用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 同校家長whatsapp group
樓主: Ann_Leung
go

同校家長whatsapp group [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+dongdongwong+於+16-04-10+發

引用:我都見識過連自己仔影既學生相都send上去叫

原帖由 dongdongwong 於 16-04-10 發表
我都見識過連自己仔影既學生相都send上去叫人揀邊張好!之後比其他家長forward左佢仔張相去其他group笑佢話 ...
Cap圖forward相去第二個group笑人地個細路? 小朋友無辜的, 呢個forward去其他group笑人嘅家長應該要檢討下.... 咁大個人都唔明己所不慾勿施於人嘅道理.....

回覆:Ann_Leung 的帖子

睇完妳既回應, 我都忍唔住笑左出黎。
我好明白妳既思維模式,所以再同妳繼續傾落去都沒有意義。  
打攪妳了。

dongdongwong 發表於 16-4-10 20:16
我都見識過連自己仔影既學生相都send上去叫人揀邊張好!之後比其他家長forward左佢仔張相去其他group笑佢話 ...
好衰架, 自己暗笑個mama麻算囉, 仲SEND去其他GROUP到, 個小朋友係無辜架。不過呢個分享係好好嘅提醒。

回覆:同校家長whatsapp group

hklvboss 發表於 16-4-10 13:39
我自己好少係EK發言,一般都係做CD-ROM多。
但自己個小朋友入讀幼稚園之後,都有入現有或來年學校既whatsap ...

我真心希望hklvboss妳無係妳個谷嗰度認叻, 話幫大家講左句公道話, 吐左口污氣。因為你之前開過Post, click入去你個名就知你係邊個女神龍谷既人。你作為一個谷既谷友, 容易暴跳如雷, 氣急敗壞, 自己污蔑左自己個谷, 對其他谷友唔公平, 我慶幸唔係跟你同谷。不過你個谷就好大機會係puichingforsure講嗰個。
"而你/妳所講既whatsapp group 我亦在其中。
公道一點,我覺得問題在這個group 亦不是如你所講咁嚴重。 "

<< 我不在其中, 所以不太清楚。抱歉我對其他mama的回應誤導了你。

"一個whatsapp group 無100都有80、90人係到。 個個人背景同,如果有人講野你/妳覺得岩聽岩傾既,大家未講多兩句。 唔岩聽,或你覺得有問題既睇完未算law。  "
<< 同意的。只係建議大家留意話題內容, 免失笑人前而已。

"你這樣說會令人感覺,這學校的家庭都是這一類人!  公平一點可以嗎?"
<< 請不要侮辱EK Mom的智慧,大家的討論理性,有建設性,都是說whatsapp group的問題, 提起個別例子也沒有開學校名, 只是你跳出來,認為別人指責你及你學校的家長。

"始終EK 都係一個公眾發表意見既地方,講既野可以原全不用負責任。所以我希望有其他在group 既家長(當然最好用返自己個ac, 這樣說服性高一點)可以出來發表下,聽下你們的意見。"
<< 必須更正你, 這裡討論、發表意見是有規有矩。雖然大家都不記名發帖, 但不洽當的言論, 是會被delete的。

Anyway, 其實我提出D問題, 大家有覺得係問題, 有覺得無傷大雅, 有良性提出方案, 有表示同情, 有覺得小題大作, 隨意講下發洩下。希望你的谷友會原諒你的衝動, 你都是好心做壞事喞, 我唔會覺得好大問題, 一所學校幾百個家長, 總有好似跟你相似的谷友、隊友, 這跟學校無關吧。

引用:我自己好少係EK發言,一般都係做CD-ROM多。

原帖由 hklvboss 於 16-04-10 發表
但自己個小朋友入讀幼稚園之後,都有入現有或來年學校既whatsap ...
樓主所講的,引發思考,既然所講既係一大組中小部分的人,也沒有指明什麼學校,有則改之、無則加勉。不是什麼大不了的問題。你有共鳴即係你有相同遭遇,覺得誇張即係唔關你事囉。

回覆:hklvboss 的帖子

補充一句, 我不是完全應同樓主所說,某程度是有點誇大或失實。  所以公道一點請其他group 既家長發表意見。

但自己個小朋友入讀幼稚園之後,都有入現有或來年學校既whatsapp group。

老實說,樓主所講既問題和不滿,在不同既學校、幼稚園、小學、中學 、村校又好, 國際學校都好既whatsapp group都有出現。   

樓主講既問題係我以前參與既group 亦經常出現。 我係另一個幼稚園group 亦見到有人入group 無耐就推消賣野,吹噓自己剛剛去了什麼地方旅行,又大讚自己小朋友不用外補,亦有個別家長大讚自己女兒考K1 時百發百中。

而你/妳所講既whatsapp group 我亦在其中。
公道一點,我覺得問題在這個group 亦不是如你所講咁嚴重。

一個whatsapp group 無100都有80、90人係到。 個個人背景同,如果有人講野你/妳覺得岩聽岩傾既,大家未講多兩句。 唔岩聽,或你覺得有問題既睇完未算law。  你這樣說會令人感覺,這學校的家庭都是這一類人!  公平一點可以嗎?

始終EK 都係一個公眾發表意見既地方,講既野可以原全不用負責任。所以我希望有其他在group 既家長(當然最好用返自己個ac, 這樣說服性高一點)可以出來發表下,聽下你們的意見。

謝謝。

L+H  agree!  發表於 16-4-10 15:46

引用:Quote:原帖由+Ann_Leung+於+16-04-10+發表Y

原帖由 puichingforsure 於 16-04-10 發表
那位lady又為何bother你的存在呢佢係咪有在group說自由言論之類你理得大家friend過打band ...
hey, 呢個point我真係諗唔到, 但我覺得你咁諗好make sense wor!!!

引用:Quote:josephine1979+發表於+16-4-10+00:29

簽名被屏蔽

引用:如果真係易入難出,咁set靜音,有新msg唔會

原帖由 MASAYA 於 16-04-07 發表
如果真係易入難出,咁set靜音,有新msg唔會彈出黎
試過set靜音, 但一攞起部手機就上2xx個訊息. 一個個what's app都因為訊息多得濟而"hen"機
之後我去退出咗個谷

我都突然知道你地講緊邊個group , 加油, 總會有志同道合嘅家長的

josephine1979 發表於 16-4-10 00:29
Agree
Any privacy policy made before collecting children's informations?
You wish. Of course not. That being said, they are not bad people. They are just ignorant sometimes. I'd like to thank the Administrator openly for her open-mindedness. She started a new whatsapp group for chitchat, finally. So you see, they do listen and take the advice that can streamline communication, despite that one lady in the group got a bit paranoid and asked me to walk out.

引用:Quote:99dogdog+發表於+16-4-9+21:56+我現

原帖由 Ann_Leung 於 16-04-09 發表
咁一問有幾個答/回應, 就算一個答而答得啱, 就真係夠。無人覆可能係無人知,唔一定係冷漠。
Along with the  ...
Agree
Any privacy policy made before collecting children's informations?

99dogdog 發表於 16-4-9 21:56
我現在個group都係,反而有時有人問正經既問題都冇人答,同我以前另一間pn學校個group成強烈對比!以前個gr ...
咁一問有幾個答/回應, 就算一個答而答得啱, 就真係夠。無人覆可能係無人知,唔一定係冷漠。
Along with the exchange of opinions regarding the proper use of whatsapp group of parents, I would really like to raise my doubt on whether there's a need for validating your identity as a parent of an admitted child of that particular school. I was asked to send a pic of the letter of acceptance to the group administrator. I have been in several groups of this kind. In retrospect, nothing people discussed in such groups could be regarded as "secrets". There might be a couple of occasions some parents questioned some school practices but, well, that happens anywhere and such discussion wouldn't harm the school's reputation in any sense if it's been made known to the public. I found such validation unnecessary and even silly.

Thanks, puichingforsure, for your kind words, and regards. I should be fine coz I wouldn't give a ____ to the few _______ anyway. LOL

引用:Quote:puichingforsure+發表於+16-4-9+22:1

簽名被屏蔽

puichingforsure 發表於 16-4-9 22:14
Ann leung, 你個谷應該exactly係我friend女神龍個谷,我明你感受,佢同你諗法一樣,我終於明你名已開的意思 ...
嘩, 有咩妳係唔知架, 廣佈線眼 (定係妳跟本係嗰group度, 哈哈), 妳係有辦法, 不如妳攪個blog同facebook fans page, 整理好D意見、資料, 儲夠followers, 遲D有sponsor都未定。

引用:多謝大家分享,至於建議我quit+group既媽媽

簽名被屏蔽

引用:我個班谷轉番轉,雖然全班家長已入谷,但到

原帖由 MLKC 於 16-04-09 發表
我個班谷轉番轉,雖然全班家長已入谷,但到現在極少交流,問功課只有2-3個家長會回應,大部分家長都潛水

...
我現在個group都係,反而有時有人問正經既問題都冇人答,同我以前另一間pn學校個group成強烈對比!以前個group就好似樓主果個咁,是非又多,無啦啦一個家長響無任何證據下指控另一個家長;後來到學期結束時我即quit group!希望唔會再遇呢類group, 我寧願冇反應!

‹ 上一主題|下一主題