用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記有咩好?
樓主: nasu
go

維記有咩好? [複製鏈接]

回覆 Vlone778 的帖子

點會係第一位呀,好多仲嚴重
小朋友的同學中,有家境比較富有,亦有普通家庭,但互相比併的情況很少,亦吾覺得學校白鴿眼。

講到中文香,吾知係幾耐之前的歷史。如果你跟足學校的要求,去看書、寫字和做每日一篇,中文係好ok的,點會跟吾到呢。

But again,有家長吾鍾意維記,就無謂拗。係度都係分享吓意見,我係家長,吾係校長,其他人點睇學校,其實我吾care的。

我小朋友都係維記K3,吾係想曬命,但重視學術的小學,我小朋友全部都有2nd in或offer,真心吾覺d學校吾鍾意維記學生。

其實同學中真係乖的偏多,我小朋友屬於吾算乖型,我有時都好感慨。如果連維記這類Happy school的學校都鍾意收乖巧的小朋友,咁比較有自己個性但都叻的小朋友點算!?

有多d今年K3的家長講吓updated的情況是好事,比多d資訊讀緊或者有興趣入讀的家長。

值得一讚係佢的 "I can spell" 尊重番小朋友的水平去串字,我小朋友最近串countries, celebrate,different等,幾有心思!

回覆 angelaywtang 的帖子

要求每年幾百個學生,個個都好多一線直資、私小offers,點可能?
邊有幼稚園 deliver到!?

我有親戚哈佛理科畢業,在美國做research都生活得幾清苦吓,吾通佢亞媽唱衰哈記,話無令佢個大富大貴!?

回覆 tinyan1977 的帖子

而家功課有作句,每日一篇包括了閱讀理解和筆順,我小朋友系學校拿一本吾算浅的中文書回家,8成字自己識讀,又會自己拿點讀筆看書,我覺得好難得。
不過看龍虎榜,都有同學系一篇都無做,甘如果家長系完全吾配合,真系吾適合維記的模式。

好似「童心集」(類似週記),每星期同小朋友傾吓佢想寫什麼,有時影吓相,有時畫吓畫,又和佢一起造句寫字。老師又會寫小comment回應,小朋友好喜歡的。

做這種功課,係絕對吾hea的。比幾篇字叫小朋友抄寫,絕對輕鬆好多。

但話說回頭,又真係有家長忙爆吾得閒理小朋友,所有事由賓賓主理的。

對係香港受教育的家長,最難應該係有關phonics的功課,sound buttons, 幾個字,問你which word has the most sounds,  又或者叫你寫出有2 sounds或3 sounds的字。

回覆 irene_the_pooh 的帖子

其他如寫book report,學校有suggested activities和 book report的模式,問吓小朋友what was the story about? The character I loved....Why I loved the character......
仲有係輪流帶class pet(毛公仔)回家過週末,之寫journal,之後在班上present。兩頁紙,豐儉由人,寫多寫少無所謂。

回覆 Vlone778 的帖子

可能我自閉,讀咗咁耐,只係同幾個家長比較好傾,因為寒暄使吾使搭校車,會知道幾個小朋友住邊區。但講到職業,就真係一個都吾知,我都吾太care。

不過d家長都係斯文人居多。

-19 03:14
呢個post係講維記有乜好絕對不可以講有唔好!

其實唔明點解呢度d家長唔肯接受學校有改進的地方, ...
系EK,比起其他名幼家長,維記家長算好克制平和。
我都好少為學校同人争論,噪來無謂。叻吾叻、醒吾醒,父母心中有數,吾系人地講也就系也。

mingling1980  Agree :D 見個個數小朋友返學都好開心  發表於 13-12-19 11:32

哈哈,我以前仲做嘢果陣,係同事和朋友中,local幼稚園真係維記係第一選擇(of course有人事果d會諗寶山),所以真係幾威。

後來做咗ftm,上來Ek睇吓,真係打個突。不過我其實吾mind批評意見,講學校的不足,如果係真,我都有得著,可以趁早補救。其實多元社會,人人的想法就吾應該一樣。好似我吾buy Kv果套,亦無報,但我好尊重人地用心辦學,亦確信用家吾會跣自己仔女,愛校有因。
‹ 上一主題|下一主題