用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中文成績
樓主: foresight
go

中文成績   [複製鏈接]

到了高中,中文相對困難,阿仔現中四,而家剛考完試,也已知道各科成績,各科中數中文最差,僅僅合格邊緣,懇問各位高見,應如何提高中文成績?萬分感謝!
   32    0    0    0

hw1115 發表於 14-6-24 19:01
想知初中成績如何呢?
初中成績中文並不是最差的,好過英文,但現在反而英文成績不錯,中文才取50分,其實我都知道係個仔從小就沒興趣睇中文課外書,而中文如有閱讀興趣,成績應不會差得去邊,我都諗緊如俾佢去報坊間哋補習天皇課程,都吾知有沒有作用。

這個暑假見到佢終於開始著緊自已的中文,叫我幫佢購買坊間補習天皇的精補貼士及筆記,放暑假期間也見到佢每日都有做中文練習,希望來緊中五、中六,中文能夠如我所望有所進步,那我就可以暫時松一口氣了。

回覆 dubbies 的帖子

Thanks!

CrabPincers 發表於 14-8-2 09:23
50分,全級名次呢?

我女中文40分合格,佢得4*. 但全級不記得係不係得1*個同學合格,所以佢雖然得4*分,名 ...
是指中文全級名次嗎?佢學校中四有17X名學生,好似每科前60名會在成績表上顯示出來,他並不在此60名內,不過因佢其他副科考得不錯,計埋其他科總平均分都有6X分,全級是在前三十名內。

回覆 熙媽媽 的帖子

中五的第一次測驗成績出咗,50分合格,中文科全級竟然有超過一大半人不合格。

HIMAMA 發表於 14-11-7 11:27
小兒今年考DSE, 除中文.通識其他都有補習, 我都好擔心佢中文成績,叫佢補吓學吓技巧, 佢覺唔需要, 話早年狂 ...
中五的第一次考試,正確來講,中文科全級是才約25%嘅人合格,而我仔是在這25%人裡面,雖是剛合格,但我覺得已經算進步,因中五深咗,而他9月份開始補YX Lam,應該有幫助的。
‹ 上一主題|下一主題