用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔寶湖舊墟 vs 優才
樓主: ZoeZita
go

大埔寶湖舊墟 vs 優才   [複製鏈接]

計分制20分入到寶舊, 又幸到有優才 offer. 一間地區一線, 一間龍校唔洗煩升中, 但就要搬屋 ...

因有妹妹跟尾, 多數揀寶舊, 但又好唔捨得龍校!!! 始終優中成績好好, 同大埔 band 1 中學差唔多. 可能更好.

星期五就要 reg 優才, 但仲未决定到......希望聽多點意見. 謝謝!!!

hppa  I would prefer 舊寶. Firstly, you have a younger daughter. Secondly, in my opinion the band 1 second   發表於 16-1-24 22:57
   7    0    0    1

引用:Quote:原帖由+ZoeZita+於+16-01-24+發表計

原帖由 lovebb2 於 16-01-24 發表
可以搬屋?
讀優才就會搬屋

引用:Quote:winnietingting+發表於+16-1-25+10:3

原帖由 hkpapa852 於 16-01-25 發表
寶舊妳又啱? 妳又係舊生?

我一向唔認為小學要俾讀錢讀。入咗一條龍雖可唔駛煩升中,但郤未必能令 ...
好多謝你既意見!!! 我同老公都90%揀寶舊....但總有 d 唔死心囉.

btw, 是否優才並非一線龍校先唔值得困12年?? 大多數名校/神校都係龍校 wor.

hkpapa852 發表於 16-1-25 15:13
回覆 ZoeZita 的帖子

ZoeZita 表面睇, 優才 & 寶舊都適合我地家, 教學法宦似我地自少做開既. 但無讀過就唔 ...
我"自小"既意思係我女既自小, 我家教女既方法. 唔係我自己既自小....

hkpapa852  但優才同寶舊方式應該好唔同吓喎!  發表於 16-1-25 15:27

寶舊校長都 sell 自己唔谷, 超重閱讀, 30%繪本教學. 專登減少功課比時間孩子睇書.

實情 & 成效係點, 我就唔知喇.

回覆:little_yolky 的帖子

唔谷但成效又好好, 以香港既正苦學校來講真係少之又少, 所以我都驚係講一套做一套.

回覆:大埔寶湖舊墟 vs 優才

HCB, thanks a lot!!! 你全面地講中曬. 最大考慮因素就係妹妹&搬屋.

長老住大埔, 唔放心留佢地係大埔. 就算小1-3唔搬, 小4後都要搬. 咁就要長老一齊搬. 老人家口就當然無問題啦, 但搬到tko就無曬班朋友, 好慘!!!

引用:補充:一條龍小學唔谷,中學一樣要谷。 +

原帖由 HCB 於 16-01-25 發表
補充:一條龍小學唔谷,中學一樣要谷。
唔溫書邊有可能成績好呀?!! 但中學既谷同小學既谷唔同既.

引用:+本帖最後由+zanezane+於+16-1-26+19:24+編

原帖由 zanezane 於 16-01-26 發表

寶舊係一間好學校,老師積極進修完會用返落教學度,係大埔 ...
我好同意!!

最慘係感覺上優才唔差過莫記&cpu, 好似拎住莫記/cpu offer, 要放返出來咁, 好肉痛!

引用:zeo媽媽。借你個帖一問。見大家的討論好正

原帖由 cherrydoreme 於 16-01-27 發表
zeo媽媽。借你個帖一問。見大家的討論好正面。借位一問。
我仔冇弟妹跟尾。同樣可以搬。
20分入阮鄭。同時 ...

我都好多謝大家好正面地討論, 比左好多寶貴意見!!!

你1個仔, 易揀好多. 加油!!!

引用:坦白講,+大把人等緊你放優才.如果只論學校,

原帖由 punlik 於 16-01-27 發表
坦白講, 大把人等緊你放優才.
如果只論學校, 我會選優才.
另外如果妹妹考到比大埔寶湖舊墟更好既直資私立學 ...
老實講, 今次報直私, 除左優才, 只報左幾間真正一線學校, 所以收左都唔會煩, 一定讀. 可惜全部唔收.

到妹妹時, 我都只會報九龍區一線學校, 都係收左必讀既. 當然唔會再報優才玩自己啦!

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+16-01-26+發表上哂

原帖由 Joycemom 於 16-01-27 發表
上文有人提過有小朋友由優才小四插入神級津校,當時人我都認識,小朋友轉校後真是發覺課程較優才淺,始終津 ...
直私既課堂程的確比正苦學校吸引!!!
特別係英文, 程度太大分別!!

引用:小小分享!我個仔今年就嚟大學畢業,+佢小學

原帖由 dabbycheung 於 16-01-27 發表
小小分享!

我個仔今年就嚟大學畢業, 佢小學時就讀大埔某小學(非舊墟), 當年佢成績好好, 名次經常響全級頭1 ...
你呢個係我最唔想見旵分享....woo...woo...woo.....

thanks!!!

hppa  more thinking now, right?  發表於 16-1-27 12:41

引用:回覆+ZoeZita+的帖子 希望幫到你!另外,+我

原帖由 dabbycheung 於 16-01-27 發表
回覆 ZoeZita 的帖子

希望幫到你!
你仔中一時, gt 都未有親生仔既 dse result. 點解你當年唔讀莫記而揀優中呢?

thanks!!!

而家 d 細路個個都係超人, 4歲考 starter, 5歲考mover (我女半張 cert 都無), 程度分別真係越來越來. 見住正苦學校小一先學 is/am/are, he/she/it. 真係有擔心同直私既越拉越遠.......

引用:其實家姐入咗優才,妹妹到時考又有無優勢?

原帖由 HCB 於 16-01-27 發表
其實家姐入咗優才,妹妹到時考又有無優勢?
妹妹係10月細b, 我好驚佢考唔到就慘!

但諗諗下, 如家姐讀 gt, 妹妹用20分抽福馬又如何呢?

引用:ZoeZita,+其實到細妹考寶舊都有20分,照近

原帖由 HCB 於 16-01-27 發表
ZoeZita, 其實到細妹考寶舊都有20分,照近幾年15分都入到自行,咁妹妹係咪都應該不太擔心?

...

但一個大埔一個 TKO 係無可能!!

如福馬都仲近 d, 但20分福馬要抽, 有危險......

hppa  choose 舊寶 la  發表於 16-1-29 11:27

多謝各位寶貴意見!!!

我地已經決定放GT. 理性與感情的決擇! 始終都唔想要老人家搬屋. 細既接受新環境好易, 但老人家就難千萬倍, 都係唔好令佢地辛苦喇!!!

hppa    發表於 16-1-29 14:57

引用:Quote:ZoeZita+發表於+16-1-29+14:15+ 多謝

原帖由 Lu324 於 16-09-15 發表
八卦一問
依舊覺得寶舊好?
so far 返左1個月學, 對學校所有野都係滿意既, 直情比想像中好! 真正做到活動教學。上數學堂, 居然會每位小朋友出來講一個自我創作既加減數短故事, 仲玩低能 magic. 小朋友係超快樂下學習

而功課量直情少. 放學後亞女可以午睡, 每日仲有時間陪女睇書睇報紙. 同我幻想超忙既小一生活完全唔同.

引用:雖然我追求名牌,而且係怪獸家長,但我都支

原帖由 千語mami 於 16-09-16 發表
雖然我追求名牌,而且係怪獸家長,但我都支持你揀寶舊。莫記點會唔及優才,莫記自由出名,學校唔需要谷,個 ...
希望真係咁順利啦!

‹ 上一主題|下一主題