用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買琴
go

買琴 [複製鏈接]

請問而家通常買邊隻琴架?
會直接買Yamaha U1/U3
還是先買隻2/3萬左右既琴, 之後先再買好啲?

2    0    0    0

咁我又冇考慮到音質問題, 我只係咁諗, 2個小朋友, 到時一個做功課, 一個練琴, 好似放廳會好啲......... 但又想佢入房練琴冇咁搔擾..... 所以想睇下放邊好 (書房一定唔會大)

Angel8 發表於 15-9-29 10:50
路過借位一問, 你地鋼琴會選擇放係書房定放係廳?
呢啲超個人, 房夠大就當然房

路過借位一問, 你地鋼琴會選擇放係書房定放係廳?

回覆:hangyodon 的帖子

如在大行嘅display都係放兩至三年,一部ul嘅display琴都會靚過一部全新yamaha東南亞製造,所以大行一有搬遷,熱門display好快賣,但如有能力買一部高質數全新琴就另計。琴吾同电視,电視就真係吾好買display.只是個人及琴老師的見解

nobletree 發表於 15-9-26 10:35
老師都說如有心学,真係買番yamahaU1或u3,你可留意琴行有時有display琴賣,都平好多,但要找大型琴行,有D ...
我其實唔係好明點解要買display琴
好好地買個U1, 分期供都唔算好貴
買唔起U1嗰咪買返啲普通model, 或者等吓有冇人係baby-kingdom放二手U1
點都好過成日俾人試既display

老師都說如有心学,真係買番yamahaU1或u3,你可留意琴行有時有display琴賣,都平好多,但要找大型琴行,有D無良二手又當display賣

你買U3嗰時要成8萬咁貴?!?
可能呢排Yen跌咗, 所以68000攪掂

我個女學咗兩年幾我先買俾佢
新學一定唔好買貴琴

hangyodon 發表於 15-8-31 14:31
請問而家通常買邊隻琴架?
會直接買Yamaha U1/U3
還是先買隻2/3萬左右既琴, 之後先再買好啲?
買2萬幾個D好D!點知個小朋友會不會學一陣話冇興趣啊!或者考慮二手囉!我個時大貪心,一買買U3成8萬!個仔學咗一年話唔想學我痛都尺埋,最後放係屋企一年,唔理點再迫都要佢學!

回覆:買琴

我小朋友之前初學時,只係$300+月租綱琴,後來學左兩年,見佢都可以學落去就襯平買左部Kawai K8去準備教琴試,做到high distinction成績,不枉我俾咁貴買部頂級琴。

Twins 媽咪

回覆:fatherjason 的帖子

我就係怕對仔女學學吓無興趣學落去,所以當初只係在琴倉買咗部七仟幾蚊嘅二手琴比對仔女學琴用,諗住兩個學到G5至換部U3。

緊係買U3

我有台韓國牌子2手5尺琴想放,有絲絨琴套+凳+暖管,有意pm我留email俾資料

我覺得開始學琴最好平平地買部二手琴; 我覺得10K已經夠
學到三級真係肯定會再學就換部好啲既, e.g. Yamaha U1/U3

學左幾年,我都係買二手

初學最好都係2手琴,但音色一定唔要難聽,唔係小朋友無手心機彈

1a2b3c4z 發表於 15-9-6 05:16
有心好學乜琴都可以!

反而我覺得學到咁上吓,當仔女自己可以分得出部琴D聲 ...
我6級先有琴,部琴好難先得到,我緊係FEEL到部琴唔太夠我彈啦,好想換但又冇錢,一換起碼換部十萬喎....最重要一點係,我唔捨得我呢部琴囉,我又冇本事間屋放2部琴

引用:咩琴都上到8級,我部唔係名牌既琴都用左20年

原帖由 ho_yan2406 於 15-09-03 發表
咩琴都上到8級,我部唔係名牌既琴都用左20年,陪我考埋DIP添喇~

有心好學乜琴都可以!

反而我覺得學到咁上吓,當仔女自己可以分得出部琴D聲已經不能滿足佢嘅要求,咁就係時候可以買部高級D嘅比佢

利申:屋企部二手琴人地免費送,不是Yamaha or Kawai,呀仔用佢考到五級distinction, 但佢都唔係話成日痴住去練琴嘅人,好驚佢隨時放棄,所以都爭扎緊買唔買個新琴比佢😣

我都買左部2手琴,學琴方便d

而家U1減到5萬3
有心買既可以留意吓
‹ 上一主題|下一主題