用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 假如你是以升大學為目標
樓主: SoLM
go

假如你是以升大學為目標   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+bwsthomas+於+16-4-19+17:46+

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-04-19+發表我

原帖由 SoLM 於 16-04-19 發表
明顯是自我感覺良好。
樓主的想法讓人感覺他這是典型的吃不到葡萄嫌葡萄酸。不過估計以樓主的性格與能力入傳統名校也比較困難。不過以樓主的阿Q精神,他會說不屑的。

SoLM 發表於 16-4-19 18:57
我意思係3322、3大8大5*等的十大排行榜。

hkpapa提供資料数據,係俾家長係比較齐全既資訊下,選擇適合既学校俾仔女,而唔係要做乜排行榜硬去比較学校(各小学升band1%果边个帖亦一样)。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D5

當然,升学成績只係众多選校條件中的其中之一。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-19+20:28+編

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-19+20:28+編

回覆:假如你是以升大學為目標

考小學前,我都不停研究那些小學升brand1中學%, 做了好多表,而家回望過去就知當時因為「數字」失了方向,本來想找新派、活動的學校(真道、CKY),最後去了另一端,好在仔仔喜歡返學、考試,也讀得開心。

小學這幾年,開始領悟到…若自己個仔是升大學的料子,讀邊間中學都入到大學,所以今天的我不會為多10%、少10%的數字而煩惱咁耐,反而著重其他更重要的因素,例如該校理念、校風、師資、課程、語文能力、其他能力的提升和校園生活等等。

這個表還是有用,可fade out 超低入大學那些學校吧。

引用:考小學前,我都不停研究那些小學升brand1中

原帖由 ms.giggle 於 16-04-19 發表
考小學前,我都不停研究那些小學升brand1中學%, 做了好多表,而家回望過去就知當時因為「數字」失了方向, ...
完全將自己投入左你嘅故事....我剛相反,當年選小學完全沒看數據,順著自己的感覺和覌察,給小兒小女選了一間普通官小。因為細女兒能力可以加入「學術成績比較叻」的學校,考到了,才加入Ek了解了解,先知果間學校的3大8大**好好%,當然開心。但大兒子呢?只是在一所不起眼的band 1C,3大8大**%也很普通,不過佢都讀得好開心成績也可覌。
我想說的,根據小孩能力,小孩子讀得開心,那所就是好學校。
那些數據,我們仍需要嗎?當然!讀什麼level學校也需要,因為我們都是向著好大學好學科為孩子打算,向高的看。

gundamlo 發表於 16-4-19 21:24
完全將自己投入左你嘅故事....我剛相反,當年選小學完全沒看數據,順著自己的感覺和覌察,給小兒小女選了一 ...
我女讀呢间小学,全因為同学mami印多左張表,無心插柳就入左~

#一個排名榜,無數據   >>>>樓主開帖
#分享資訊嘅數據列表   >>>>hkpapa852及其他知名JM
*係有分別*

升中有家長喜好保底,咁樓主嘅「推介」咪合呢d家長心水囉;

另外有家長喜好「傳統名校」,
亦有家長以小朋友同學校嘅適合度作選校指標

每個人嘅取向不同,
因為企嘅地方,同望到嘅都唔一樣,
一樣就唔駛揀,等教育局亂數隨機派位就算啦

反正睇法相似,處境類近嘅個體,
好自然會認同相似性高嘅另一個體嘅言論同經驗

回覆 5kin 的帖子

升中帖,介紹人地去地區名同傳統名校保底?
個榜入面3322高,主要未必係保底做得好喎!

我諗再睇多次

以3322排名
1. 鄧顯
2. 庇理羅士
3. 聖保羅男女
4. 聖士提反
5. 迦密
6. 白約翰會督
7. 林護
8. 荃官
9. 聖保祿
10. 張祝珊

怎麼神校男女拔、喇沙⋯ 竟然榜上無名
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
[以上,是樓主開帖嘅好介紹]

剛剛發現,原來 ¤加龍門 ¤ 會好玩過¤搬龍門¤

唔使守龍,個個龍都可以攞分係好痛快 。

hkpapa852  改籠門定義仲好玩, 等陣話角球旗先係籠門, 射中先有分   發表於 16-4-20 12:01

回覆 ANChan59 的帖子

你的問題十分好. 有些人死都不認錯. 好似有人會講一百個大話去掩飾一個大話.

自資學位好不好我不comment. 但因為campus太小和budget關係, 很多理科, 工程和專業學位自資學校是不會offer.

改去更衣室

引用:回覆+ANChan59+的帖子 你的問題十分好.+有

或者係我寫漏少少嘢,
band1生家長都會怕小朋友中、英、數、通是旦一科甚至兩科唔達本地大學資助學額嘅最低要求,
雖則依家唔分文理科,
但係理科較強嘅學生整體嚟睇,
中文科會比「文科生」弱;
「文科生」嘅英文同數學整體又相對「理科生」遜色,

好多人口中嘅神校,
3322低但3大率高係因為學生特化咗

Yanamami  文科生為何英文較弱?  發表於 16-4-20 15:00

引用:或者係我寫漏少少嘢,band1生家長都會怕小

SoLM 發表於 16-4-20 13:17
對,中文及數學是這「top 10」的取勝之道。👍🏻👍🏻👏🏻Ԁ ...
好欣賞你獨特嘅角度,希望可以堅持到八月,加油

hkpapa852  點解要堅持到8月?  發表於 16-4-20 13:43

引用:Quote:SoLM+發表於+16-4-20+13:17+對,中文

SoLM 發表於 16-4-20 12:45
http://hkuspace.hku.hk/prog/llb-preparation-courses

法律學士學位研究下

呢個係University of London辦既國際課程, 呢個唔算係degree, 係Bachelor of Laws (LL.B.) Preparation Courses (University of London)
中文係:倫敦大學法律學士學位試課程

而且, 海外大學收生, 點會睇你3322呀? 中文1分都得啦!

其實你知唔知咩係本地學士學位課程?

ABC-DAD  八月中放哂榜,大學,升中都塵落定
樓主無咩人身攻擊,近來罕有,like一下   發表於 16-4-20 13:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SoLM 發表於 16-4-20 13:39
多謝妳
咁樣大家壓力會無咁大
‹ 上一主題|下一主題