用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我仔算adhd嗎?
go

我仔算adhd嗎? [複製鏈接]

快d去check 下有無自閉先啦!

回復 man811231 的帖子

2歲人坐唔定係正常!得2歲,你迫佢,佢當然發脾氣!就咁講,唔覺係ADHD!只係一般小朋友問題,除非仲有其他嘢,有的話請再講多d!

只係坐唔定,唔足以話係ADHD!
有無破壞行為?尖叫?唔係跑就跳?樣樣嘢都要掂下?行路隻手掃住D嘢黎下?打人?好似上面媽媽講!唔會瞓,但又唔會倦!叫極唔聽?或者呢分鐘聽完,下分鐘再錯過?

man811231 發表於 13-5-22 05:59
我女仍可以晩上睡十小時,下午睡三小時。冇尖叫丶冇打人、於課室內沒有跑,不過離位後,就行去自己睇嘢

咁真係唔似ADHD囉!佢似係好奇心比較大!或適應班D嘢唔吸引佢!其實適應班嗟,就係要適應囉!老師同你應該商量下點幫到佢合作,而唔係只話佢做唔到!如果經過教導,但到3,4歲都做唔到,就要留意下!
有疑問再可以再問!媽媽當然關心仔女發展,了解多D佢哋係好!
你亦可以試下係屋企模擬下上堂情況,如果佢坐定,就比一D獎勵佢,讚下佢!提佢上堂也要如此,回家媽媽會獎佢之類!
好好試下教導!日後還有很多類似的情形可以慢慢加以訓練!

兩歲多,係評估唔到,最少都3歲後返K1,就算去評估,一般唔會確診!多數只會跟進!更唔好講食藥!一般情況,6歲先會食藥!
你真係擔心,去搵私家做個整體評估!但一樣多數唔會去確診ADHD,除非有其他問題!

man811231 發表於 13-5-27 14:54
Thx我會係屋企訓練下佢先

繼續留心小朋友嘅發展!有需要時尋求專業意見.

覺得小朋友比較難教,可以報下3P課程,健康院都有得報!

man811231 發表於 13-6-5 06:11
那人只負責人(老細),不是老師,老細及教過我女的三位老師都是沒有受師訓。

根本就係無心去教!
厭麻煩,咁唔讀好過啦!
如果個個小朋友去到都咁乖,咁洗乜佢哋!!
你小朋友係活躍咗D!但係唔好咁易就話有問題!觀察多少少先啦!上K1再同老師去傾!

heiching205314 發表於 13-6-19 11:22
有無人可以pm 我,邊度check自閉症呀,我排左政府,唔知要等幾多年呀.

如果只是評估,CAC一般半年都OK,不用幾年,你什麼時候排的?
如果排兒童精神科,就差不多要兩年!

回復 heiching205314 的帖子

專科Dr.直接寫信你去那?正常評估都是自去CAC.
如果你想快一點,好多出面機構都有,e.g.小童群益會,協康.....
你可以去智能評估那邊找找資料.

回復 Littlexbb 的帖子

你小朋友多大?
可否講多一些實在情況如何?學校有沒有意見?
去那裡check,要看看你的情況有幾急!
最慢也最平當然是政府!

你講多少少先啦!
‹ 上一主題|下一主題