用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 成績勁既地區名校 VS 傳統名校, 你會點揀? ...
樓主: snoopy333
go

DSE 成績勁既地區名校 VS 傳統名校, 你會點揀?   [複製鏈接]

回覆 poonseelai 的帖子

好恐怖,我自己都兩個女,難以想象個小朋友由中一喊到中五,仲要日日返學繼續面對,難以想象學校都繼續要佢拍五年?將心比心,青春期係小朋友成長特殊時期,當時的言行舉止好多都受荷爾蒙影響過後睇返可能自己都百思不得其解,公映真係感覺好似mok光豬俾人公審。

回覆 PTL_L 的帖子

可能正因為係學校牽頭拍攝的紀錄片所以同學和家長先毫無保留,睇完上面明報報道覺得學校的回應真係好差。我未睇過紀錄片,只睇到其他家長之前留言話紀錄片係顯示學校溫情有愛心一面,但睇完明報上面寫阿聆自白覺得學校的回應無情又麻木。最慘仲係喊足五年先可以退出的同學,本來開心的中學生活變成一個噩夢回憶。

回覆 Rpp 的帖子

我都係咁諗,不過父母可能顧忌阿女仲要繼續係學校讀書?如果好嚴重我情願幫阿女搵定其他學校轉學都唔會逼佢繼續拍。

回覆 PTL_L 的帖子

有時太多通告家長真係睇到好麻木,未必睇得真切。不過我記得某些學校有類似要家長同意學校係校內拍攝小朋友,並有可能照片會用來宣傳的通告。當然家長都可以選唔同意學校使用有小朋友肖像的照片作為宣傳。

回覆 Poyau 的帖子

Netflix係咪話老師約學生返屋企睇電影個單?有關注過新聞,但唔知係邊間學校老師。
‹ 上一主題|下一主題