用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲半也不大願意講嘢,怎去考幼?煩惱 ! ...
go

2歲半也不大願意講嘢,怎去考幼?煩惱 ! [複製鏈接]

第三女兒已差不多二歲半讀緊N班,但也不大願意說話!已有兩個家姐陪講陪玩,老師和我都認為她智力正常,只她不肯開口多講,有心情時才跟你讀些單音,很是煩惱

carol_fu311  我個仔2歲3個月都係唔肯講野, so interview 都輸硬, reject 多, so poor!  發表於 12-12-5 16:15
   4    0    0    0

可有人提供意見STEP好嗎?協康heephong話前後報告話要4個月,step可快多了!

MrBeast  Heephong 好似唔揀時間會快d,試下再問或其他centers  發表於 13-1-4 10:23

回覆:2歲半也不大願意講嘢,怎去考幼?煩惱 !

其實做一次評估只係幾千蚊,呢d錢吾好慳!做完無事當買個安心囉!

回覆:sbux 的帖子

同意你講呀!自己有懷疑就要去問專業人仕,不要錯過黃金時間。

sbux 發表於 13-1-3 17:46
雖然個個人唔同,但希望父母唔好掉以輕心忽略咗小朋友遲講嘢。。。我兩個朋友就係成日聽人講話仔係遲,唔駛 ...
都啱!有懷疑就check吓。

引用:好似2。5+yrs+old+應可以說雙字如抱我,食

原帖由 MrBeast 於 13-01-03 發表
好似2。5 yrs old 應可以說雙字如抱我,食餅,如擔心初步可去母嬰健康院check 下。 ...
雖然個個人唔同,但希望父母唔好掉以輕心忽略咗小朋友遲講嘢。。。我兩個朋友就係成日聽人講話仔係遲,唔駛擔心,最後成三歲先發現真係有遲緩問題,其實三歲前已經係母語發展黃金期,過咗就好吃力

王國會長

我個仔26個月大, 咩都唔識講, 連媽媽都只係心情好先講, 都有學校收, 唔好灰心

好似2。5 yrs old 應可以說雙字如抱我,食餅,如擔心初步可去母嬰健康院check 下。

小朋友唔多講野外仲有冇其他特徵?我朋友話佢個個小朋友29個月 又係唔多識講野,另外仲唔中意多人玩等。去睇左話初步係自閉 依家排政府又自費排協康會做進一步評估。樓主可以留意下. 我唔係話你小朋友有依個問題 請不要嬲。只係想了解多點炸 當然啦 你帶住小朋友. 你對小朋友既情況係最知道既。

回覆:2歲半也不大願意講嘢,怎去考幼?煩惱 !

我囡囡在家裡會講好多說話,但對住陌生人就唔會講,也不會做interview 的tasks, 可以點train up 佢呢?

其實父母2人有冇試過剩係同佢一個出街?

Hellohebe 發表於 12-12-5 10:46
第三女兒已差不多二歲半讀緊N班,但也不大願意說話!已有兩個家姐陪講陪玩,老師和我都認為她智力正常,只 ...
會唔會兩位家姐太鍚細妹, 乜都幫佢做晒講晒? 咁佢唔使出力就得到想要既野,  樓主留意下

MrBeast  同意  發表於 13-1-3 08:27

應該如何引導BB講野呢?我個B宜家一歲八個月,識得講D詞語,有事教佢講野時會開口學發音,雖然不系好準確,但系我都贊佢咧,但系有時佢就系不開口,爸爸,媽媽又講得好清楚,應該如何教興得呢?

回復 Hellohebe 的帖子

我跟你一樣都有三個小朋友,有家姐阿哥其實老三會講野學野快好多...

會唔會係老三性格係唔鍾意講野,但聽得明?咁你要搵方法令佢肯講野,
例如同佢唱下兒歌、講故仔扮下動物聲,玩多d,同佢多d互動,最緊要你講乜,佢識回應,用手用頭表示都好,嘗試教佢講番出黎,其實呢個階段真係個個月都好唔同,今個月講單字,下個月已開始講雙音節詞甚至短句,會問問題,識得用適當字眼回應...

我家有三寶

放心,as long as妳知佢本身無先天發展障礙,係無問題,只係佢未正式get到個講嘢發音嘅skill,未有信心開口講句子住,我朋友個女都係咁,成家超擔心,兒科醫生都覺得無問題,最後三歲講到煩死妳...haha

心急沒有用的, 小朋友身心發展每天都在進步中, 多點溝通多點關心, 問題自然解決.
‹ 上一主題|下一主題