用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC vs DBS
樓主: megawong
go

SPCC vs DBS   [複製鏈接]

megawong 發表於 19-12-25 08:22
小兒好好彩有兩校嘅offer。家住九龍,有細佬跟尾,大家認為點揀?

樓主分享下小朋友性格及自己睇法,否則好可能有大食大.... SPCC

megawong 發表於 19-12-25 11:15
小朋友動靜皆宜,無乜特別。我自己就覺得兩間學校同級數,DB近啲方便啲,但正正就係好似你咁講(同埋樓下 ...

我會較相信兩者皆有, 學校 intake 自己鐘意嘅,亦同時係佢地有信心栽培嘅!

如小朋友動靜皆宜,就要家長問自己想仔仔性格去邊一邊發展...... 家長一定有 preference!

DBS 嘅 brotherhood,氣勢(或負面叫氣焰),人所共知,佢哋專長將小朋友長處放得更大,但短處方面就閣下自理!傳統男校亦較自由,唔好太寄望佢哋會好規矩.....白啲講,醒但串!

SPCC 一句乖、文靜!放落女仔一定係好,但男仔就....... 可能 SPCC 前身係女校吧 (St Paul’s Girl College)..... 感覺樣樣都好,但栽培男仔就好像欠了一DD..... 男子氣概.....

成績就一定 SPCC, 因為乖,文靜,傳統,學業先行,雖然現世代聽落有D old school,但返學就要讀好書,所以都有好多家長 buy!

如入 DBS,話畀人聽齋讀書,D人都會覺得晒咗,因為咁多嘢玩!至於成績就自己努力啦......

作為一個男性,我會 prefer DBS....
但一定會畀人話,有 SPCC 都唔讀,傻的嗎!

祝樓主一家早日解決呢個 SUPER happy problem!

Merry Christmas!

978212    發表於 19-12-26 12:51

Soundervolt 發表於 19-12-25 22:17
阿媽一定鐘意SPCC,仔或丈夫會鐘意DBS。

呢句好正!
不過如個仔文靜,又聽媽咪話,有機會跟媽媽選擇!

Soundervolt 發表於 19-12-26 23:47

星展嗰位飲食專欄前校長都提議過IB收女生(尤其豬記) ...

睇星展D YouTube 片,大家會發現佢哋絕少提呢位出位校長,反而勁 like 現任鄭校長!

上年去佢哋 Garden Fete,仲發覺有意無意間D人係 hall 度放D貨遮住佢副相添

megawong 發表於 19-12-26 19:15
https://medium.com/@lionelsun2/名校的dse成績-bdc4e47d3242

睇呢個分析,成績又好似幾有距離...

去得同一個 level 嘅傳統名校,要睇嗰間學校培養D細路嘅特質多於 DSE result!

雲翩翩 發表於 20-3-1 21:26
但這只是我單方面覺得,而爸爸反而覺得DB比較適合我們家庭,因為地點方便太多,而且他覺得既然收了,即學 ...

呢兩間,如問人意見,坦白講,大部分人一定揀 DBS,因個名太響!ECA 贏曬 + 無敵校園!

但如考慮學業成績,我則會投 SPB 一票!加上近年中學部凌厲走勢及校園改建計劃等..... 綜合能力,其實已達全港男校(有齊中小學計)三強!

我個人認為反而要仔細比較兩間係小朋友培育上嘅分別,其實幾唔同好⋯⋯

兩夫婦真係要認真諗諗!

不過老實,有 DBS,堅好難放棄!

雲翩翩 發表於 20-3-1 23:48
謝謝你嘅回覆,你講中咗個重點,確實係好唔捨得放DB... 請問成績全港最強三大男校係指SPB和邊兩間呢?
...

純個人觀察分享,每位網友不同:

男校(有齊中小學計)
1. La Salle
1. DBS
3. SPB
4. St Jo
5. Ying Wa

以上係計綜合能力,不是只計公開試!因我覺得去到呢級數,要睇「全人培育」.....

再載頭盔,以上排位,純個人分享!

nkd 發表於 20-3-2 16:36
可以分享一下你認為計綜合能力, LSC > DBS 和 SPB > SJC 的原因嗎?

我自己個人嘅心中綜合能力,成績、音樂、體育、學校發展 及 學生歸屬感。

要補充,係我心中:
LSC = DBS
SPB > SJC

雲翩翩 發表於 20-7-14 10:11
請問LS 升書院有沒有80%?校風嚴嗎?

年年唔同,基本上有。
傳統男校,自由奔放 。

‹ 上一主題|下一主題