用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 dgjs收資優兒童嗎?
go

dgjs收資優兒童嗎? [複製鏈接]

如果interview講唔講好呢?

3    0    0    0

回覆:Jayann 的帖子

Thanks Jayann

回覆 Kanas114 的帖子

有時資優小朋友喺行為上進取D嘅原因,都係因為領悟力比同齡高,所以行為上先比較outstanding~ 但亦有好多資優兒童與其他小朋友無異,甚至上堂好乖,老師非常欣賞,我家姐個女就係咁,名牌小學起年年考全級頭三,所以妳可以觀察下再決定。

回覆:dgjs收資優兒童嗎?

謝謝以上媽媽的意見,我都知道有些資優兒童會跟上品行有問題,不過我小朋友未見有,所以還是要考慮一下提不提交報告

唔好話比學校知,唔知道學校點諗,如果囡囡性格係強的,自然會在人群中表露出來,不用一紙去證明。

有朋友囡囡是資優,學業成績優秀,一線學校全都有2nd in,但最後過不到校長那關,考不到,讀了二線學校,她媽媽說囡囡在面試時唔敢講野,很可惜。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-08-23+發表都係

原帖由 kennycwk 於 16-08-24 發表
其實資優在面試會否也能反映到,因為好似SFA咁,我成日覺得佢面試嘅嘢,要資優或偏向資優才會識,他們好像 ...
我朋友個仔資優考幾間直私都有交報告,唯獨sfa唔收

【本報訊】英基學校協會去年推出培育資優生的「No Ceiling計劃」,首年有18名英基學生獲選,當中至少有兩人智商(IQ)達130,他們剛完成設計數學知識和學生發表校政意見網站,昨獲校方頒發嘉許獎狀。
現於英基西島中學就讀九年級的岑兆禧六歲時由父母帶往接受智商測試,岑媽媽昨表示,他的整體得分逾130分,屬於資優,其中字詞分達154分。現時他到資優課程學校上物理課,屬大學程度,他坦言內容有點困難。
在英皇佐治五世學校讀九年級的秦懿德,升小學前也經過測試,發現智商達130分。她昨說,一直很喜歡看書,乘搭港鐵和巴士時也書不離手,少看無綫電視劇集。她現時正修讀美國史丹福大學的英文寫作遙距課程,每周上網收看教授實時教書,由於兩地有時間差異,上堂至午夜也值得,「𠵱家寫作有條理好多。」

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131119/18513984

如果學校有資源配套,資優生應該好搶手👍

英基專題研習 助資優生切磋

【本報訊】資優學童擁有天賦才能,對常規學校課程會感到沉悶。有學校針對資優學生推出專題研習計劃,讓他們能夠與具備同樣天賦的同學合作,研習感興趣的課題。

陳浩庭(左二)和陳浩倫(右二)說計劃令他們可與其他資優生一同鑽研具挑
英基學校協會挑選了二十七名於協會其中四間學校就讀第七至九班,並被校方評估為資優的學生參加該計劃,學生會分組研習感興趣的課題和完成研習報告。專題涵蓋數學、資訊及資訊科技和科學等,每個專題均由一名負責資優教育的老師作指導。

喜與能力相若者鑽研
十二歲、於沙田學院就讀的陳浩庭和孿生弟弟陳浩倫,年多前經智力測驗,智商分別是一百四十一和一百三十八屬資優。透過計劃,二人與其他資優學生研究在高年級才會涉獵、可用於醫療儀器的鐵磁流體(Ferrofluid)。兩人均說參加新計劃能與能力和興趣相若的同學一起學習,互相切磋。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150613/00176_060.html

First interview 已經考得幾深下。如資優又冇行為情绪問題,一定得。

second interview  校長才睇portfolio.

如佢second interview 表現good 加資優,我相信可多一樣嘢同D alumni 女揮

Fd有g優兒,attached iq test report in portfolio, 得到心儀小學offer.

神校最叻找資優,附帶問題在面試已睇埋,太麻煩的自然唔收.而過程中亦必定睇得出是否學校要的那種資優,所以唔使交評估資料,免得學校有其他想法,折外生枝

Kanas114 發表於 16-8-21 21:44
我驚有啲學校唔鐘意收呢類型小朋友,所以想知dgjs傾向於那邊,驚小朋友真有幸能考到,但唔適合佢讀

...
相信有行為問題的會在這類神校的interview 中被filtered out,無需太己人憂天

some cases as I know, got the offer bc of old girl mum while that girl is not as smart as the others, even she seldom speaks well and shy. This is real world!!

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-08-23+發表都係

原帖由 kennycwk 於 16-08-24 發表
其實資優在面試會否也能反映到,因為好似SFA咁,我成日覺得佢面試嘅嘢,要資優或偏向資優才會識,他們好像 ...
佢地係會資助學生去check~~~

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-8-23+17:16+得唔得

原帖由 mcl203 於 16-08-23 發表
都係樓主自行決定啦...唔想唔會想做....想咗不如順其自然....收左先諗
...
其實資優在面試會否也能反映到,因為好似SFA咁,我成日覺得佢面試嘅嘢,要資優或偏向資優才會識,他們好像也準備收到一批資優生,「聽聞」入學後會叫同學去check。

MASAYA 發表於 16-8-23 17:16
得唔得?大把人係咁,點解唔得,好唔好之嘛
都係樓主自行決定啦...唔想唔會想做....想咗不如順其自然....收左先諗

mcl203 發表於 16-8-23 17:14
收左先了解得唔得 ~~~
得唔得?大把人係咁,點解唔得,好唔好之嘛
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-8-23 16:46
如果學校對資優冇支援甚至抗拒,收左你係咪真係好先?因了解而結合比較好 ...
收左先了解得唔得 ~~~

引用:我識5個資優。 一個叻仔乖仔正常。 一個

原帖由 siden 於 16-08-23 發表
我識5個資優。

一個叻仔乖仔正常。
我識一個資優女,上中文堂攞英文書出黎,vice versa。老師頭痛到不得了。

如果學校對資優冇支援甚至抗拒,收左你係咪真係好先?因了解而結合比較好
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題