用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 喺英國讀書嘅前景
樓主: DevilPig
go

[英國] 喺英國讀書嘅前景   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-10-15 10:37
如果名大學工程畢業,喺英國做工作會更適合。我做電子既,退休前(幾年前)去英國見客,好多客都同我講揾唔 ...
睇下係邊科工程師,電子/機械果d香港人工偏低,可能去英國相差唔遠,機會較多,基建相關香港人工較高,近年多工做,去到英國稅後得番三四成人工,雖然HS2起緊,但一比較就好難叫人去

wloi 發表於 21-10-15 11:44
讀邊間大學同讀咩科,在英國代遇完全唔同。牛劍畢業生,在香港係罕見,在英國,每間公司學校總有幾個牛劍畢 ...
我宜家做果間係大型公司,一個前下屬同兩個summer intern分別係兩劍一imperial, 同事係UC berkeley, 其實都唔係咁罕有,但我就local大學……

王家爸爸 發表於 21-10-16 18:43
香港人工高既工程師係我嗰代,或者更早,現在基本上好難入行,入到行人工都唔高。 ...
電子,機械,工業工程係香港已經式微,但基建相關例如土木,土力工程沙士後旺到宜家,開始走下坡時,政府又推個廿年大計出來,好多相關基建數以百億計一年應該養到好多年人,今年畢業生人工平均都過兩萬,4年後考到牌入政府就6萬7,唔昇頂薪就10萬,你數下政府有運輸,路政,渠務,水務,土木工程拓展,建築,土力工程,房屋署(其他電機,機械就得機電工程署,請少好多人),重有外面有大量consultant註地盤工程師都係同工務員同pay scale(未計工程師grade另外有房屋津貼,合約制有約滿酬金),就數差d做承建商人工大約4年後都3萬幾(未考到牌計),人工應該未必有頂級醫生咁多,但泊得住唔少所謂神科,所以呢行唔少讀英國名牌外國大學回流,因為英國做工程師,華人一定唔會昇得高,人工稅後又低得多

王家爸爸 發表於 21-10-16 20:21
跨國公司既10萬同政府工既10萬好唔同,國際人材既人工係外循環既結果,公務員人工係內循環結果。如果夠叻, ...
土木工程香港重有好多跨國公司,好多上到高位十零廿萬人工未計分紅,至叻果d都近千萬年薪
香港成套基建都行英制,就算澳門起輕軌搵大陸判頭design and build都重要跟澳門specification, 2047前應該無咩可能見到你講個情況, 因為大陸土木工程係無註冊制度,香港政府工程師呢個係基本入職要求,要呢個制度反轉,唔同大陸西醫生入香港咁易
‹ 上一主題|下一主題