用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 收到考琴成績啦!
樓主: dm1111
go

收到考琴成績啦! [複製鏈接]

今日細囡都收到樂理成績, 出乎意料地 8字頭. 之前一直好擔心會唔合格, 因為成個暑假都係不專心,全副心機放落跳舞表演及敲擊,  臨考試前一個星期先緊張, 琴行做左兩次模擬考試成績都係唔見得人, 真係想不到, 阿囡開心之餘係反省,如果可以認真小小, 努力小小, 成績會更好.我同佢講呢個世界無如果的.
等緊十一月一日的敲擊樂成績, 希望是好消息.

回復 1# chrwan 的帖子

等琴老師安排, 我估通常報十月份考試. 不過我囡有點心急, 佢話咁就唔可以在小學畢業前考八級,因佢有幾個同學仔都將考7, 8級. 其實我就覺無所謂, 學琴又不是為了升中.
今日返琴行攞樂理成績, 100% 合格, 9字頭都有幾個, oh, my god, 是不是五級樂理好易pass ?

洛婷,
亞囡好叻, aural 部份唔合格都"叮", 其他部份肯定好高分.下次可考慮請翻譯?

Chrwan,
我地琴行20幾個考生, 全部都pass, 我囡p5已經算大架了. 大d 可能容易d.

係呀, 我囡p5除左鋼琴, 還學敲擊樂 (學校敲擊樂團及管樂團, 有跟老師學), 另外還跳芭蕾舞, 芭蕾舞年年考試. 仲要兼顧數學比賽(讀緊奧校). 所以比較忙, 好彩她將呢d全部當作她的玩樂. 因為樂團及芭蕾舞都係小組一齊玩, 開心d, 同埋可以認識唔同年級及校外的朋友仔.我覺得從小學鋼琴係有幫助, 節奏感強及學其他樂器睇譜都快好多.至於考級, 按步就班就可以了. 她還說要學中樂 (古箏)呢, 不過呢個真係要等琴過左八級先算, 果陣讀中學, 她可能忘了這回事.
原帖由 chrwan 於 11-11-28 23:56 發表
angelmumy,  

不是全部都高分,
有人會唔合格要補考。
你囡囡是P5?學鋼琴?我都希望仔仔小學可完成g8,但太遙遠了,明天4月才考g5,樂理是用來考小提琴,未知老師是否明年考,希望不要太辛苦。本來鋼琴和小提琴是一起開始學,但無 ...

回復 cky 的帖子

我大囡十一月九號考八級PIANO, 星期一已有成績, 欣喜若狂 PASS 左. 但過左幾日我的心情有D DOWN, 因為阿囡還沒有什麼決定, 繼續學 OR 停一停. 我又唔想逼佢, 放完假就考試, 佢話等考完試先算 ? 我都知每個小朋友性格都唔同, 哎, 佢"姿姿由由" , "唔嗲唔吊" 真係唔知想點, 各位媽媽, 你地會安排 ?
‹ 上一主題|下一主題