用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大陸媽媽說多謝香港政府
樓主: youma
go

大陸媽媽說多謝香港政府   [複製鏈接]

回復 huba 的帖子

唔好講到鄙視咁嚴重,我受唔起!
我話佢笨唔學長毛唧,我冇話我有攞著數申請公屋,就算我申請我都係理所當然,我都係納稅人噃!

mrkokubo 發表於 13-6-3 18:01
係咪用納稅額計分先?我唔介意喎

係噃!話時話,長毛緊係納左好多税la,所以有公屋住,但佢話捐晒俾社民連喎,咁又使唔使納稅ga,如果唔使納稅咁佢就唔夠分啦,唔通佢有特權。

回復 mrkokubo 的帖子

誤會了!還以為你講公屋計分添! 呀!唔好意思乜我挑撥離間你同長毛感情!  咁唔講長毛了!
你呢頭叫我唔好搞事,嗰頭又叫我要求老董D孫讀津校,咁我應該點好啦!

回復 abioole 的帖子

雙非係無所不用其極,所以唔俾出世紙或居留權才可杜絕雙非,到時真係請佢都唔來生呀!

威爾斯親王醫院婦產科部門主管張德康對個案突然急增感奇怪,估計或與政府最近不再高調宣傳「停雙非」的行政措施有關,令個案反彈回升。他認為行政手段並非長遠有效,需以法律解決中港矛盾。
今月較上微增4宗醫管局今月共錄得廿八宗非本地孕婦衝急症室產子個案,較上月微增四宗,當中有廿宗屬沒預約而「衝閘」的內地孕婦,數字較四月錄得的十宗,增多一倍。至於沒預約的非內地孕婦由上月十一宗減至四宗,據悉,部分人是持有外國永久居民身份的華裔孕婦。
張德康指,若廿名「衝閘」的內地孕婦分散到不同醫院,每間醫院僅獲數人,相信不會增加醫護壓力,但整體有一倍增長則有點出奇。
他懷疑原因可能涉及政府近來處理限奶令等其他熱門問題,減少高調宣傳停雙非的行政措施,令致衝閘個案再現。他又說,政府一日未釋法,問題仍會出現:「好似將個波壓落水底就冇人睇到,但稍為鬆手,個波就即時彈返上嚟!」他認為,法律制度可解決中港矛盾問題,亦能令醫療產業更健康發展。

回復 abioole 的帖子

其實大陸都知道如果個個都走去好環境地區生仔,咁就一定失衡,所以每個地區都唔俾戶藉,相信基本法原意都係咁,但被曲解,至令雙非泛濫,現HK乜都講民主,釋法都唔俾,現在中央唔理,等你地領略"民主自由", 真係睇HK人幾時頂唔順!
‹ 上一主題|下一主題