用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

小鄧:
你好犀利喎, 加"衛" "理"都比你諗到, 我都係諗到用校訓咋, 因之前我讀嘅學校都係用教訓嚟編班名...
你講起annual leave, 有小朋友多數都唔夠用的, 有時學校嘅又要請, 考試丫, 同佢去玩下丫, 總知"之之整整"好快就用哂, 何況你仲兩件
原帖由 小鄧 於 11-8-5 15:20 發表
我地2C原班升, 再加"衛" "理"咪得囉, 再唔係就用校訓「遵-循-主-導」都得。我這個暑假想陪仔仔玩, 又要陪女女2歲檢查, 出席入學講座...., 請假特別多, d年假冇晒了。 ...

暑期放左一半了, 仔仔玩到心散了, 但係暑假唔玩都唔知幾時可以玩, 又想佢玩, 又唔想佢心散, 有d難。仔仔最近見返d幼稚園同學仔, 以前大家差不多高, 現在佢好似高左好多。

小鄧:
好明白你心情丫! 所以我咪比仔仔每日兩個小時去補習中心囉, 之後無乜太管佢啦, 咪由佢囉
係呢小鄧, 你仔仔暑假仲有無係學校學課外活動丫?
原帖由 小鄧 於 11-8-8 15:00 發表
暑期放左一半了, 仔仔玩到心散了, 但係暑假唔玩都唔知幾時可以玩, 又想佢玩, 又唔想佢心散, 有d難。仔仔最近見返d幼稚園同學仔, 以前大家差不多高, 現在佢好似高左好多。 ...

我暑假冇在學校學野, 因為冇人送佢去, d時間好唔啱, 冇辦法去了。

各位早晨丫!

臨開學前去咗幾日macau玩, 正丫! 哈哈哈... 今日開學啦! 真係要收拾心情啦! 今早坐校車, 成架校車full哂, 我記得舊年, 我地仲可以每人坐一行架, 個個都有窗口位架

原帖由 小鄧 於 11-8-15 16:01 發表
我暑假冇在學校學野, 因為冇人送佢去, d時間好唔啱, 冇辦法去了。

唔知是否改了路線, 之前我個是頭幾站得2, 3 個人上左車,但是今日已經一車都是人, 同有D以前唔是同一架車的同學仔在車入面.

原帖由 aquarius828 於 11-9-2 09:17 發表
各位早晨丫!

臨開學前去咗幾日macau玩, 正丫! 哈哈哈... 今日開學啦! 真係要收拾心情啦! 今早坐校車, 成架校車full哂, 我記得舊年, 我地仲可以每人坐一行架, 個個都有窗口位架

...

回復 1# karinaws 的帖子

可能改過d路線, 加上上/下午班又一齊呢, 所以應該都會有d唔同...

有默書時間啦, 証明真係唔收拾心情都唔得啦 大家繼續努力丫!

好耐無chat啦, 大家點丫?

係呢~~你地今年幫d小朋友報咗d乜活動呢?

有無機會約下出嚟見下面丫? 我仔仔無乜參加其加課外活動啦, 只係叫佢參加咗合唱團咋... 因d時間真係好似唔多夠用咁, 我隻仔又唔係識自動自覺果隻, 成日要叫果隻, 真係同佢鬥耐性

Dear aquarius828:我今年只是報了樂團,其它撞了時間。另真係要約出來見下,我地素未谋面呀
小鄧:之前講聖誕節節目,如果去曰營可以選鯉魚門度假村,會不會太遠?或去私人辦的,費用較貴。

你哋即是無星期六返去上課外活動,今年安排非常混亂,唔淮家長入學校,全部要係閘外等及接,所有家長都坐是門外同條街到,但是課外活動老師係傳達處就放人,我個仔以為我未來,重是傳達處打電話比我問係邊, 重要係條街到食午餐再上下堂,落雨都唔知點算.

係丫, 星期六我無返了, 只係參加咗逢星期一放學後嘅合唱團, 但10月先開始丫!

你話唔准家長入學校? 之前都可以架, 係閘口入面果幾張長chair到等架, e家直頭唔比嗎? 要係街到等? 咁又似乎混亂咗d喎... (不過, 我有時又會咁諗, 如果佢係關咗閘, 要家長係校外等, 都有個好處, 就係保安問題, 會安全d, 起碼唔會比到陌生人入到校內, 你地點睇呢?)

loveAM, 樂團係星期幾練習架呢? 有無機會撞到呢?

原帖由 karinaws 於 11-9-26 08:13 發表
你哋即是無星期六返去上課外活動,今年安排非常混亂,唔淮家長入學校,全部要係閘外等及接,所有家長都坐是門外同條街到,但是課外活動老師係傳達處就放人,我個仔以為我未來,重是傳達處打電話比我問係邊, 重要係條街到食 ...

係啦, 今年唔比家長係學校入面等, 唔好講落雨喇, 條街又窄, 咁多人企係到, 個到又係巴士站, 又有人等車, 又等放學, 又真係好亂囉.

如果係保安問題, 係上樓梯到前都閘住, 唔比人入校都內都可以得啦, 舊時都係咁架 ?

家長門係唔係應該同家教反映吓 ?

我就唔覺得太安全, D小朋友衝曬出來,有D都未見到家長就企系街到等, 二,三十個家係小小的閘門口搵仔, 場面極之混亂

咁我都認同學校應該有改善嘅空間, 因為樓梯同門口果個位都很大, 如果學校係樓梯果度加個閘, 咁果個空間就可以比家長等下, 就算落雨都唔會比雨"搭"到, 如果唔係, 其實果個位都浪費咗... 學校真係要諗諗點樣改善了!

原帖由 mac 於 11-9-26 14:05 發表
係啦, 今年唔比家長係學校入面等, 唔好講落雨喇, 條街又窄, 咁多人企係到, 個到又係巴士站, 又有人等車, 又等放學, 又真係好亂囉.

如果係保安問題, 係上樓梯到前都閘住, 唔比人入校都內都可以得啦, 舊時都係咁架 ? ...

你地冇上星期六班, 咪得返我一個? 我有上跆拳及圍棋, 剛好接到時間, 1時回校, 3時15分才接, 時間好多, 可以去lunch。之前一開始用新校, 學校安排左好多行長櫈俾人坐, 又真係好多人坐, 點知人多就覺得太熱,唔通風, 又話冇枱食野, 做下功課, 結果就連長櫈都cut左,只餘下圍牆邊的櫈, 現在原來連入去都唔得, 大家真係要找個地方落腳, 如果真係在校門等1小時放學, 又真係好麻煩, 大多人在校門外, 又唔係太好, 真係會亂, 好彩我報左兩個班, 可以行開食下飯, 同老公仔拍下拖。

回復 1# 小鄧 的帖子

小鄧:

係丫, 星期六我唔使返學校丫, 仔仔無學到學校d嘢丫! 仔仔只參加咗逢星期一嘅 chorus, 我會接佢的!

aquarius,

好耐冇在此留言呢, 你小朋友點呀? 我的仔仔現在可以自己做功課, 等我放工回來檢查, 但當然仲有好多甩漏, 但總好過等我回來先開始做。今年我們的班主任我用個 "正" 字來形容, 態度認真, 有熱誠, 回應正面積極, 充滿正能量, 教學生動, 小朋友好喜歡她。

小鄧:

真係羨慕妳丫! 我隻仔仲未可以自動自覺丫 , 仲要係咁叫丫叫, 你都還好多, 多甩漏, 我果個連d工作紙都可以成日無帶返屋企架, 同佢講咗n咁多次, 話一有工作紙, 就要即刻放係工作套, 佢可以話有架, 但唔知點解返嚟會無, 咁你話可以點啦 至於我地班主任, 仲未熟佢丫, 見過2次, 都傾得唔多嘢, e個老師係以前教下午班的~~

原帖由 小鄧 於 11-10-18 11:08 發表
aquarius,

好耐冇在此留言呢, 你小朋友點呀? 我的仔仔現在可以自己做功課, 等我放工回來檢查, 但當然仲有好多甩漏, 但總好過等我回來先開始做。今年我們的班主任我用個 "正" 字來形容, 態度認真, 有熱誠, 回應正面 ...

各位早丫!

小鄧: 你個仔好叻仔丫! 又懂得關心人丫! E樣先最緊要丫! 我隻仔仲未識主動去關心, 婆婆腰痛, 我會叫佢幫婆婆貼膠布, 佢會走去貼, 婆婆會好開心呢! 希望整整下唔使提佢, 佢都會識咁做啦!

喂~~我地班派咗兩科測卷啦, 你地呢? D成績插插地水(比起小一), 睇咗佢份卷, 真係火都嚟, 激到嘔哂血, 老師叫話畫鈍角, 佢走去畫錐角, 係屋企佢識寫E兩個字家嘛, 佢竟然答我: 唔知點解果刻會以為E個字(鈍)係錐角, 你話C唔C啦! 仲有其他, 都講唔哂, 一句講哂, 唔小心睇題目, 簡單嘅減數都計錯, 激C人丫! 另外, 常識又係咁, 都唔睇題目, 題目話對就TICK, 錯嘅就交义, 佢就TICK咗無交义, 扣哂D分; 真係越睇份卷就越興, 又要忍住, 盡量唔發大火... 又要同佢講, 下次考試要小心D啦, 唔好咁唔小心啦!

我地派左數學,可能今日派其它,不過開學至今冇時間同佢溫習,靠自己發揮,考之前同佢講下,但發現數學有不清晰的地方,所以冇期望,派返來冇失望,溫唔溫都係差不多,數學由佢自由發揮。
我同老公心中有數,如果佢話識晒就打九折,如果話有野唔肯定就打八折,如果話唔知就打七折。
我老公叫我唔好緊張,由得佢靠下自己,佢話如果低年級都咁緊張,到左五年級時我會癲wor,但真係要跟下,成績會好d。
‹ 上一主題|下一主題