用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cat am vs 民生 am
go

St cat am vs 民生 am   [複製鏈接]

年年每班都有三數個收唔返又冇直資收
有吔咁奇!
邊包生仔?
330個學生,第一round 已有240個民幼學生有民小學位。遲啲有學生考入更勁的直資或者入津校,會reject offer, 學校會再收多啲民幼學生, 所以直升率在全香港只低過培正少少,還想點?

基本民幼升民小一啲都唔難,正正常常有跟進課程有溫書,評估正常通常收返。 每次評估都好多3、4, 老師打電話又話有壓力,咁即係點?

common_cat 發表於 17-12-14 11:13
最慘係,自出1個狀元後,個人感覺到MS管理層心會越來越雄, 再收少D民幼上民小。 ...
今年是前所未有的一次过比240個位比民幼,管理層相當照顧民幼!

dw241404 發表於 17-12-15 07:41
係有兩個狀元,學校後來有派張單張講民中dse 成績。有一個應該係appeal後升左grade ...

那個可能是榜眼,有一科5**是M2

dw241404 發表於 17-12-15 10:44
回覆 73662710 的帖子

乜仲要分架,唔係七科5**就係狀元 架
YesThis is the definition adopted by the media
But actually equally good if not better than as 5** in M2 is definitely worth more than 5** in liberal studies.

lotteyi 發表於 17-12-14 13:52
有細佬妺跟尾真係諗諗先,聽聞今年只有一兩個細佬妹有offer,其他全部waiting,細B就reject.
...

唔該介紹一間有弟弟妹妹的唔使諗諗,並且一定收!
只有一兩個細佬妹有offer? 點解你可以咁清楚?? 連校長都可能唔知。

民生的做法是睇面試收,細佬妹in 得唔好也有waiting, 而且call waiting, sibling 機會比較大。我樓上那個男仔, K2 時老師話麻麻,小學老師觀課後,老師打電話叫家長兩手準備,父母報了很多學校,點知九月通知可直上小一,爸媽決定唔去second in.
他的弟弟今年也是call waiting 上民幼, 今年k1.

已經仁至義盡。

seefiona 發表於 17-12-17 22:01
唔好意思,想問下係唔係今年少左一班小學,所以全收民幼生?
往屆K3 每班38人今屆k3 每班33人
每級少了50人
可能因為這樣而收少一班

亦有人說因為重建唔夠課室…………

MegaKnight 發表於 17-12-18 10:01

其實都唔可講不幸嘅,白紙黑字寫到明收85%,有D人催眠 ...

家長肯跟吓,要直升真係唔難。另其實民生也有算幾多人走去更勁的私值和津小。

現在的民幼和以前有學卷時好唔同,以前偏淺,學生多數一條心上民小。
而家課程全面咗,但亦都多咗一班踦牛搵馬的家長。學校也預咗。

人望高處!

Befong123 發表於 17-12-18 10:40
請問係收民幼生85%, 定係民小85%位給民幼生?      另個人覺BK甘多MS負面, 是因為管理層注重是否全體老師( ...
網上發言不需負責。發言者用心各有不同。
每屆330個家庭,不盡人意或不滿意一定有。

民生管理層沒有問題。
85% 是指小学学位的85%, 不過今屈第一round 已將100%的小學學位比民幼。

Befong123 發表於 17-12-18 10:58
討論區一定有讚有彈,你話我乜乜乜,我又無乜所謂。但你唔鍾意就話人不需負責,不如唔好用"討論區"。你話我 ...

而家家長參與度和知情權都同以前好唔同,學校辦學也和以前好唔同。我母校以前有有20%老師上堂唔教書,我覺得我唔可以用以前的眼光看現在的它。

你是舊生也問問題,這也是因為現正和以前有一定的變化。
我們現在只是幼稚園的家長,覺得非常受到尊重。
不過我們也不是一條心上民小。
‹ 上一主題|下一主題