用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係讀兩間幼稚園
樓主: alovea
go

真係讀兩間幼稚園 [複製鏈接]

其實我開頭都覺得駛唔駛呀...
但依家又唔係咁唸,其實返幼稚園唔係咁辛苦,
我個女返緊2歳班全日都好開心,好過對住工人姐姐,除非自己湊

我多數 (90%)係屋企工作. 所以唔係好捨得個女返全日。更不會要個女返兩閒幼稚園。而且老公更加不會同意的。

回覆:真係讀兩間幼稚園

其實有好多學校老師,校長都十分唔建議咁做,一黎要小朋友做多一陪功課,二黎小朋友係咪真係可以接受到兩間學校。

引用:+本帖最後由+hastalavista+於+12-12-5+23:2

原帖由 hastalavista 於 12-12-05 發表

=大人日頭返老麥,夜晚返些粉!
笑咗!

其實小朋友讀一間定兩間,純粹父母選擇,無話對定錯,你捨得就無人阻到你。但人地小朋友得,唔代表你的也可以,要衡量自己小朋友既能力同需要,唔好人有我有。個人認為人生無幾多個年頭,可以悠閒咁生活,可以發下白曰夢,玩下無聊嘢。眼見呢家好多小朋友,學術天才,但生活白痴,真係值得我們家長反思。而且如果每個小朋友都返兩間幼稚園,咁其他小朋友點?

zoezoo  "生活白痴".... hahahaaa...... agree!  發表於 12-12-6 11:54

物極必反

我仔學校都好多小朋友係返兩間,多數一間 focus 中文,另一間英文。唔清楚佢哋開唔開心,但成日要係公園食飯就好慘,夏天時又熱,冬天時又凍,落雨都晤知點??!
仲有 d 小朋友係上午返 K1 做大仔,下午返 K2做細仔,唔知有人問佢你讀 K 幾時,會唔會人哋係上午時問,就回答 K1, 下午問就 K2 ??
當然父母有權去選擇自組"全日班",但就搞到 d 學位好緊張囉!

個小朋友係你嘅, 自己決定! 個人認為生活同學習同樣重要!

決定返兩日果個小朋友唔係我既, 係朋友既;...哈...佢要返都無人阻到佢

無情情在想, 如讀2間kg, 到考小一時會填讀2間kg嗎?

梗係填較有名氣果間啦

引用:無情情在想,+如讀2間kg,+到考小一時會填讀2

原帖由 abebilo 於 12-12-06 發表
笑咗

actrually i am also considering to have 1 in am/pm  5 days and 1 in another time but jsut twice a week, we are working parent , we dun wanna kid stay home just face maid or let granny spoiled them to watch TV. I think twice a day si OK, 3 times is max, day day really no la

我同事家姐(全職媽媽)既仔仔都係同時間返緊樂基同另一間幼稚園
我同事都凳個小朋友辛苦
我聽落都覺得小朋友好辛苦太谷喇

但我覺得最緊要小朋友自己受唔受得
有D小朋友鐘意返學既
或者應付得到既都可以試
但我就唔會咁對我既仔.對小朋友太辛苦喇
存感恩的心

My kid's classmate is also studying in two kindergartens. One KV and one dragon school. Actually a lot of KV students are studying in two kindergartens and you can see them having lunch in Festival Walk. The kid feels tired too but his mom thinks it is alrite. Feel sorry for the kid.

引用:無情情在想,+如讀2間kg,+到考小一時會填讀2

原帖由 abebilo 於 12-12-06 發表
兩間都填,幾威丫

Before aged 6, childen need more sleeping time instead of studying time. As it is so crucial for early brain development. It's not worth to study 2 Kindergartens.

其實我都想俾小朋友讀兩間. 不過又係怕佢好辛苦...

我擔心會有反效果
小朋友因此而懼怕返學OR厭倦返學
咪得不償失
揠苗助長是也!
存感恩的心

事實係work可做到, 但我覺得冇必要, 咁樣既生活只會令小朋友對學習環境更糢糊, 弊端或比得著多. 學習路上漫漫長路, 有冇必要咁做, 各人思想唔同, 不可一慨而論, 但我自己就唔會咁.
至於返半日kindi又要返興趣班係唔係同返兩間學校無異, 我唔認同呢種講法, 至少返興趣班既時間只係1個hours, 同返幼稚園係好大分別.
‹ 上一主題|下一主題