用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 嘉諾撒聖方濟各書院家長交流區
go

嘉諾撒聖方濟各書院家長交流區 [複製鏈接]

上到中學部, 除左大部分係自己小學上來,有無新同學仔?

大家認識下
   16    0    0    0

回覆:ac602 的帖子

終於有人來, 你係今年Sl生嗎? 聽日上網有分班結果嗎?

升中預備班的分班名單,網上已有公佈

回覆:chanyipyip 的帖子

主要睇級排名

有無 S1 家長來傾下?

如果有師姐家長都歡迎

回覆:嘉諾撒聖方濟各書院家長交流區

我應該記得,話咁快又到另一階段。你買齊書未? 今個星期尾返預備班, 我女同你女同唔同班? 下個星期要買校服, 仲要叫 daddy教打呔

回覆:WongCW 的帖子

我買齊書, 新舊都有, 我女H班, 明天一大早上堂, 今晚早早就訓了, 好期待在中学部展開新一頁

回覆:cherrynequ 的帖子

係呢, 係咪9月2 号學先知分邊班? 你有無apply 普通話班?

回復 cherrynequ 的帖子

今日返了第一日,見返D 同學仔,好開心
睇佢 D booklet, 中文同數學似是學校老師製作,英文係外面老師
阿女話英文堂係 native, 個阿 sir 好 nice, 同佢地玩遊戲  

回復 WongCW 的帖子

其實話咁快就正式返學,我好緊張亦都好期待
阿女有其他野學緊,D 時間表要等返左學先可以定下來

我見阿女預備班中文D課程都好緊湊下,但見佢在家好認真拿成語、辭典出來做,我都好安慰,人人都話返預備班作用不大,但在我睇來,又似是幾好,等阿女有哂心理準備,上到中學真係好靠自己努力,特別係中文科。
仲有數學班,有成兩大本教材,我睇到都暈,係咪真係教得哂?
至 happy 係英文,無功課,只係玩

回覆:TinHay 的帖子

預備班只是暑假時學校安排的。
至於補習,我女冇補習。今次第一次考試成績都唔錯, 不過都要等派埋成績表先知

tsechris 發表於 15-7-8 07:57
知唔知暑假中一预備班唔上可以吗?
以我所知,有同學會選擇唔上
我覺得係比佢地適應下中學的生涯,同認識下D同學 (需然大部份都係小學上來,基本上都識哂)

我女當年有返,中文有本 notes, 開學後有老師都要用返,不過無返的同學,咪到時先搵下影印返

sml 發表於 14-12-12 00:10
請教一下,多功課嗎?多課外活動嗎?你們新校舍未完全建好,那會否很不方便呢?

...
課外活動好多,要玩的話,真係有排玩,但亦都好花時間,要自己安排好D時間都OK,功課唔多,QUIZ 就好多,要經常溫書,新校舍好似仲差一部分先完成,對佢地來講,好似話去某D 地方會行遠左,但都在哂一堆,完成後,校舍會好大,不過到時我女都快讀完

@barbie@ 發表於 15-7-8 07:23
好似無乜人討論呢間學校
係呀,D女都上到中學,好多事情自己攪掂,所以好少家長上來掛,我都無上來好耐

引用:請問係合和中心是否有個出口去貴校?合和中

原帖由 bb20040225 於 15-11-03 發表
請問係合和中心是否有個出口去貴校?合和中心幾樓出?另外想問問外來生佔幾多人?

...
17/F
我女那屆外來生大約只有半班,total 4 班

引用:另外想問升級及留級有沒有機制?

原帖由 mirrorfun 於 15-07-18 發表
另外想問升級及留級有沒有機制?
Bottom 10% 好有機會留,但有quota, 好似得幾個位

引用:聽聞成績頭幾名都不會選擇sfcc,究竟是真是

原帖由 mirrorfun 於 15-07-18 發表
聽聞成績頭幾名都不會選擇sfcc,究竟是真是假?
好多學校都有這些情況,人望高處,好正常

‹ 上一主題|下一主題