用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學有咩科一定要修M1 or M2 ?
樓主: bestwish
go

大學有咩科一定要修M1 or M2 ? [複製鏈接]

回覆:大學有咩科一定要修M1 or M2 ?

讀得上M1M2 (我指全個課程到中六),本身Maths core 既成績同底子一定吾差。否則根本捱吾上中六,大把人中途跳船.

引用:Quote:Kittymummy+發表於+16-4-23+15:27+讀

原帖由 pineapple0983 於 16-04-23 發表
舊年就是有同學因為兼顧唔到8科,drop左m2,理由是唔夠時間
outcome 出嚟是另一位唔drop m2但drop 其它的同 ...
Yes, 所以我叫亞女捱埋落去。基本上課程教到中五,頂多中六頭。佢已經中四第3個terms,差不多教晒本book a. 捱埋中五,剩餘時間只係自己去操PP. 加上佢自己都講某d topic只係core 既深入版本。佢學校開左兩班m2, 亞女話另外一班只有3個人合格,過埋final exam, 肯定大把人跳船。學校講明中五會out 左一班m2.

引用:+本帖最後由+pineapple0983+於+16-4-24+13:

原帖由 pineapple0983 於 16-04-24 發表
因為之前所講,只係core 既深入版,當然難好多。所以某d學校可能想學生先學好S4 既core, 之後先教m2, 等學生有concept。否則,core 都未攪掂就去學m2. 好多讀m2學生攪吾掂中途跳船就係咁解. 除非個學生本身好有興對maths, 先會有動力去學,去操exercise. 你地學校m2 result 好好呀,除左成績好,學生份毅力真係好令人欣賞. 以之前半科計,大部分人都覺得無謂晒時間係m2 度.

‹ 上一主題|下一主題