用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果培英放第2志願
go

如果培英放第2志願 [複製鏈接]

回覆 快樂 的帖子

其實你遲D會收到學校派的2張自行表格, 表格上已經清楚寫明邊張係第1&第2志願, 假設你第一係沙蘇, 第2係培英, 你自己填完交去中學, 面試後如果被取錄, 中學係會將你的名單交比教育署, 而大抽獎的時候, 你的名字會被抽起, 唔需要參加攬珠, 如果2間學校都取錄你, 將會跟據你自行表格的第一志願比你

回覆 快樂 的帖子

當然唔會, 如果你係B1生, B1組別的學生抽完, 先輪到B2的學生抽, 即係話如果你將一間B2學校放第30志願(假設B2學校係陳震夏), 而B2學生將陳震夏放第一志願, 都係你入先, 明嗎? 所以B1生係唔駛咁早放B2學校落去抽

快樂 發表於 13-12-12 16:27
如果第5志願先填b2學校,唔知會唔會太後
當然唔會, 如果你係B1生, B1組別的學生抽完, 先輪到B2的學生抽, 即係話如果你將一間B2學校放第30志願(假設B2學校係陳震夏), 而B2學生將陳震夏放第一志願, 都係你入先, 明嗎? 所以B1生係唔駛咁早放B2學校落去抽

回覆 快樂 的帖子

我知道有學校通常會叫人唔好咁進取, 第3志願已經叫b1生填b2學校, 為求保住頭3志願的高百分比率

快樂 發表於 13-12-13 16:10
但點解成日聽話b1生去左b2校既?

其中b1生可能太早填b2學校
‹ 上一主題|下一主題