用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中文小測,全班只有两人合格
樓主: like_travel
go

中一中文小測,全班只有两人合格   [複製鏈接]

like_travel : 除非佢想, 否則唔好送去boarding school, 佢會以為你放棄佢, 佢脾氣會更差 ! 我以前都好似你咁諗....想初中就送佢去外國.....後來同兒童心理學家傾及同佢一同面對佢的EQ問題, 加上佢漸長大, 真係有很大改善 !  當然佢考試或測驗前, 都會感到很大壓力, 好驚唔能夠取高分 !

作為家長, 只可以用無比的耐心, 愛心去輔導佢 ! 係佢身邊支持佢 !

ruha 發表於 12-10-18 14:47
like_travel : 除非佢想, 否則唔好送去boarding school, 佢會以為你放棄佢, 佢脾氣會更差 ! 我以前都好似你 ...
請問專家点教你,當佢一唔順意就發脾氣,即使唔係測驗考試期間,我可以点處理?而家我都係小出聲,待她回復心情時加以開導,但看來沒有改善過。

cc1215  我的還有時會給予 "面色" 我看呢~~~~  發表於 12-10-18 19:12

ruha 發表於 12-10-18 14:51
作為家長, 只可以用無比的耐心, 愛心去輔導佢 ! 係佢身邊支持佢 !

作為家長,不能要求兒女Perfect. Perfect 在世界上並不存在。 在學業上她的Proactive令我感動,但她的脾氣真的不敢恭維

上到中學後,都唔知點同佢溫,同佢溫靠又話唔會咁問ga, 總知唔聽我點la,下星期測驗我都決定唔理,由得佢. 睇佢考成點!

ruha 發表於 12-10-18 14:47
like_travel : 除非佢想, 否則唔好送去boarding school, 佢會以為你放棄佢, 佢脾氣會更差 ! 我以前都好似你 ...

比我就發夢都想去讀boarding school.... 可惜只係得個恨字 !
當年十分享往呼吸那自由的新鮮空氣 !

like_travel 發表於 12-10-18 12:33
celiamum  我個女都係咁...成日驚唔合格..要留班...心理壓力大得很....
想同佢傾...佢都唔多想講...只講D無 ...

絕不是honey moon啦!  多野到

nonodarling  講得冇錯..  發表於 12-11-9 15:32
like_travel    真係好忙....好多野做....  發表於 12-10-19 10:10

可能之前學校個個星期都有活動,所以呢2日阿仔放學都要補課

今日測中文...佢昨晚溫到8點幾時...叫佢食D野..休息一下...跟著佢再溫到9點幾時...我又再同佢講...唔好再溫啦...不如早D瞓啦....不過...佢話想再溫多陣...
我再同佢講....唔緊要ga...如果倦..或者入唔到腦就算啦...媽咪知道妳已經盡咗力....結果唔重要啦...

回復 like_travel 的帖子

品德較成績來得重要,唔好比太過宽鬆,長此落去好難糾正,媽咪既你要加把勁啦。

Yanamami    發表於 12-10-19 10:58

頭個星期就honey moon,打後晚晚功課做到十二㸃幾,矣!鐵人都遲早頂唔顺。

aa06  咁你女女是做功課慢,還是學校多功課,我女做嘢超慢,做功課亦做得很夜,我每天都是催她睡覺。所以她覺得我很煩.  發表於 12-10-19 12:01
杰杰媽媽  我接受唔到咁多野做既學校,我仔梗加接受唔到  發表於 12-10-19 10:56

俾面色, 發脾氣......我都受苦好多年....初時好擔心又好sad, 日日同佢吵架, 關係好差! 後經朋友勸導, 尋求專業人士幫助, 了解佢的問題, 幸好佢亦明白我是對她好, 大家一起面對, 從新學習相處, 關係得以改善  !  專家的意見都是說呢類小朋友係IQ高但EQ低, 佢地年幼唔識應付壓力, 唔識用說話去表達佢地的情緒, 只會發脾氣 ! 專家教我用同理心對她, 放低家長式的教導及對佢的要求 ! 用耐心聆聽佢 ! 專家同時亦教導佢怎樣去紓緩壓力及情緒, 解決問題的方法 ! hahaha....原來人地講一句好過我講十句 ! 我地亦一起參加情緒管理工作坊, 同其他家庭一齊交流 ! 佢發現好多小朋友同佢都係咁.....現在佢已經好少發脾氣, 有什麼事都會同我講!

杰杰媽媽  佢阿媽我咩都是但既人,佢就連禁唔到個制都可以發自己脾氣。。。  發表於 12-10-19 14:09
杰杰媽媽  請問可以話我知你係邊到上呢 d堂?? 我仔一樣,eq 係  0,我成日同佢講 求其是但。。。。。。  發表於 12-10-19 14:08

masterpiece 發表於 12-10-18 23:12
比我就發夢都想去讀boarding school.... 可惜只係得個恨字 !
當年十分享往呼吸那自由的新鮮空氣  ...
係呀! 當年我都係! 但後來發覺自己的意願不是代表佢, 就決定將決定權交回給她 ! 只給予意見及分析 !

ruha 發表於 12-10-19 12:50

俾面色, 發脾氣......我都受苦好多年....初時好擔心又好sad, 日日同佢吵架, 關係 ...

咁我女又無俾面色我睇既..., 佢天生baby face, 即使係俾左面色我都睇唔出 .

我相信佢都係不懂控制情緒先會發脾氣.  請問您在那裡有情緒管理工作坊上 ? 我自己都想上埋一份

在公司我可以處理我的情緒, 但在家為家事我係零 EQ, 甚至 negative

celiamum  我都有興趣上下呢類情緒管理工作坊..大小魔怪...+ 個死佬....有時真係火都來.....  發表於 12-10-19 15:38
celiamum  "在公司我可以處理我的情緒, 但在家為家事我係零 EQ, 甚至 negative"
我同妳真係好鬼相似...係屋企...芝麻綠豆小小事...都可以令我爆炸....  發表於 12-10-19 15:36

回復 lauerica 的帖子

lauerica 品德較成績來得重要,唔好比太過宽鬆,長此落去好難糾正,媽咪既你要加把勁啦。

Cannot agree more ! 這一點我比誰都清楚, 也知道性格改變命運 ! 所以佢一有spare time 我就提醒佢..當日既錯處...佢品德沒有問題, 只係易對屋企人發脾氣

佢放學打電話比我....
佢話...1個好消息..1個壞消息...(前日測數學、今日測中文)
壞消息..份中文卷好深...應該會唔合格...我就答話...唔緊要啦..都過咗去啦...下次再努力過啦...
好消息...數學全班最高分之一(一男、一女)..57/60...
佢即刻好醒咁問我...佢可唔可以買個新筆袋獎勵自己...
of course...當然無問題啦....傻妹....

杰杰媽媽  如果係我仔佢都會即時問買野.....baby thinking,我都會話冇問題  發表於 12-10-19 17:05

like_travel 發表於 12-10-19 15:13
咁我女又無俾面色我睇既..., 佢天生baby face, 即使係俾左面色我都睇唔出 .

我相信佢都係不懂控制 ...

放完工真係好疲勞架 ! 仲要回家照顧佢地, 冇脾氣就假 ! 現在我有時都會同佢講公司野, 等佢明白阿媽辛苦! 亦令佢了解外面世界 !
有些非牟利團體都有舉辦情緒管理工作坊, 費用唔貴! 有些係針對兒童, 青少年及家庭, 我曾經參加過小童群益會, 係以小組形式, 要家長及小朋友一同參與 ! 當中小朋友真係學咗好多控制情緒及解決問題的方法 !  我知佢地都有青少年輔導服務, 請睇佢地website啦 !

like_travel  thank you so much for yr kind input and sharing. Really appreciate !  發表於 12-10-19 19:20

我真係一個eq爆鵬,但我仔..........

celiamum 發表於 12-10-19 16:09
佢放學打電話比我....
佢話...1個好消息..1個壞消息...(前日測數學、今日測中文)
壞消息..份中文卷好深... ...

唔通我地係失散多年旣两生花?我女又係中文小測肥,數學雙冠軍,全班最高分。。。

佢班主任見中文咁小人合格,承諾話extra比多幾個小測佢地, 我女超開心,因為她知道practice makes perfect的道理。 我很感動,也感謝佢老師如此有heart ! She put extra effort just for her student . So touching !

kilykilyk  嘩!全班最高分咁叻仔  發表於 12-11-6 00:32

My girl got 8 out of 15 in Chin History quiz
Typo error.

cy101  妳會唔會俾咗好大壓力你小朋友????WHAT'S WRONG?  發表於 12-10-20 14:24
like_travel  not bad ! what's wrong ?  發表於 12-10-20 12:33
Snakemama  all of the students got 10/10 except your daughter?  發表於 12-10-20 11:54
Yanamami   唔好咩? What's wrong?  發表於 12-10-20 11:12
‹ 上一主題|下一主題