用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有家長收到優才offer 未?
go

請問有家長收到優才offer 未? [複製鏈接]

Thanks

7    0    0    0

回覆:請問有家長收到優才offer 未?

各位優才家長,請問大家有無whatsapp group 呢?或有無興趣開一個交流吓?最近上bridging course 時發生左D事好擔心

原來收這麼少外來生!很高興成為幸運兒,期待家長課互相認識!大家努力!

琴日註冊只見大約有20位外來生左右,2月就讀返銜接班和家長課,到時可以認識大家啦,希望小朋友能夠應付和讀得開心啦!

銜接課程難通過嗎?要「確保」出席率和取得合格成績。二月初至六月初所有下午都填滿了。

是的,在天后站附近。

引用:我也註冊了,已買銜接課程用書,六百幾元。

原帖由 cptma 於 16-01-10 發表
我也註冊了,已買銜接課程用書,六百幾元。學費$3480,午膳@$20
興趣班有費用,約$50-400,視乎參加甚麼班 ...
你這麼快便買了?是去學校介紹那間買嗎?

我也註冊了,已買銜接課程用書,六百幾元。學費$3480,午膳@$20
興趣班有費用,約$50-400,視乎參加甚麼班:
http://www.gtcollege.edu.hk/assets/1516_ci_course-booklet_t1.pdf

學費及雜費幾錢1個月

引用:Quote:原帖由+kc1016+於+16-01-08+發表請問

原帖由 Siumingmama 於 16-01-09 發表
Band 1C
今日註冊了

引用:Quote:原帖由+Siumingmama+於+15-12-31+發

原帖由 kc1016 於 16-01-08 發表
請問你小朋友band 幾?謝謝!
Band 1C

朋友的孩子, b2, 已收 offer.

引用:收到取錄通知了 +

原帖由 Siumingmama 於 15-12-31 發表
收到取錄通知了
請問你小朋友band 幾?謝謝!

引用:Quote:Siumingmama+發表於+16-1-6+07:50+請

原帖由 iamderek 於 16-01-06 發表
聽聞係教英文、數學和I.S.的中一上學期課程,因為優小G6下學期已經開始教。而在G7的頭幾堂,會再快速重溫一 ...
謝謝你iamderek

Siumingmama 發表於 16-1-6 07:50
請問bridging course 是否教G7的中英數?有功課嗎?謝謝
聽聞係教英文、數學和I.S.的中一上學期課程,因為優小G6下學期已經開始教。而在G7的頭幾堂,會再快速重溫一次,因為可能有外來生遲註冊,無上bridging course。

唔清楚有無功課,但以優才慣例,有都唔慌多。

請問bridging course 是否教G7的中英數?有功課嗎?謝謝

cptma 發表於 16-1-5 12:59
很想加了解一下,優中怎樣令學生從愉快達至學習呢?我知道功課少,但:
1.課堂活動
2.功課形式
優才初中正規課程只佔約七成時間,其他三成時間會用來上特別課,如才華班、興趣班、選修班及運動班等,亦有領袖訓練;基本上每日上午上學術堂,下午就參加自己選擇的各種興趣課程。
咁嘅安排,除左可以減輕學習壓力,亦可讓學生發掘個人興趣及才華,我覺得非常好。

謝謝解答,十分清楚了。

cptma 發表於 16-1-5 18:20
十分感激您詳細解答,讓我對學校有了進一步了解。你提到的ICGSE,好像是英國的考試。我想多了解一下,考這個 ...
其實要全部G9學生考IGCSE Biology,係有啲爭議性,而背後實際的理據係乜,真係要問李教授先知。從過去六年半我聽回來的原因是:
(1)考IGCSE壓力唔大(比以前香港會考淺,而且唔係要嚟報大學,考唔到都無所謂),但可以提前習慣公開試嘅模式和答題技巧,到真正去考DSE,反而更容易應付
(2)Biology是Phy/Chem/Bio三科中,對高階思維要求最低,比較適合低年級收讀
(3)如果IGCSE Bio合格,文科生也可報讀護士課程 <-- 唔知現在仲係咪得?

「每年考一D」
其實優才由G4到G9/10,每年都會安排全部學生去考不同的公開考試。一來可以做benchmarking,二來令學生習慣公開考試,唔會緊張。好消息係學校唔會為考試特登去操練,通常係正常教書,臨公開考試前做一兩份past paper了解考試形式就算。
選擇IGCSE應該係因為IGCSE同以前香港會考的範圍差不多,即係等於DSE的subset,唔需要另外去教。而且俾錢就考得,仲可以同全世界一齊做benchmarking。

十分感激您詳細解答,讓我對學校有了進一步了解。你提到的ICGSE,好像是英國的考試。我想多了解一下,考這個試目的是為海外升學鋪路?還是學校以此作為學術的standard呀?我面試時聽老師說「每年考一D」,我不太明白。
‹ 上一主題|下一主題