用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城band1b女仔想入培道
go

九龍城band1b女仔想入培道 [複製鏈接]

但學校老師、屋企人、朋友全部反對
但阿女只肯入呢間,點講都要入。其實我都讚成,只係怕出年轉校長5知會點。
書係阿女讀,但咁多人都反對下,我有啲迷惘
屋企人反對原因係女校,老師朋友就想佢博band1A
   1    0    0    0

校舍新、女校、校長吸引、基督教

有呀,去左聖母、真光,阿女都係中意培道,
其他女校又太勁,佢全級考15,應該入5到

sum-yan  真光系 ok !!  發表於 15-1-13 12:52

我地係黃大仙網,但培道比較近屋企。
都知5多妥㗎啦,佢英文好ok的,6年黎都可以保持全A,仲成日話啲卷好易,作文通常全對。係中文差,好勉強呈分先攞到A,之前B、C。
我自己覺得入返band1b英中就最理想,佢啲朋友仔揀女拔德望協和,我仲引導佢叫一齊報啦,佢
答我朋友仔全級3、4名內當然收啦,仲話自己需然band1b,但撈埋全港小學可能會跌左去b2頭。
總之就好古執啦,我又怕我夾硬黎佢到時讀得5開心會怨我,以家啲細路好鬼煩。

佢自己選左德愛做自行第二,第一堅持要培道
總之就一定要女校,天主教都可以,係教會學校就得。
講真同佢糾纏左女校呢個問題好耐,我有啲火
滾,講又5聽,最後我都同意培道啦,點知
班主任5俾,屋企人又5想,搞到以家好鬼煩老
師打俾我話5好選呢間,

熊牛不兩立  英華校網話有可能2016/17搬回新   發表於 15-1-12 10:27
johnnywalker  叫佢試下英華啦,雖然機會微d   發表於 15-1-10 17:31
Yanamami  自一培道收硬你女  發表於 15-1-10 00:51

協恩太勁了

sum-yan    發表於 15-1-13 12:56
Yanamami  直資in左無壞  發表於 15-1-10 00:51

協恩太勁,油真佢5中意件校服
其他我都冇點研究啦,好累,我又忙到死,佢又咁執著

sum-yan  培道旗袍好似白色, 怪怪的   發表於 15-1-13 12:58

哈哈
係呀,知F4培道都係旗袍㗎,佢又冇講嘢啵!可能佢諗住讀到中三5讀啦
深水埗聖母同聖傑靈我都5識啊
上智5係好勁咩?我估計我女最盡只有條件讀
band1b,佢5中意溫書,好懶的

Yanamami  上智好hea,少功課  發表於 15-1-10 00:49

咁啱呀,我女都係話有三個老師同佢講過,都冇用....
我都想算,上黎想揾下jm支持下,諗住聽下培道都好好㗎之類,說服下自己

女校我都知會訓練到小朋友獨立同有主見,
我就係怕呢樣呀,因為佢以家都已經十分之有主見啦!5係就5會冇商量空間啦。。佢仲獨立到識自行安裝家電、更換厠所板
我冇教過㗎,如果讀女校再勁啲,會變成點㗎。。。。。

TwinWong  求知欲強  發表於 15-1-12 11:00
TwinWong    發表於 15-1-12 10:59

揀程度低,又怕拖低左,入大學機會細左。
揀程度高,又怕讀5黎包尾,仲要怕佢太認真讀到儍左。
朋友話我諗咁多做乜,讀到書既咩banding既學生都入到大學㗎啦!
我真係冇氣應佢,邊會知我地做父母既擔心丫。

你個主意好好呀!我又真係冇同佢討論過就業問題啵~
佢由細到大都話大左要做科學家,要創造啲新嘢出黎咁,即係咩科呀?
我讀書少,5識

Yanamami  起碼要phy同chem先吖  發表於 15-1-12 07:39

佢只去補習,其他時間我冇見過溫過書的,叫都5溫,只會睇課外書,所以我覺得需要入一間學習氣氛濃厚啲,逼佢勤力啲,冇咁hea。
如果上到中學都咁溫就死得了。
培道我都鐘意個環境同校風,bandind聽聞都
上升中,只係換校長、女校、中中令我諗完
又諗。
題外話:有冇jm知攞左傑出藝術學生獎有冇大幫助?

好多謝大家咁用心俾咁多意見我參考,謝謝
經過幾晚溝通,佢最後同意自行一俾我幫佢選一間b1A,自二培道,我有問佢點解咁決定,佢咩都5答我,只話自行一揀返b1校就可以同老師交代,我就話1A你機會好微,即好大機會都會去培道啦,咁有咩分別不如選b1b。
然後佢就冇哂心機話咁你決定囉。
我真係決定我決定算了

Yanamami  搏到1a都未必無可能㗎~  發表於 15-1-13 23:47

咁我又知佢面試5會玩嘢既,不過算啦,佢要b1a,應該面試機會都冇
以家平常心,我盡左力,交俾神幫佢選啦。
以家煩惱點交十張A4 ,好難啫,profile都2張,作品相又一張,只可再放八張,之前整個啲要重
頭執過
‹ 上一主題|下一主題