用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 介口問題
go

介口問題 [複製鏈接]

回覆:EEFF 的帖子

老實說,飲茶個risk好大,你又點知啲食物喺㕑房係點處理,中間有無其他唔係gluten free 調味料?我會帶生果俾佢食,唔會俾佢食酒樓嘅嘢。正所謂叉燒包都有牛奶。

引用:Quote:EEFF+發表於+15-10-6+01:11+咁點可以

原帖由 Activehealth 於 15-10-06 發表
阿仔因為biomedical 排毒所以戒口,排完毒逐漸食番晒無問題。
無特別驗過食物敏感。
...
多謝你,你又再次給我希望。

Activehealth    發表於 15-10-6 21:32

引用:介唔到,好難搞,無gluten,難買兼貴,更慘

原帖由 Y123 於 15-08-18 發表
介唔到,好難搞,無gluten,難買兼貴,更慘是唔肯食,雪糕可樂,都係最愛,只可以減量

...
雪糕買diary free 咪得囉

引用:Quote:原帖由+奀珠+於+15-10-07+發表雪糕買

原帖由 Y123 於 15-10-07 發表
那裡有,是什麼來的,我未聽過
City super, little giant 都有得買。汽水就真係幫你唔到。

引用:Quote:原帖由+Y123+於+15-10-07+發表那裡有

原帖由 奀珠 於 15-10-08 發表
City super, little giant 都有得買。汽水就真係幫你唔到。
正確啲講,呢隻雪糕係gluten free, egg free, dairy free and soy free。

引用:我本身因食物敏感關係,都係食GFCF+diet.早

原帖由 Activehealth 於 15-10-07 發表
我本身因食物敏感關係,都係食GFCF diet.

早餐食飯、米粉、GF cereal 加 hemp milk 或 coconut milk. GF  ...
但係中環啲cafe 就算係GFCF,但都有蛋喎,又係唔食得。
如果澳洲有呢啲餐廳,去旅行可以去喎。老實說,我就無諗帶飯煲去喇。事實上,我仔未去過旅行,自從要介口,都無諗過帶佢去。

引用:想問下,仔唔鐘意米奶豆奶,係咪冇其他選擇

原帖由 Taimei 於 15-11-26 發表
想問下,仔唔鐘意米奶豆奶,係咪冇其他選擇了?
還有hazelnut 、soy base嘅奶。

引用:我囝本身有G6PD,我依家主要系介牛奶,雞蛋

原帖由 faichai2001 於 15-11-16 發表
我囝本身有G6PD,我依家主要系介牛奶,雞蛋喳,以及高致敏原的食物盡量避免。(小朋友做左食物測試)
但麵包 ...
唔好介意我咁講,仲食緊餅乾同麵包咪即係無介口,不如試吓唔同牌子嘅餅同麵包佢試吓,睇吓邊仔佢鐘意食仲好喇。我仔唔食果啲,我試過真係幾難食,而佢like嗰啲,味道又真係唔錯,我覺得味道同?「正常餅」分別不大。

引用:有冇這方面醫生是中國人? +

原帖由 Jjchow2015 於 15-10-13 發表
有冇這方面醫生是中國人?
有,不過拉吓一個,拉吓又一個,我驚啲醫生唔肯做。btw, Dr Trodd好似有翻譯㗎。

引用:Quote:原帖由+奀珠+於+15-11-27+發表唔好介

原帖由 faichai2001 於 15-11-27 發表
因為試過買無麩質/無奶/無蛋的麵包及餅乾,小朋友唔肯食) 如果要全部介清真系好困難,小朋友亦好慘。 其實 ...
同意個個小朋友反應不一,不過biomed個scope好闊,介口只係其中一樣,acetyl-carnitine亦只係N樣supplement嘅其中一種,只係俾顧xx神化咗。

我覺得介口唔清,不如唔用呢個方法。如果你清楚GFCF嘅原理,應該明白點解我咁講。我同意有難度,不過我仔介口都差不多1年。加油!

‹ 上一主題|下一主題