用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)
go

明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)   [複製鏈接]

一間以「谷」及銜接小學出名的港島東區幼稚園,
區內家,
很多家因覺可容入到心儀小而報讀,
係絕無此事,
人云亦云,
如派位不理,
此幼稚園連一封推信都唔肯寫,
更不說在升小上幫得上忙,
好老實我見到好多適唔到都夾硬繼,
搞到小朋友讀得好唔開心,
每個小朋友都唔同,
稚園升上小都無問,
不需麻木跟邊間幼稚園銜接小學就掙住報讀,
依間幼稚園有好多問,
全是多年來親身經歷,
睇完後可我係怪,
我寫依篇野就係想脫 (申利:
我細仔已轉校):

1)
擠迫, 一間只一層樓既幼稚園,
可容上下班學600,
可想言知是如何擠迫,
上放學時更墟撼,
條龍超一條街,
聲載道,
如有火就不敢想, ,
點解咁細可收咁多人?
真係要問教育局, 但我只知在學劵制, $20000/ x 600=$12000000, 收得越多錢學收得越多, 1年收入超一千2百萬的幼稚園, 全港有幾多間呢?

2)
請新移做老-有重鄉音, 朋友仲要聽佢教書講故, 搞到小朋友D口音都有問, K1朋友正在學, 派一位不知來港夠7年未的黎做班主,
真係接唔到囉! 有咁多錢點解唔請個local?

14    0    1    0

超級版主

版主按: 討論已變成罵戰,現將此帖關閉。

另版主會再翻閱早前的討論,如有挑釁或人身攻擊會員的言論會被屏蔽,嚴重違規者會被警告或禁言。敬請注意!

唔好再回, 由得有心人自己自娛算吧!

回覆:明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)

可能明我果隻"腳"真係唔易改過來而造成困擾....又可能因此令到樓主大仔間小學施壓在樓主大囝及樓主身上....令到樓主壓力太大點都好....為人父母真係要慎言...先可以身教自己小朋友(教小朋友都唔會叫佢人地鬧你,就要不停鬧返人先啱...如果樓主係咁教..真係無言)....希望樓主早日可以釋放自己! 呢個post前期都仲有可讀性~後期變成無理對罵~真可惜!

回覆:大埔之友 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:話人白痴,小朋友有自閉,有問題,癲婆、升

原帖由 melodywong903 於 16-05-25 發表
話人白痴,小朋友有自閉,有問題,癲婆、升天,依d唔係咒罵人係讚美呀?真係欺人太甚!小心因果報應!

...
你以為我是分身 咁我無野講鳥. 你繼續活在自己世界啦.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

其實繼續爭論下去要到幾時?永遠唔會有最後勝利的

回覆:ffmok421 的帖子

你話冇咪冇,你話有咪有,自己人實幫自己人,個個都心平氣和討論添(除左我,得未!),人在做天在看,有鬧人個d人心知肚明!

引用:Quote:原帖由+melodywong903+於+16-05-25+

原帖由 大埔之友 於 16-05-25 發表
唔好東拉西扯, 我就係睇左所有貼一次, 我都見唔到, 你快d 講返清楚佢. 若我唔出聲, 其他家長以為我唔知喺邊 ...
我都睇唔到大埔之友有咒罵別人,除非我睇漏😅

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-05-24+發表你

原帖由 melodywong903 於 16-05-25 發表
你自己做過乜你自己知,唔好人地叫你做乜就做乜,小心害人終害己

...
唔好東拉西扯, 我就係睇左所有貼一次, 我都見唔到, 你快d 講返清楚佢. 若我唔出聲, 其他家長以為我唔知喺邊到真係有咒罵過你全家. 我就被你屈一世.

引用:Quote:原帖由+melodywong903+於+16-05-24+

原帖由 大埔之友 於 16-05-24 發表
你點鬧我, 我唔講鳥. 可以麻煩吓你搵返邊一個貼係我咒罵你及你家人?
你自己做過乜你自己知,唔好人地叫你做乜就做乜,小心害人終害己

引用:已經積左啦!比起大埔之友咒罵人及家人個d

原帖由 melodywong903 於 16-05-24 發表
已經積左啦!比起大埔之友咒罵人及家人個d真係小巫見大巫,又咒人死,又咒人地小朋友有問題,點解唔可以還 ...
你點鬧我, 我唔講鳥. 可以麻煩吓你搵返邊一個貼係我咒罵你及你家人?

回覆:bboo1 的帖子

所以就係囉!唔通冇腳嘅字老師就唔識評估?

melodywong903 發表於 16-5-24 12:25
堅持寫有腳嘅字,校長解釋係方便佢地評估,所以係同小學不同:;pppp:

...
但有好多幼稚園係唔會寫有腳

回覆:melodywong903 的帖子

已經變咗對人不對事。 大家不如停止罵戰,包括罵學校。 咁對學校太唔公平。

本來公說公有理,但睇到兩位為左爭論,鬥埋小朋友叩門邊個成功多d邊個叻d,我凳你地同你地小朋友壓力大。

回覆:ABCMum 的帖子

已經積左啦!比起大埔之友咒罵人及家人個d真係小巫見大巫,又咒人死,又咒人地小朋友有問題,點解唔可以還擊? 我寫出黎係討論,唔係比人鬧喎!佢地唔啱睇可以唔睇,想討論咪理性討論,大部分家長都可以做到,只係3-4個害群之馬,咁樣功擊他人

引用:跟尾狗都一樣咬住唔識放,你主人今日餵左你

原帖由 melodywong903 於 16-05-23 發表
跟尾狗都一樣咬住唔識放,你主人今日餵左你未呀?咁遲先出黎吠㗎!又唔記得logout呀⋯⋯

...
其實我從無想要參與這討論,樓主有佢的道理,其他媽媽也有其見解,大家作為家長係咪要積番d口德?家長質素對孩童的影響比學校更甚!

‹ 上一主題|下一主題