用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 心情好差,呀女後日考試,到而家都未開始溫書 ...
go

心情好差,呀女後日考試,到而家都未開始溫書 [複製鏈接]

成個聖誕假期不斷催促、提醒、勸導,都冇用,係都唔讀,迫佢溫書就靜靜雞玩電話

以為呢個星期考試迫在眉睫會自動自覺溫下書,岩岩打電話俾我放學剛上車,問佢有冇帶書番黎溫,竟然答我全部留在locker!!!!

我真係好想好想星佢兩巴!!!
   0    0    0    1

回覆 salinakit 的帖子

太hea阿媽不鐘意, 壓力太大阿媽又會擔心, 做人阿媽甚艱難。 你嘗試叫阿囡做多些運動以抒緩壓力, 阿囡考試前會失眠嗎?

我囡囡一向自律 自己溫書 少用沉迷電玩
所以成績一直好好 keep到全級頭五
但就因為禁搞到太緊張 成日情緒唔穩定好唔開心

4cats 發表於 16-1-15 08:35
呢幾日陸續派考卷,女兒心情低落,除左中、英、chi lit同eng lit仍然keep 得住班五名外,其他科都只係比合 ...
OK啦, form 1第一次, 我仔剛升中, 完全唔讀書, 考試求其溫下, 考得麻麻地, 全級中間上小小
下學期考試, 佢已經察覺咁樣唔掂, 佢努力咗, 但因為臨急抱佛腳, 唔夠時間, 有啲科ok, 有啲科就麻麻

今年form 2, 佢又再比上次考試勤力小小, 不足的科目上番水平, 本來ok的科目考得幾好, 考了兩次, 佢知道了答題技巧 , 點答先會得分

form 1比時間佢自己摸索下, 好緊要, 因為臨場無人幫到佢, 佢自己一定要識點樣handle份卷, 考得唔好, 佢地會自己調節番

回覆:香香 的帖子

引用:當然是蜜月期,功課唔算多,活動就多籮籮

引用:成個聖誕假期不斷催促、提醒、勸導,都冇用

虫虫主人 發表於 16-1-15 17:06
回覆 4cats 的帖子

唔比返屋企唔係化
聽女講,唔知係咪真係咁癲

blee427 發表於 16-1-16 08:46
我那個以為最好的數學失手,平時都test八尾九頭,今次只有七字頭。 佢太驕傲, 成日覺得自己數學好勁,唔使 ...
哈,我個話最易嗰兩科都失手,所以一聽佢話好易,我就知大件事

回覆:心情好差,呀女後日考試,到而家都未開始溫書

我那個以為最好的數學失手,平時都test八尾九頭,今次只有七字頭。 佢太驕傲, 成日覺得自己數學好勁,唔使溫,今次跌跌都啱。 等佢反醒下,中一第一個學期而已。 反而佢話考得唔好的科,有全班前5. 所以佢一講好易,我就驚

唔比返屋企唔係化

回覆:妹妹頭 的帖子

要小朋友知道讀好書是自已得益, 而唔係父母!

識得覺得自己成績唔好, 衰極都有個譜, 下次一定會比心機去溫習, 放心

4cats  望係咁望  發表於 16-1-16 11:36

4cats 發表於 16-1-15 08:35
呢幾日陸續派考卷,女兒心情低落,除左中、英、chi lit同eng lit仍然keep 得住班五名外,其他科都只係比合 ...
放心, 佢自覺不滿意, 下次會加把勁温習

4cats  希望啦  發表於 16-1-16 11:37

女兒話有個同學有幾科唔合格,呀媽係電話叫佢唔駛返屋企,搞到同學喊哂口......

聽完更加要自我驚愓,唔好俾女兒覺得媽媽愛成績表多過愛佢。

呢幾日陸續派考卷,女兒心情低落,除左中、英、chi lit同eng lit仍然keep 得住班五名外,其他科都只係比合格好少少。本來想笑下佢,但又諗下唔好落井下石,唯有安慰佢。

問佢是否滿意成績,佢搖頭,我話今次係升上中學第一次考試,而家你了解到中學同小學有好大分別,下次你再諗下點做先可以達到你的目標。

希望佢今次真係可以汲取教訓。

女兒亦是中一生, 第一科考的是英文, 考完回家, 她告訴我, 英文可能會肥佬, 所以要在其他科目上努力, 於是她真的每天都埋頭溫習, 今天剛好是考試的最後一天.

UT她考全班第6, 她的目標是保住Top 10位置, 所以這次頗自覺地溫書, 我很安慰. 她以前並不是這樣的.

我想說的是, 小朋友慢慢長大, 有一天忽然會醒悟起來, 或許是不想輸, 或許是想有美好的將來, 有各種原因令他們發奮. 總之身為媽媽的我們, 不要放棄, 每個孩子性格不同, 我們不妨試不同的方法, 總有一天會成功的.

回覆:4cats 的帖子

簽名被屏蔽

只要做任何對佢自己有益又開始的事,佢完全可以自己話事。

4cats 發表於 16-1-12 09:49
她已經書不離手,不是書就是ebook,可惜全都是閒事

平日已唔管佢,但考試仍然拎住本小說而唔係課本,先令 ...
肯睇書, 不論任何時候, 我都由得佢,
起碼唔係打机, 煲劇, 追星, WHATSAPP 就要还神

‹ 上一主題|下一主題