用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 上過的人告訴我: 職業治療對感統幫助大嗎? ...
go

上過的人告訴我: 職業治療對感統幫助大嗎? [複製鏈接]

我小孩有感統的問題~在家裡會不停跳床.....然後故意繂下來,一直重覆

幾百次~專注力也很差

想帶他去做職業治療,只見他們只給他評估小肌肉部份~

好像注重小肌肉部份

感統只有五分鐘

說會教一點感統

但上過的人告訴我

職業治療是否對感統有幫助?

因為我孩子的小肌肉還可以

我想針對感統~謝謝

3    0    0    0

回覆:boboaa2012 的帖子

CAC評估時醫生決定的。但只有一堂。

回覆:Jjchow2015 的帖子

我想問下點可以排CAC職業治療師?

謝謝!

回覆:上過的人告訴我: 職業治療對感統幫助大嗎?

只能說,能做就比佢做,每位小朋友情況唔同,要幫還需要其他生活上習慣入手,慢長歲月,想要幫小朋友時可能先要改變自己

佢地要調節真係要等大個,我小朋友三年來有時過敏有時過弱,每個小朋友不一樣,我個位好既時候,可以有大半個月非常正常,感覺似令一個人,但係反覆

先要睇你小朋友有邊方面需求,去公園有用,但都要睇下幾耐去一次,樣樣都玩下,平均地分配下,如果平日小運動,就似平時咁講,小朋友每日一小時外出活動下,過一段時間睇下有無好d

回覆 vanilbun 的帖子

想知感統過強或/過弱, 會好番嗎?要上幾耐, 係咪一做就唔可以停?仲有去公園玩係咪都可以幫到小小? 如果係臭覺, 聽覺, 過強, 有冇得做? 坐唔定, 可以係專注出問題, 又或者前庭, 咁點樣知係邊樣?

引用:回覆+Jjchow2015+的帖子 我仔有觸覺過敏,

原帖由 fishinlove 於 15-03-16 發表
回覆 Jjchow2015 的帖子

我仔有觸覺過敏,ot叫我幫佢擦身,擦左個幾月之後已有明顯進步了(不過每人感統問 ...
可以教我用咩同小朋友察身嗎?

回覆 Jjchow2015 的帖子

我仔有觸覺過敏,ot叫我幫佢擦身,擦左個幾月之後已有明顯進步了(不過每人感統問題都唔同,未必人人都合用)

回覆:ot.schan 的帖子

不太明白什麼是這些行為,那些行為?

1. Relax 時行為可能會增加
2. 聽音樂他很喜歡,會十分專注
3. 興奮時不會self talk ,但有時可能會投入令佢興奮的事情!

但在學校有時可能因為食食下茶點或收書包時分心,留意了其他事而成日被老師話慢!因此亦會迴避老師眼神!

小朋友仲會self talk 同好易專注在自己的想法及事物中,點樣可以幫佢?社交班姑娘又話他只有3歳半,要大d先可以控制到!有什麼可以做?

十分詳細!thanks! 今天cac個物理治療師用30分鐘已經看穿小朋友的問題所在!

如果主要是1,2的問題,應該提供什麼訓練比小朋友!已經有ot, st 同社交班!

回覆:fishinlove 的帖子

可以分享點可以改善眼神?

‹ 上一主題|下一主題