用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開課一週了,覺得選對小學嗎?
go

開課一週了,覺得選對小學嗎?   [複製鏈接]

我小朋友之前幼稚園K3全部要返下午,佢慣咗晏起。我地在開學前兩星期,已經模擬上學時間表起床和睡覺,亞女ok的。

點知到真係返學,慘lor,朝朝爆喊,話無精神。嚇到我馬上將weekday興趣班停晒,現在8時半入房,總算企穩腳步。

考小一和讀小一,係好吾同,我時刻都提醒自己要調整心態。去到新環境,天外有天,人外有人,比小朋友感受吓,好好適應,吾會想佢點點點。

有時聽到d朋友家長講吾鍾意間小學,但聽落其實學校無或者未有特別吾好,只係佢地開學前就吾鍾意學校,覺得吾夠好...

不過無論如何,學都開咗,即使想走亦吾係即刻走到,不如同小朋友開開心心去讀,可能吾係咁差。

回覆 Argyle 的帖子

哈哈,有家長覺得咁先吾hea

回覆 我係女仔 的帖子

我小朋友第一個星期返學,起身都喊,話無精神,有一、兩日放學有興趣班,更是焦頭爛額。
跟住個禮拜,馬上變陣,同小朋友商量好,將佢鍾意的興趣班搬到週六日,就吾到的,唯有暫時取消。現在晚晚8:35入房,9時前訓著,起身無問題,上到校車仲識甜笑和我們揮手道別。

回覆 Argyle 的帖子

而家小學生返學咁既hours,如果讀間谷既學校,功課量大,又多默書測考,仲要學埋體藝,分分鐘鐘補埋英普數,真係分分鐘一日搵吾到一個鐘玩,係好容易抑鬱的...

回覆 ericby 的帖子

你放棄左邊間,其實最衰地鐵,通左車自己帶返學,會方便好多。

回覆 我係女仔 的帖子

嘩,返到屋企6點,真係無也時間用。
我地變陣後,女起身無喊,算係企穩陣腳。而家飯前有3個半鐘時間,佢有1個鐘休息和吃水果、一個鐘自由玩耍時間,和一個鐘做功課、看書,半個鐘洗澡,我好滿意了。

MrBeast  好的開始是成功的一半  發表於 14-9-12 20:06

回覆 Carsonshum 的帖子

包埋吹頭,預鬆d好,最怕趕頭趕命
有朋友話我太衝動,咁快搬晒d興趣班去weekend,佢話個時間表應該行21日,咁個身體和muscle會適應。不過一家吾知一家事,我日日見到個女喊晒起身,我真系頂吾順呀!

回覆 我係女仔 的帖子

無辦法,睇餸食飯。
不過小朋友一日咁長時間在路上,係辛苦。

回覆 Carsonshum 的帖子

學琴2個半鐘?有d長。再睇小朋友興趣,如果佢興趣一般,有d活動cut左都吾可惜。

回覆 我係女仔 的帖子

明解,搵間真係適合小朋友、支援到她成長的學校係好緊要。

好多幼稚園都要做讀書報告了,內容長短豐儉由人。

回覆 bubuG 的帖子

多少啦,幼稚園叫「親子閱讀」,家長邊有得走。
主要培養吓閱讀興趣,認吓字,其他無所謂
‹ 上一主題|下一主題