用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望面試
樓主: March
go

德望面試   [複製鏈接]

引用:明明討論緊面試表現,無啦啦有人扯開話題,

原帖由 rambojai 於 15-09-08 發表
明明討論緊面試表現,無啦啦有人扯開話題,倒不如開個新post等佢自己慢慢發表偉論。

...
係啦,唔buy間學校唔報咪得囉,喺度長篇大論

引用:所以說討論要處於相同的時空,好明顯大家在

原帖由 B.BB 於 15-09-09 發表
所以說討論要處於相同的時空,好明顯大家在說小學,而近三年入學,即是 13,14,15年9月入學的小一生。閣下 ...

老實說,我唔係想再講德望學童自殺事件;係你話三年,所以2015前3年即2012年!?另外有學生在名校Secret 2012年11月發;為什麼還有人說功課量多???

JoJo  版主按: 請勿張貼 facebook page 連結, 請自行刪除, 謝謝!  發表於 15-9-9 14:11

相信大家都聽過沒有最好, 只有更好, 無人可以講邊一間學校最適合自己小朋友, 亦相信每一位家長都係為自己仔女好, 何必用自己既準則去批評人地想揀咩學校呢 ?

我自己係德幼用家, 多唔多功課谷唔谷係睇小朋友自己能力, 做得快既就算10樣功課都可以短時間完成, 做得慢既就算得3樣功課都可以做足一個鐘

加上呢個post係主要討論面試, 希望唔好影響真正想討論既用家

回覆 ylmanhk 的帖子

功課多少好主觀。
有學生、家長認為3樣功課是多,亦有學生、家長認為是少,是多是少好視乎學生的專注力及速度。亦不可以由1-2位學生的言論來評價學校整體功課壓力大。
早前不是有電視節目講出某男校每天八項功課嗎? 那麼德望的功課量算是什麼。

真實例子分享:小囡平均每天3樣功課,大部分同學可以在9時前睡覺。試問這是多嗎?

再者,如果又要練習少,又要成績好、讀名校,我不相信有這樣的免費餐。永遠相信一分耕耘、一分收穫,只要功課測驗考試的壓力是適中,是有必要的。

希望不要在此再爭辯了。

引用:回覆+ylmanhk+的帖子 功課多少好主觀。有

原帖由 國家 於 15-09-09 發表
回覆 ylmanhk 的帖子

功課多少好主觀。
我晨早講咗,每人感覺不同,無意為難及強加自己意願於德望家長,尊重你們的意見,但自由論壇,也應容納不同聲音。

five555  請你也尊重樓主這個題目是討論這校面試,自由論壇也要看看題目才發表意見吧,謝!   發表於 15-9-9 12:41

算啦....果位網友只同意自己睇法....心中只有一間好
所有佢唔認同既都係傳統...谷+多功課+教學死板+無愉怏學習空間
更愉快既學校又唔見佢提....都係只有一間好

BTW....同意呢個POST係講德望面試 ~~~~

引用:算啦....果位網友只同意自己睇法....心中只

原帖由 mcl203 於 15-09-09 發表
所有佢唔認同既都係傳統...谷+多功課+教學死板+無愉怏 ...
對事ok,對人就⋯我最近提過真道、港同、福小(我話福小因政治因素,資源比港同好)⋯唔知你有冇睇過,我絕對唔係只讚一間。你有需要我quote reference比你。Anyway, 當你針對人時。只代表你講嘢無道理。人生攻擊的方法不太適合在EK吧!

引用:Quote:原帖由+B.BB+於+15-09-09+發表所以說

原帖由 ylmanhk 於 15-09-09 發表
老實說,我唔係想再講德望學童自殺事件;係你話三年,所以2015前3年即2012年!?另外https://zh-hk.faceboo ...
重申一次,近三年入學係指13,14,15呢三年9月入學的小一,因為課程改革在 13年9月開始實行。無謂再用以前中學部的事來證明什麼,都無 point。當然你有言論自由,可以繼續講⋯⋯

ylmanhk 發表於 15-9-9 11:36
對事ok,對人就⋯我最近提過真道、港同、福小(我話福小因政治因素,資源比港同好)⋯唔知你有冇睇過,我絕對 ...
針對邊位 ????????

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-09-09+發表老

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

ylmanhk 發表於 15-9-9 11:42
[版主已刪除連結]係13年11月發的。

呢個POST無錯係13年11月發, 但發果位應該係中學部學生
而B.BB係提出小學部已經係13年改革, 所以由13年後入讀小一既學生再唔係多功課

引用:Quote:原帖由+B.BB+於+15-09-09+發表重申一

原帖由 ylmanhk 於 15-09-09 發表
[版主已刪除連結] 係13年11月發的。

都仲係要繼續講中學部嗎?

大家一人一票舉報,完全離晒題!

這就是完完全全單向被報紙洗腦的最徍例子...

那時小學部有一seminar關於小朋友成長, 主講張博士已說那中學生是因家庭問題, 而不是報紙佬說及無限放大,可悲

引用:算啦....果位網友只同意自己睇法....心中只

原帖由 mcl203 於 15-09-09 發表
所有佢唔認同既都係傳統...谷+多功課+教學死板+無愉怏 ...
完全surprise只靠一則新聞或名校"secret" 就make咁多comment。

非此校家長當然可以give comments。

但總得聽過有朋友熟人經驗才好些吧。

其實不喜歡此校完全冇問題。

問題在於只用有限錯誤武斷資料去make comment。

siden 發表於 15-9-9 13:19
完全surprise只靠一則新聞或名校"secret" 就make咁多comment。

非此校家長當然可以give comments。
係被個人認定為傳統既就多多傾向負面評論
真係可能好愉快學習既又隻字不提...仲有好多唔同教學模式
好多官津都讀得輕鬆愉快..50%入B3...又從無讚賞
只係....果間
其實...用家分享都無乜參考價值.....反為非用家係最清楚

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論, 切勿作出挑釁之言詞或罵戰. 違規者會收警告牌.

另本討論區嚴禁張貼 facebook page 連結或圖片, 請自行修改內容及刪除相關資料, 謝謝!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

不如講番面試!
根據上面d留言,好似有兩組唔同嘅 interview 形式,會唔會同喺報名表上寫唔同mother tongue 有關?

szechu2004, 如果真係好似你咁講, 我用英文填表我女係會被用英文interview, 咁我咪害咗個女, 佢in完出嚟一舊雞咁, 完全唔知老師講乜, 不過, 其實我都冇乜期望, 因就算好叻, 小朋友係咁短時間都未必表現到出嚟, 唔適合就唔適合好了, 錯配咪仲慘,  
請問有冇人知德望幼稚園是否全英文上課的?

wai.chow 發表於 15-9-9 15:09
szechu2004, 如果真係好似你咁講, 我用英文填表我女係會被用英文interview, 咁我咪害咗個女, 佢in完出嚟一 ...
唔喺用中定英文填表,喺有一欄要填母語喺咩!
‹ 上一主題|下一主題