用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 786
go

基華(九龍塘)問與答   [複製鏈接]

ponysee 發表於 14-6-10 18:02
囝囝話今日份中文卷好深,上年呈分試、都是特別深嗎?

我記得好似係比之前深一些的.

每一次呈分都一樣重要, 加油呀.

彈藥儲得幾多得幾多呢.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

引用:我都好奇怪,+點解今次考試會唔隔住星期六/

原帖由 lamlammama 於 14-06-10 發表
我都好奇怪, 點解今次考試會唔隔住星期六/日.
以往一向都係考 星期四 至 星期二的。
這是幫助師弟師妹。加油!考得好,基華banding好,學校名聲大,更多好學生來考,這是重要的。學校名聲好,對小朋友長大有歸屬感和好network.所以,為了自己,一定努力補課,爭取好成績。

回覆:lamlammama 的帖子

係囉,放榜後仲要返!往年都是這樣嗎?

引用:我都好奇怪,+點解今次考試會唔隔住星期六/

原帖由 lamlammama 於 14-06-10 發表
我都好奇怪, 點解今次考試會唔隔住星期六/日.
以往一向都係考 星期四 至 星期二的。
最頂引係今年結業禮後仲要返多兩日,10號註冊日要請假。

回覆:simonkawah 的帖子

仲冇預我地萬一要叩門

708係全港升中大日子、交通必塞、無乜必要就吾好揸車、比條路各叩門生行下、已有着落嘅學生及家長、可以好悠閒甘飲下茶、互贺–下、至於派得吾理想的學生、家長就吾好在校哭哭啼啼、及當眾責駡啦、其實自己孩子大概成績都心中有數、自己吾開心、選責痛鬧或支持佢面對、就决定咗以後関係啦!
其實我真係感受吾到、點解派吾好要在TV鏡前、抱着孩子大哭!

786 發表於 14-6-10 23:18
這是幫助師弟師妹。加油!考得好,基華banding好,學校名聲大,更多好學生來考,這是重要的。學校名聲好, ...

明白, 所以我也跟囡囡說要全力以赴, 一樣要努力做好準備。
為自己, 為學弟學妹都要比心機, 過埋 15/7 就真可以鬆鬆了.
而且, 這也是一種正確的態度, 要做個負責任的人.

只是小朋友心理上, 以往都是大考完在校有很多活動, 開開心心的過,
今年跟往年不同, 所以她那日看著時間表時, 有少許不是味兒啦.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

祝各師兄師妹派到好學校.
派位日上黎報吓料

引用:+本帖最後由+Sky2002+於+14-6-11+09:40+編

原帖由 Sky2002 於 14-06-11 發表

708係全港升中大日子、交通必塞、無乜必要就吾好揸車、比條 ...
基華應該冇這樣的家長嘅

回覆:ponysee 的帖子

有家長問:

小朋友將會是15/16入學小一,
想請教妳一些問題,
請問基華平均每天功課為大概多少樣?
多抄寫嗎?
數學是中數定英數?
常識很深,但能溫習或考試前複習得以進步嗎?
即溫得到,家長貼得到題黎溫嗎?
定無範圍咁考常識?

其餘各科是否沒有考深?

聽妳之前留言基華漸較多男仔嗎?

我囝係超細仔,做功課都自律,快,同會自己溫習,
佢可以操得,因為佢好好記性,但佢強項在於創意思維及觀察力,亦都係多咀仔,我想搵間重思維的重溝通及德育的學校,
因為佢熱愛閱讀,我希望每日留到兩小時比佢睇課外書,
我見基華都深,知道囝囝應該可以的,他一直keep 在中上個幾位.....唯擔心英文以reader教我應該點落手溫,是否只全部溫哂內容就可以?

另外英文堂會有多少比例/堂為native teachers ?
英文電腦功課及閱讀是否要每天交?

早幾日經學校參觀過基華,好喜歡,好喜歡有一間學校咁著重細分培育思維同禮儀,如此著重學生日後自立又重學術,
所以暫大可能選111

期待您的回覆.thx

回覆 786 的帖子

請問基華平均每天功課為大概多少樣?   6-7
多抄寫嗎?
數學是中數定英數? 中數
常識很深,但能溫習或考試前複習得以進步嗎? 原來我們的常識不算很深.
即溫得到,家長貼得到題黎溫嗎? 温得到
定無範圍咁考常識?

其餘各科是否沒有考深?

聽妳之前留言基華漸較多男仔嗎?

佢可以操得,因為佢好好記性,但佢強項在於創意思維及觀察力,亦都係多咀仔,我想搵間重思維的重溝通及德育的學校,
我見基華都深,知道囝囝應該可以的,他一直keep 在中上個幾位.....唯擔心英文以reader教我應該點落手溫,是否只全部溫哂內容就可以?

回覆 786 的帖子

其餘各科是否沒有考深?

聽妳之前留言基華漸較多男仔嗎? 一直都很多男仔

我見基華都深,知道囝囝應該可以的,他一直keep 在中上個幾位.....唯擔心英文以reader教我應該點落手溫,是否只全部溫哂內容就可以? 不是, 要多閱讀英文文章, 但每天好難有時間閱讀

回覆 786 的帖子

另外英文堂會有多少比例/堂為native teachers ? 無留意. 其他家長可以補充嗎?
英文電腦功課及閱讀是否要每天交? 不是, 一個月一次至二次吧, 但學校鼓勵自已看哂. 係很好的教材.

786 發表於 14-6-11 19:53
回覆 786 的帖子

另外英文堂會有多少比例/堂為native teachers ? 無留意. 其他家長可以補充嗎?

以我所知, 過往只有一位 NAT 係教四至六年級.
今年多請了一位, 負責一至三年級的,
都是一星期一課.

回覆:基華(九龍塘)問與答

今年幾難下

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆:786 的帖子

恭喜大家可以準備放暑假啦,小三努力埋下星期,小六就七月十一先放人

小兒2014年9月入小一.請問教科書係跟學校買定比書單我們出外買?thx

引用:小兒2014年9月入小一.請問教科書係跟學校買

原帖由 Katherinelym 於 14-06-15 發表
小兒2014年9月入小一.請問教科書係跟學校買定比書單我們出外買?thx
應該係7月3號那天回校買書,買校服同book校車。你註冊時交的回郵信封會遲吓寄返詳細資料及時間。(呢幾年都係咁)。

‹ 上一主題|下一主題