所。我地當年係屯門讀應該無咁多跨境學童,當時學校生活都非常樸實快樂,但我有舊同學宜家比小朋友返去母校讀小一,但聽佢講有一些跨境同學仔真係26個英文字母都未數齊,老師變咗都要兼顧落差較大的一班小朋友,有時進度會較慢。如果小朋友本身係受教會變得有些浪費咗。

Hi,Sp3014,大家都係屯門友.
可能由細住到嫁左都在屯門,家人朋友又在此,所以不太想搬,有連根拔起的感覺.美孚睇過,真係太舊!

引用:Cookchick,我都煩惱中.我也是住屯門,c6係

原帖由 大小寶貝 於 13-08-16 發表
我也是住屯門,c6係油天舊生,有20分,堅持要小孩出九龍讀書,我仔大女細,如果阿仔 ...
我覺得你值得搬呀,搬左後,你就到2個小朋友喎

引用:Cookchick,我都煩惱中.我也是住屯門,c6係

原帖由 大小寶貝 於 13-08-16 發表
我也是住屯門,c6係油天舊生,有20分,堅持要小孩出九龍讀書,我仔大女細,如果阿仔 ...
得20分,唔好唸

‹ 上一主題|下一主題