用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 轉到IB
樓主: chanpa
go

轉到IB   [複製鏈接]

簡單問題:甲財產多於10萬,乙財產多於20萬。那個較富有?

nintendo 發表於 15-9-12 13:45
這一點是很多人刻意忽略的,因此比較 % 冇意思。
真正想比較 IB 和 DSE ,我建議家長上網找幾份 IB sample ...
分析中肯,一針見血!

回覆 andrew 的帖子

謝謝資料。之前我睇既果年既資料系History HL grade 7. 2%, English Lit A HL grade 7 ,3%,  甘啱阿女選修這兩科,佢楝左我都唔知(以為eng Lang & lit ),上網look look, 見到高分率奇低,標汗之余,忽然覺得應該崇拜佢既勇氣,唯有交低句「祝君好運」,就鬆人。
DSE果report 唔睇啦,謝謝!自認是低吸收力人士,睇得明自己果瓣已經叻叻。

andrew  可能你將45分的比率當成每科之比率。  發表於 15-9-12 22:52

後記 : 有相熟網友 PM 我,問我做乜咁厚多士。經反省後,決定封口。

annie40 發表於 15-9-12 08:02
但發現遺漏的補充是海外和香港念IB, 大部份學校有篩選學生,甚至部份學校有嚴格篩選學生后才讓他們讓入讀,因此能考獲IB(HL)7分成績的2%的,相對是得5**的2%,(有收無類),分野極大吧。

這一點是很多人刻意忽略的,因此比較 % 冇意思。
真正想比較 IB 和 DSE ,我建議家長上網找幾份 IB sample 或 past paper 參考。
語文科可以看看 Chinese A 和 English A,用 Chinese A 和 DSE Chinese 比較一下試題的要求。
用 English A 和 DSE English 比,就見 DSE English 是 second language 水平。
看看 Theory of Knowledge 和 Extended Essay 的 curriculum,再看看一些學生作品 (網上大把) ,就知 3 分 so called bonus points 唔易攞。
有説 DSE LS 似 TOK,我話一D都唔似的。
IB HL 科,有 5 分,在很多大學是在可以 claim exemption ( credits ) , DSE 有 5** 都冇呢個安排。再實際 D,唔好信我,同大學 professor 傾,到底 IB 生係唔係比 DSE 生差。
講完。
其實冇所謂,由有 DSE 第一日,我見 D 人話 DSE 比 IB 難,我由佢地沉迷下去。

chanpa  Chi, Eng and LS are greatest barrier to science students while the science subjects are a little bit   發表於 15-9-21 22:47
hksnoopy  應付到BBA有餘  發表於 15-9-17 00:35
hksnoopy  我在香港教過書的, 在美國普通的大學讀過, 經歷見到細路完成IB, 真係好難, 如同學有36分都唔係流的, 應付到   發表於 15-9-17 00:34
Yanamami  篤穿哂~~  發表於 15-9-13 12:39
ANChan59  你令有些家長情何以堪 ... 事實是最難面對 ....  發表於 15-9-12 23:02

DSE 2013 年文憑試考生在甲類學科各科成績的表現

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat13_5.pdf

DSE 五科取得5** 級 0.1%

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat13_3.pdf

page 48

Percentage and Number of Candidates Scoring 45 Points page 8

回覆 annie40 的帖子

http://www.ibo.org/contentassets ... -stats-bulletin.pdf
page 16-19

如果學校肯收,問題不大了

本來想說亦是道理。

但發現遺漏的補充是海外和香港念IB, 大部份學校有篩選學生,甚至部份學校有嚴格篩選學生后才讓他們讓入讀,因此能考獲IB(HL)7分成績的2%的,相對是得5**的2%,(有收無類),分野極大吧。

個人意見,歡迎討論。

p.s. 香港IB成績猛進,補習肯讀,可記一功。

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=41404216&ptid=3116082][color=Olive]chanpa[/color] 的帖子[/url][/b]

Chanpa,
出沒估錯,孩子應是同一小學畢業,我的孩子比你的大,今年已是大學生。DSE中文也不是想像的難,不過,DSE應是全世界最難的試。IB拿7分的比率,大約是DSE5或5*之間。IB本身應也不是難到好象這里的人吹得那麼利害,孩子的小學在這里不是被吹成人間地獄麽?好多DSE考得不好的學校,IB考得好好就是明証。
父母總是為孩子選擇最好的路,既有學校收,應該是孩子合乎要求,不用擔心。

chanpa  We are on the same boat but my son is a SEN student with difficulty in organisation  發表於 15-9-21 22:35

理科人 => GCE
語文好 => IB

回覆 karenleaf7 的帖子

小女兒是今年lpcuwc畢業(師姐,你好!)非常同意lpc是一間非常好的IB school, 把IB學制發揮得好好,對小女兒學業和個人成長都幫助很大,畢生受用!

我當年末代會考後考入了李寶椿聯合世界書院讀IB,除了LPC本身是間非常好和全面的學校外,我不否認IB在課程設計和要求上的全面和嚴謹,感覺從前在local school返學上堂,到LPC讀IB後才真正知道什麼叫教育。

關於IB或者LPCUWC都可以pm我

本人有補習IB 和HKDSE

我覺得最重要都是學生努力

如果學生努力 不用怕HKDSE 的
https://sites.google.com/site/tutorialmark/

引用:中四在英中讀DSE,+放學在家補習,+作兩手預

原帖由 chanpa 於 15-08-23 發表
中四在英中讀DSE, 放學在家補習, 作兩手預備, 始終中文和中文通識差, SEN 底擔心去外國, 用一年part-time  ...
GCSE science and Math subjects 涵接上 DP 問題不大, DP 科目考試大部分考knowledge (約佔80%), 英文包括文學分析, 如之前無接觸可能要多花時間

中四在英中讀DSE, 放學在家補習, 作兩手預備, 始終中文和中文通識差, SEN 底擔心去外國, 用一年part-time 時間補習修IGCSE, 考國際學校試入IB, 結果未放IGCSE 收咗, 心十五十六去吾去, 交留位, 放榜後, 仔决定讀IB, 雖然SEN, 學校可用ipad記事, 我想無問題。
我也知IB要交很多reports, EE 和 TOK。
試一試, 搏一搏, 重比考DSE好。

..

引用:SEN學生成長路崎嶇,幼稚園,讀三間,小

原帖由 chanpa 於 15-08-22 發表
SEN學生成長路崎嶇,幼稚園,讀三間,小學三間,最慘被直資小學校長欺負,離開後,到傳統私立英文小學, ...
你兒子將入讀是一直沿用MYP的IB school, 還是中四分DES/IB 兩條隊的直資? 如是MYP school, 據我女兒形容有新生唔習慣做group work, 可能不知如何入手, 做得慢又唔知要做乜,其他人自少習慣自動波, 如新同學持續投入唔到group work, 可能其他人不想跟他form group, 即使老師編他入一组都可能做得唔開心。 另一樣是否適應全英授課, IB school 英文要求高, 有新生在原校英文科取A, 入到來成績跌, 無哂信心。 希望你小朋友順利過度。

Yanamami  陳爸爸那位是女兒。  發表於 15-8-22 11:19
‹ 上一主題|下一主題