用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友讀緊精英班,但個Group無家長肯分享下成績,唔明 ...
樓主: ak46
go

小朋友讀緊精英班,但個Group無家長肯分享下成績,唔明點   [複製鏈接]

唔分享成績、分數係正常,想知就群吓同樣想知分數的同道家長,實有人大把料。

如果個group列晒分數,好易引發家長、同學之間比較,無乜好結果。

我久唔久去接放學,會見到一些好鍾意八吓小朋友測驗考試幾多分的家長。好麻煩,好似時時要公佈業績咁。

回覆 little_yolky 的帖子

我女果班一樣係唔比小朋友講分數,但最衰係老師無講張卷最高幾多分。講埋,就會好d,减少家長好奇心。

little_yolky  我哋都無講。  發表於 17-1-10 13:29

同意,我唔八卦人地,但都想知份卷算深定淺。

回覆 200904 的帖子

係呀,知道呢d已經夠。
家長之間如果成日係度講分數,邊個高、邊個低,一定會搞出好多是非。遇上心胸狹窄的家長,每科成績、體育、音樂樣樣有得比,有得比,有得講,人生好多煩惱就係咁樣黎。

張卷有100分,其實即係目標係100分,佢亞媽有咁既要求唔係唔得。但佢有無理解小朋友做唔到的原因。唔識?唔小心?一味施壓,小朋友好唔開心,咁又有乜意思!
我女隔離班有個女仔,成績好好的,最近學校溫習考試的practice paper(唔計分的)做得唔好,聽說比亞媽打到有血痕。個亞媽平時係好錫的,但就用打去教女,so far都好有成效,但咁樣做,真係好懷疑可以打到幾歲!

Bobo1210  怪獸  發表於 17-1-11 12:54
little_yolky    發表於 17-1-11 11:48

回覆 1998Ruby1998 的帖子

老師咁既做法,好有問題。好唔好,講就講,當自己慈禧太后?邊識睇佢面色!

MrBeast  只能記望來年唔范太嵗  發表於 17-1-11 09:58

回覆 MrBeast 的帖子

片中個細路,係咪情緒有問題的?否則好難相信有家長會容忍佢咁樣!

MrBeast  可能是,我估個阿媽都好shock  發表於 17-1-11 10:35

你可能係溫柔,但我一定係癲婆
不過我唔會好似老細咁,叫個女攞100分,唔得打佢。

little_yolky    發表於 17-1-11 12:37

你對大女有乜計劃?比佢考/抽 band 1中學?定係讓她直升輕鬆d?

搞咗亞大先,細妹仲細,大d可能開竅呢!

little_yolky  其實佢都唔細了,出年小三,學校會突然爆發性深咗的。  發表於 17-1-13 11:09

如果你覺得亞大能力和心理可以應付band 1A 學校,你無理由唔出手wor。
應出手時,係要出手的。

回覆 vpo0615 的帖子

嘩,乜真係有人係group甘問!有無人答佢呢?

little_yolky  我哋group會當堂靜晒。  發表於 17-1-13 17:06

亞爸睇功課唔掂的多,中外皆然,我女打波group中有個法國女仔,小四,有次聽佢同教練講,佢亞爸教佢做project,做得好差,但同佢亞媽做,次次攞A。

little_yolky    發表於 17-1-13 17:06

回覆 MASAYA 的帖子

亞媽通常細心d,亦睇得個分重d,難怪ga
‹ 上一主題|下一主題