用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主石鍾山紀念小學和海霸街官立小學邊間好? ...
go

天主石鍾山紀念小學和海霸街官立小學邊間好?   [複製鏈接]

請問天主石鍾山紀念小學和海霸街官立小學邊間好?荃灣天主教小學又如何?
還請各位俾多啲意見
   8    0    0    0

回覆 calipama 的帖子

同意!!!

唔知BK 有無唯讀舊紀錄,印象中有一兩位留言人士幾年前已經係呢度唱衰石鍾山,真係唔知點解?!
話說回來,選學校應該先去出席學校小一入學講坐, 了解學校辦學方針,教學理念,再親身到學校附近觀察學生行為表現 (當然係睇高年班), 當然問埋家長就無走雞. 學校當然係最想收到3條1 既學生同家長, 因為大家理念相近! 老實講唔係好多家長理解電子教學,話學校只係想攞EXTRA津貼既唔該去呢度睇下實質學校可以攞到幾多津貼:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... rtscheme/index.html
電子教學你以為真係買部平板上下網睇下影片玩下遊戲既所謂卓頭野?!
你唔係呢間學校讀既就唔好亂UP一通,正如我都唔會係網上評論其他學校好壞(唔通我又唱你間學校原來BAND 3 英文直資都當埋成功入讀英文中學比例谷%?!)
睇下荃灣所謂既3寶已經比人唱到體無完膚!

回覆 Dylanli2016 的帖子

我又覺得公道一點, 石小根本沒有拿馬基或者浸聯相比, 石小本身亦沒有只跟其他學校比較.  佢這幾年都有超額收生, 但亦是總有1, 2 個是15分入. 如果不喜歡這校可以不選擇!!!  
今年才有一位朋友111再叩門不入的朋友而大發雷霆了 .............

回覆 subb 的帖子

正確, 只有可小畢業才有果5分的.

回覆:天主石鍾山紀念小學和海霸街官立小學邊間好?

其實話石小多人戴眼鏡,不如講下邊間唔多人戴?

實情係連浸聯或幼稚園都有唔少學生戴眼鏡,似乎係家長自身教育問題多過學校用ipad 吧。

wai_chai_2000    發表於 16-9-26 09:52

晴晴小B 發表於 16-9-23 17:05
聽講石小係天佑同荃天既下午校合併而成(有錯請更正),所以係會有人有畢業生果5分

...

之前已經有人講過無舊生分, 只有石山畢業才有!
石山同浸聯一樣97開校架

引用:Quote:原帖由+Dylanli2016+於+16-09-23+發

原帖由 開心小花 於 16-09-23 發表
石小97年創校,應該無麼舊生有個6歲大的小朋友要報小一。至於宗教分,荃灣有7間天主教小學,大家的選擇自然 ...
聽講石小係天佑同荃天既下午校合併而成(有錯請更正),所以係會有人有畢業生果5分

醒目開學勳章

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 接觸太多電子書搞

原帖由 Dylanli2016 於 16-09-23 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

接觸太多電子書搞到對實物書本冇晒興趣,我見荃灣大部分學校就算有用ipad都唔是常 ...
如果你真係咁樣評論石鐘山的電子教學,我覺得你真係唔了解學校的教學模式。等你了解咗先來評論啦。

醒目開學勳章

引用:回覆+wai_chai_2000+的帖子 浸聯同馬基一

原帖由 Dylanli2016 於 16-09-23 發表
回覆 wai_chai_2000 的帖子

浸聯同馬基一樣好多人叩門,點解冇人批評呢2間學校呢?事出必有因。我見有人話 ...
石小97年創校,應該無麼舊生有個6歲大的小朋友要報小一。至於宗教分,荃灣有7間天主教小學,大家的選擇自然多啦。不似基督教小學。可以揀得落手的只有三間,自然20都迫爆啦。

wai_chai_2000    發表於 16-9-26 09:54

hkpapa852 發表於 16-9-23 12:18
如果所有科目都係用電子書教, 咁會好D. 但多數學校都只係得一科兩科用電子書, 咁其實只係加重家長負擔 (或 ...

同意!

依家考試, 都係用番傳統筆試, 如果平時埋頭去電子書電子功課, 恐怕日後小朋友變另類文盲 (識睇唔識寫).

而且, 小朋友過早接觸電子產品, 個人認為絕非好事.

於我而言,我返工長期使用電腦,已經去到執筆忘字的地步,很多字唔識寫了。

Monet9090 發表於 16-9-23 11:37
一次配眼鏡, 同相熟驗光師(已有博士學歷)閒聊, 吹水講依家多左小學生有近視, 需要帶眼鏡, 起因是玩太耐手 ...
如果所有科目都係用電子書教, 咁會好D. 但多數學校都只係得一科兩科用電子書, 咁其實只係加重家長負擔 (或者學校想攪Gimmick多D)

依家考試, 都係用番傳統筆試, 如果平時埋頭去電子書電子功課, 恐怕日後小朋友變另類文盲 (識睇唔識寫).

而且, 小朋友過早接觸電子產品, 個人認為絕非好事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

calipama 發表於 16-9-21 16:20
石鍾山應該係荃灣最早用電子課本既小學, 幾年前學校入左政府既先導計劃, 我個仔由四年班開始已經唔洗買數學 ...

一次配眼鏡, 同相熟驗光師(已有博士學歷)閒聊, 吹水講依家多左小學生有近視, 需要帶眼鏡, 起因是玩太耐手機或電子產品, 我說部分小學都開始用IPAD教學, 不用帶書, 又幾方便, 不是進步嗎? 但他不認同, 說幼童太早接觸電子螢幕, 而時間又長, 會嚴重影響視力, 是不能根治, 還說有些學校爭相轉做電子教學, 其目的想取得政府特別津貼, 唔知真唔真.  

subb    發表於 16-9-23 12:10

引用:宜家D+家長真係難服待,+又話書包重,又話買

原帖由 calipama 於 16-09-21 發表
宜家D 家長真係難服待, 又話書包重,又話買書貴,又話驚近視.
有無去了解過電子書教學係咩野呀? 點樣去提升學 ...
Agreed!!

都睇好多對石小嘅批評留言,
直至去左簡介會,學校好用心安排參觀校舍及介紹學科。校長我又唔覺得佢特別串,見好多男校長都係咁上下style .

亦問左好多在學中嘅小朋友家長,理解左學校模式及功課量,亦不如外間講到咁恐怖。
其實每個小朋友特質都唔同,做父母應該係最清楚間學校適唔適合。

不過,開放日見到好多學生戴眼鏡。

醒目開學勳章

引用:Quote:開心小花+發表於+16-9-21+16:42+ 算

原帖由 wai_chai_2000 於 16-09-21 發表
有D係由幾年前已經不停的評論了,其實佢地無讀過或了解間學校!

而有D係去年3條1或叩門唔成功的朋友!
某幾位真情勁過我地呢班家長,逢石鐘山Post, 必有回應,簡直好似Fans咁,真係有心。不過講來講去都係個2點。

開心小花 發表於 16-9-21 16:42
算罷啦!有人執住石鐘山來話,大家講麼都聽唔入耳的啦。樣樣野都可以唔順眼,拿來講的啦。電子教學又話間間 ...

有D係由幾年前已經不停的評論了,其實佢地無讀過或了解間學校!

而有D係去年3條1或叩門唔成功的朋友!

真係信一成都雙目失明

醒目開學勳章

算罷啦!有人執住石鐘山來話,大家講麼都聽唔入耳的啦。樣樣野都可以唔順眼,拿來講的啦。電子教學又話間間都有,有麽咁稀罕。跟住又話電子教學睇壞眼。

‹ 上一主題|下一主題