用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道Interview
樓主: wingtam91
go

培道Interview   [複製鏈接]

回覆:培道Interview

我見9點完全冇呢個問題wor...
仲主動同我女打招呼(我地唔識d老師架!)
見既時間都好nice, 冇黑面之呀⋯
但我想問,見咁多家長不滿,如果佢收你地又會點?

引用:我係in昨天上午十點半,整體都算𣈱

原帖由 Hopeforb 於 14-11-16 發表
我係in昨天上午十點半,整體都算𣈱順,十點二十分登記,in完出來剛好十一點零五分,仲趕得切去民生i ...
Agree

引用:我見9點完全冇呢個問題wor... 仲主動同我女

原帖由 snowqueen929 於 14-11-16 發表
我見9點完全冇呢個問題wor...
仲主動同我女打招呼(我地唔識d老師架!)
見既時間都好nice, 冇黑面之呀⋯
好問題,我覺得係等得耐左啲,老師方面,我理解佢地可能好攰,過左一日想番我接受到,因為好多用家都講老師平時好有耐性愛心。

可能之前聽得太多話點點點,到真係去同自己想既有出入。咪失望囉。

但佢收左我先想都未遲,我小朋友一般,我答到九唔搭八,一舊舊。

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+14-11-16+發表

原帖由 ferferfer 於 14-11-16 發表
真係安排得好差,不停轉課室,令小朋友好緊張。同埋校長說玩玩具唔計分,但個label貼後面即係果part都計啦 ...
個label貼後面係驚小朋友多手撕左,好多學校interview label 都貼後面。

引用:Quote:原帖由+ferferfer+於+14-11-16+發表

原帖由 Luluyen906 於 14-11-16 發表
個label貼後面係驚小朋友多手撕左,好多學校interview label 都貼後面。
呢part應該係計分架!因為我見啲老師揸住塊板 觀察完再寫底!一有老師話排隊上一樓面試!好多媽媽即刻幫啲子女著鞋衝去排隊!但我要知個囡自己著 所以排最後 個時我就睇到老師有觀察有寫底野架!

我3:30in..攪到5點幾,好長同等好耐係真既,不我行過見既老師又ok wor...唔太差,不過佢地真係小學老師,唔係幼稚園。之前等入課室我個女都好唔耐煩,入到去都成日話走,好彩去到老師面前都肯講野。但佢真係問很多問題,明明老公話簡介會講唔會考咁深,又話唔問家長,點知去到問左阿女好多野,考minnie...叫咩名,我女答mickey..問apple 係咩,咩色,我個女唔答,老師就問我佢係咪唔識,我話唔係,跟住問我個女,但佢都唔答我。之後花那d佢識,但隻狗佢真係唔知咩來……跟住就問我點解揀呢間學校,佢係咪讀n..邊個湊佢等,又問我女佢叫咩名,邊個帶佢來,爸媽既名,,鍾意食咩,飲咩,好彩我個女全部識答……出到去即刻話爸爸呃我,又話唔考野

引用:我3:30in..攪到5點幾,好長同等好耐係真既

原帖由 yansing 於 14-11-17 發表
我3:30in..攪到5點幾,好長同等好耐係真既,不我行過見既老師又ok wor...唔太差,不過佢地真係小學老師, ...
我地上年午見都唔係等好耐,但見我個囡個老師一個問題都冇問過我,可能對我個囡無興趣呀!

我覺培道面試係比我想像中深,入到去老師問邊個同你黎,女答,媽咪爸爸,老師再問,你爸爸係邊,女答,係出面等我,老師問呢個係咩黎,蘋果,阿女答完話屋企仲有雪梨,老師又問邊個買,問好多連帶問題,至於等排隊時間係耐,但我地呢排見既都係等甘耐. 另我們排隊入課室時,後面家長係甘同個女講家姐係到讀,點點點,入到去見我地老師仲同佢hi,好似好熟甘,個下心諗,係咪收梗佢個女

delete.

回覆 悠悠110409 的帖子

我估, 設定的問題係製造話題, 同小朋友傾下計, 交流一下, 我覺得培道唔會因為唔識答卡通人物的名而唔取錄
聽好多JM講, 考其他學校時, 全部答啱哂, 都無OFFER, 有D連後備位都無收到, 所以唔洗太擔心

面試時, 其實同老師的交流, 眼緣, 氣氛, 有無禮貌等等都好重要, 有D學校可能會揀埋家長

我有去簡介會, 培道好著重德育, 所以禮貌呢一環應該好重要的

引用:我3:30in..攪到5點幾,好長同等好耐係真既

原帖由 yansing 於 14-11-17 發表
我3:30in..攪到5點幾,好長同等好耐係真既,不我行過見既老師又ok wor...唔太差,不過佢地真係小學老師, ...
應該我同你係同一個老師..同我問既野一樣..係咪短頭髮架個老師? 你個女係幾多月b??

其實估唔到甘多人都覺得佢安排好差,不過以我自己黎講,我覺得都唔算等得耐。可能之前睇過呢度D人講話等左超耐,所以我自己真係準時去到一分鐘都無早到。同埋自己帶定D書同小玩具比阿女消磨時間,所以都OK。
不過其實我見佢分左A組B組,其實有咩作用呢?因為我地入去另一個房度玩玩具時,其實都撈亂哂D人又無話A組呢度B組呢度既!而再入去課室等個陣,又係撈亂哂,排隊入房見老師,都係無次序既,總之你行得快就排前D、行得慢就要排耐D甘囉。
另外,我地住係青衣既,一入去見到老師,佢就同我講話係咪等左好耐呀?你地專登係青衣黎甘遠呀?我話,唔係呀,都好快呀。之後佢就無再問我野。
In既時候,佢都係比本Minnie書問我女呢個係邊個,我個女其實係好鐘意迪士尼既(因為住青衣,所以都有去迪士尼),所以佢識答,不過答左"Mickey"…然後又問邊個同Minnie睇書呀?我女識答Daisy,然後老師就問佢鐘唔鐘意迪士尼呀?我女點頭。然後老師再問佢其他野。我估學校其實都可能有好多迪士尼既教材,因為我去簡介會時,我記得有老師話D學生問老師係咪住係迪士尼。所以我估可能真係想睇下小朋友對呢d人物有無興趣… (不過純粹係估,無根據的…)
其實之前對呢間學校無咩認識,直至去完簡介會之後,就對呢間學校幾有好感,覺得佢幾樸實同真係幾關懷d小朋友。而去完Interview之後,都真係覺得學校好樸實(因為成間學校都好舊下)。
不過無論如何,我覺得如果間學校係真係好既,大家都唔好因為一日既經驗而錯過左一間好學校呀!希望大家如願已嘗啦!

回覆 helenmelody 的帖子

我都覺得係,你識答哂都無話一定收你,都好講個老師In你時覺得合唔合眼緣呀、鐘唔鐘意個小朋友。

回覆 wingtam91 的帖子

如果大家同我一樣, 無人事關係幫助, 其實大家都一齊講運氣的, 如當日小朋友的狀態心情, 當日碰上怎樣的老師, 輪候的時間等等
大人見工或升職都好講天時地利人和, 我相信學校面試都一樣

不過今年同龍年B一齊爭, 競爭咁大, 我都唔抱太大期望, 見阿女表現唔錯, 比佢見識下, 見多D人, 都係有得著的

另外聽JM講, 負責IN的老師寫左評語, 又未必係同一個老師決定比OFFER, 所以醒目的學生相應該都有幫助

引用:回覆+悠悠110409+的帖子 我估,+設定的問題

原帖由 helenmelody 於 14-11-17 發表

我估, 設定的問題係製造話題, 同小朋友傾下計, 交流一下, 我覺得培道唔會因為唔識 ...
其實我自己都會覺得,識唔識答都冇問題,如果有愛心既學校,老師都會睇小朋友反應,唔係只會收最叻既小朋友,更加係睇小朋友反應,睇小朋友有冇嘗試等等。但in時,我個老師,真係全無笑容,阿囡玩拼圖,有嘗試,但睇得出佢驚個老師,老師最後有的指示俾我個囡,但佢唔係用手指,佢個樣同語氣,都有種唔友善既感覺,又用支筆'獨'塊板,問阿囡會唔會係呢個。佢又似俾我一種感覺,佢做左幾樣唔算太識,答老師又細聲(阿囡驚,更加講得細聲呢!),老師好似都冇心機去問阿囡或引導佢咁。但我知唔係全部老師都係咁,我行過的房,有的老師都有笑容,只可以話阿囡唔好彩,遇到呢位老師,只可以話係天意。有時老師對小朋友要夾眼緣,小朋友都係一樣,但此終呢位老師,都真係令我有的hard feeling者。

引用:回覆+wingtam91+的帖子 如果大家同我一樣,

原帖由 helenmelody 於 14-11-17 發表
回覆 wingtam91 的帖子

如果大家同我一樣, 無人事關係幫助, 其實大家都一齊講運氣的, 如當日小朋友的狀態 ...
都係架,我因為有n可直升k1,所以我先搏下呢間,原本其實都唔諗住報架,因唔想小朋友in太多。自己阿囡係細b,覺得好似更難咁。都係預搏下。再加上阿囡呢個月先岩岩開始返n班,都有因為咁,而影響佢interview既表現,自己都預左,諗住當試下,俾阿囡一個機會。

回覆 w.ling 的帖子

都好明白你的心情, 大家應該好多唔係住附近, 專登坐車去, 幫小朋友著靚靚, 帶齊文件, 好重視每個面試的機會, 然後碰到唔友善或敷衍的老師, 又真係會好唔開心, 好似白白浪費了一番心機
我相信上天早有安排(雖然我不是教徒), 最後大家的小朋友應該都會有一間好的學校收GE...

下星期大家開始見創價...培正....等等...一浪接一浪, 大家一齊加油啊~~~!

helenmelody 發表於 14-11-17 11:05

我估, 設定的問題係製造話題, 同小朋友傾下計, 交流一下, 我覺得培道唔會因為唔識 ...

delete.

係喎, 龍校咁多人報, 唔得預左, 有就 bonus X 2

ferferfer 發表於 14-11-16 08:49
其實我唔係認為深,尋日問的問題,去年康傑考n班都差不多,但我女係1月,所以都答到,何況今年,但面試的老 ...
我嗰日去到IN都好驚訝有咁多B6,我大女喺培小讀緊,以我女嗰班為例,95%以上係港人,接返學放學或者GROUP CHAT都無大陸人,因為大女唔係培幼升上去,所以唔知培幼多唔多B6,但係我相信你話佢鍾意收有錢B6應該唔係, 因為大女IN培小嗰陣都有好多,但返學之後真係無見到有,至於培幼我就唔知,因為小學同KG係唔同時間返學放學的
‹ 上一主題|下一主題