用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我可以點做
go

我可以點做   [複製鏈接]

我好欣賞我小朋友會自己執書包,有責任感。(小一)

但有個問題出現,話說我有時遲返屋企,會幫佢拎番啲野出黎睇下或者移過佢書包,佢有時會發現,就即刻好大反應。

不停同我講話已經通知我唔好攪佢書包...

我都唔係睇佢書包放左咩,只係打開個功課袋(emoji)佢都可以半夜去廁所發現
   3    0    0    0

1998Ruby1998 發表於 19-4-10 17:00
都唔係唔正常,你又會唔會畀小朋友隨意檢閱你個袋同電話?

你要佢畀得心甘情願。咁大反應大概有三個原因: ...

我見你留言,你講得啱,其實佢係好責任感重,我都唔隨便睇佢書包,尋日睇都係想搵通告,點知佢放左食飯枱俾我,但我睇唔到,我知佢對擺位都有佢自己一套,佢見到書包位移左,先話我做咩睇。我小一開始都唔幫手執書包,佢有欠帶過。佢帶咩返去我都唔過問,我亦無睇佢書包,所以多謝你(emoji)

呵呵,都係一句!觀點與角度唔同,只是討論下,出發點都係正視問題(emoji)

ar_mak 發表於 19-4-10 22:44
拿,樓主寫D野就攤哂出黎既,你同我都係睇緊同一樣野. 你而家就自己作份口供去砌樓主生豬肉,總之就一定要入佢 ...

多謝你知道我係人頭豬,好多時都係我小朋友提番我未做咩(emoji)(emoji)(emoji)

biffkwok 發表於 19-4-11 01:57
樓主個仔小一就咁自律,咁有責任心,真係好叻仔,比着我求之不得!其實如果你查過幾次,都冇發現有咩甩漏, ...

哈哈,所以我一早決定佢自己做。佢書包放左好多零食,但永遠都係擺,佢話要返去請同學食,因為佢同學都成日請佢食野。

dickpoo 發表於 19-4-11 08:57
我睇完,反而令我覺得,你小朋友對擺位既執著,佢唔鐘意人地攪佢啲野唔係怕無私隱,係佢覺得你郁過佢啲野, ...

你講的我都在思考中,你唔識我小朋友,但你講中九成,佢真係對功課放的位置都有講究,佢覺得我掂過位置已經唔同左,所以你意見好好。

dickpoo 發表於 19-4-11 09:03
補充番,我意思指無問題,唔關私隱事。

我意指,就算郁過佢啲玩具,個玩具都仍然係度,無爛到。

常見的強迫行為包括:
即使知道已經清潔,仍然反覆地洗手或物件
重覆地檢查門窗、爐具、電器、錢包或電話等
即使已經知道答案,仍然不斷向他人發問或尋找資訊,反覆地獲取肯定
以特定的方式擺放或排列物品
心中反覆地祈禱、數數字或誦念句子

上網搵的,你估中左幾樣?(emoji)

dickpoo 發表於 19-4-11 09:53
知道既話,睇下點樣幫小朋友,初期唔好迫佢,搵下啱佢既方法,令佢知道整齊係啱,但唔可以太over。其實咁 ...

我地初初都諗佢點解咁有性格,佢做所有野都有佢自己一套,難聽係固執。我地都有同佢解釋,溝通。佢同同學相處都好好。諗諗下,之前都有發現佢有呢個問題,而家好多事再整合番更加覺得佢可能真係有強迫症...

YolandaTam 發表於 19-4-11 11:48
樓主你有冇試過同令郎約定擺個文件盤喺某固定地方(例如你房,佢書枱),你只去嗰度睇佢有無通告俾你簽呀? ...

好提議,試下先,呢個運作可以試下

evajyn 發表於 19-4-12 12:57
我細個都係咁,我個櫃桶永遠都係最整齊架,對擺位有一定要求,人哋一郁過我嘅我就會發現到,然後會狂發脾 ...

我睇到你的形容,我諗到佢第時係點樣同佢小朋友相處。識放手都係一個學問(emoji)

佢接受唔到原來的擺位亂左,見到鞋放得唔齊就會幫手執,衣櫃門未關好,又會過去檢查一下。佢有佢一套,總之唔影響人之下,我都唔會理佢。

Vanadium 發表於 19-4-14 00:09
有人討論到擺位問題,會否強迫症等,我想言之尚早。

事實樓主搞完佢既野,的確可能會令佢第二日搵唔返,因 ...

係啊,我問左佢啦,佢意思係唔想我攪亂佢已執好的功課。

‹ 上一主題|下一主題