用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名 ...
樓主: lugano
go

新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名   [複製鏈接]

主題改了多次,是樓主,版主,管理員??

lugano  自己作修改  發表於 12-6-8 13:39
MAYANGUSPO  其實點樣改主題, 我都唔曉, 希各位賜教   發表於 12-6-8 13:21

回復 sukitelfold 的帖子

When Yip's family choose to delete all the posts, they have no intention to admit the mistake. I suspect that she even registered sjp.

只怪事主得一想二,貪得無厭,害了孩子

回覆:dad1234 的帖子

咪當佢未醒,放返位,交代返日期,斷估葉家唔會低估SJP同鄉會嘅實力。(團結)快放位啦,好想睇大團圓結局。

回覆:sukitelfold 的帖子

等睇結局,當然,希望事主能覺悟,放位.否則,我會叫身邊同事朋友親戚去信教署同時,亦會再致電各大報章.
此行為對原區居民極之唔公平,其它家長名落孫山到處求學位,呢位家長仲唔知足...
利益申報.我唔係灣仔區居民.與個案中小學無任何牽涉.

可唔可以將有關資料直接寄去俾st. Jo 校長, 就算個制度耐佢唔何,也等校長知道今年p1生有D咁嘅人!佢account 名可能是家長or 小朋友的名,佢係小學一覧st Jo 度又明確指出佢住边個TKO 的屋苑, 校長應好易知係边個。

fckmama 發表於 12-6-8 10:10
可唔可以將有關資料直接寄去俾st. Jo 校長, 就算個制度耐佢唔何,也等校長知道今年p1生有D咁嘅人!佢accoun ...

如果校長要查大抽獎,是否要查宗教5分? 出於公義?

引用:Quote:fckmama+發表於+12-6-8+10:10+可唔可

原帖由 kls12 於 12-06-08 發表
如果校長要查大抽獎,是否要查宗教5分? 出於公義?
睇了後感。((大把人騙宗教分啦,你哋D人唔去捉)),有感受錯請改。

路人乙字

sukitelfold 發表於 12-6-8 10:40
睇了後感。((大把人騙宗教分啦,你哋D人唔去捉)),有感受錯請改。

路人乙字

重點不是騙宗教分,是"校長".

校長要查大抽獎?

灣仔區和九龍城區的區議員是誰?
他們平時開會都講, 小一選校對真正住在該區的居民很不公平, 其實可否告知他們, 希望他們向警方舉報, 由警方追查有否觸犯「訛騙」的刑事罪行, 如果屬實, 可收阻嚇作用.
校長的工作不是查大抽獎啊!

conniechan125 發表於 12-6-7 21:00
我係舉報人,是我叫lugano做個list, 因當我同edb主任談話中發現他原來從不知有本網和如何尋找有關資料, 我亦有說願意從email提供資料, 但沒被接納(可能驚有人為改造掛)..,所以lugano的幫忙我非常感謝~而小朋友全名也已打格, 請想想, 真正對小朋友做成傷害的始作俑者是誰!!!
...

恭喜你仔仔入到心儀的 DSS ,我的小朋友今年都不是 K3 升小一,所以都不存在著程媽媽所說的自身利益。

不用謝我喇,好多 BK 用戶都出了力提供線索,我都是看不過眼,才建立這個平台,保留起一些線索。

但看完你文中形容那 EDB 主任的工作態度和他對網上家長世界的認知好像停留在八十年代,我怕呢次舉報都係石沉大海 !! 我自己就托了一位在 SJCOBA 有點影響力的好友,他說會將這個疑似假地址事件轉達給小學部管理層,我地盡了市民的責任, 不知道其他家長有否付諸實行,真的走去舉報 ? 希望唔係只得我地兩個出力。

其實呢幾日,當事人仍然在 BK 出沒,看過他/她的 Post, 依然神態自若,談笑風生,似乎沒有被這次事件影響心情,可能佢真的大步檻過了。

但無論如何,希望那位 EDB 主任調查後有消息 update 為這件事出過力的家長們。Please keep us posted !!

conniechan125    發表於 12-6-8 20:25

If they can still get away with it, it encourages more people to do the same thing. No need to follow the rule

引用:Quote:conniechan125+發表於+12-6-7+21:00+

原帖由 lugano 於 12-06-08 發表
恭喜你仔仔入到心儀的 DSS ,我的小朋友今年都不是 K3 升小一,所以都不存在著程媽媽所說的自身利益。

...
所以我之前講「陰謀論:大家會唔會太天真呢?會唔會道高一呎,魔高一丈,俾佢過到呢(例如話係監護人,又或佢12區的朋友肯合作,交到証據給edb)?人地早有預謀,籌備多年。 本人申報:我十分痛恨徦地址的,十分不公平。 」

葉氏臉皮夠厚又不摘手段,咁易嘔番「佢咁辛苦抽(正確是扼)返來的sjp學位嗎?」

lugano  好無奈  發表於 12-6-8 20:58

Andpu 發表於 12-6-8 20:28
If they can still get away with it, it encourages more people to do the same thing. No need to follo ...

呢單野,只要稍為有分析能力的家長,睇哂當事人其他的貼 ,都知道佢有古惑,唔通我地咁多人,幾百對眼,真的合力眼白白捉到鹿,脫唔到角,無佢辦法....... 唔通佢真係能逆天而行

唔知我個老友轉達給 SJPS 那邊有冇聲氣,我只怕 SJPS 呢段時間為收生都忙到飛起,無時間去跟進

好無奈...... 希望 EDB 那邊早日有消息

Anyhow, 各位友好,唔好諗咁多,珍惜 weekend family time,陪陪家中的小虎,下星期一繼續,have a good weekend

只有說 :
人在做, 天在看

引用:只有說+:+人在做,+天在看+

原帖由 louisvuitton 於 12-06-08 發表
只有說 :
人在做, 天在看
正是。天理循環,報應不爽。神有祂的計劃,衪會公平解決的。

louisvuitton    發表於 12-6-8 21:02

引用:+本帖最後由+lugano+於+12-6-8+20:57+編輯+

原帖由 lugano 於 12-06-08 發表
但權力不在於學校,派位乃教局負責,nothing can do by school wor......

我無睱參看詳情,因為不想為了這等人浪費自己時間. 我只想說我兒(即是我)去年幾經辛苦叩到灣仔一小學的小一學位(我們一直住灣仔).開學後不久,我從兒子口中驚聞他大半班同學都是住誇區的(有好多九龍).我那一刻簡直覺得自己too simple, sometimes naive.  

我睇怕不會人人在開學後極速搬離灣仔吧.

yuengooluk 發表於 12-6-10 23:47
我無睱參看詳情,因為不想為了這等人浪費自己時間. 我只想說我兒(即是我)去年幾經辛苦叩到灣仔一小學的小一 ...
學位𥚃總有一半是同區派位,亦有一半世襲加首輪。加上少少叩門入,所以可能有不少同學是誇區也不奇。
‹ 上一主題|下一主題